Диета срещу рак и тумори

Джинджифила и чилито не се използват само като подправки  към любимото ястие - могат да Ви помогнат да предотвратите рака. Едно скорошно проучване установи, че популярните подправки имат свойства, които значително намаляват шансовете при мишките да развият рак на белия дроб. Поради способността им да се свързват с рецептор, който е отговорен за растежа на тумора.

Според проучване, публикувано в онлайн вестника "Химия на селското стопанство и храните", капсаицинът - съединение в чили чушките,и 6-гингерол, компонент в джинджифила, може да работят заедно, за да намалят риска от рак, най-вероятно, защото 6-гингергола се свързва с капсаицин и образуват супер-силно съединение, което инхибира ключовите туморо-растящи рецептори.

При изследването, са били хранени мишки, склонни към рак на белия дроб, или капсаицин, или 6-гингерол самостоятелно, или в комбинация един с друг в продължение на няколко седмици. По време на периода на изследване всички мишки, които получават само капсаицин, развиват тумори на белите дробове, докато само половината от мишките, хранени с 6-гингерол, са развили тумори. Но само 20% от мишките, които са получавали и двете вещества са развили рак.

 

 

Две мощни подправки, от които се нуждаете във Вашата диета

 

Предимства на джинджифила

В комбинация джинджифилът и чилито имат способности да понижат риска от рак, но и самостоятелно, двете подправки също са впечатляващо мощни. Например, джинджифилът съдържа хром, магнезий и цинк, които спомагат за поддържането на здрав и нормален кръвен поток. В допълнение, Американската асоциация по бременност препоръчва да се консумира джинджифил под различни форми, като чай или конфитюр, за да спомогне ограничаването на сутрешното гадене, предизвикано от бременността. Изследователи от Колумбийския университет доказват, че джинджифилът, съчетан с бронходилатиращи лекарства, може отпусне гладката мускулатура в околните дихателни пътища.

 

Ползи от кайенски пипер

Капсайцин, същото съединение, придаващо на пиперките чили горещия им аромат, потиска предавателя на болка в мозъка, като така помага за намаляване на болката и потискане на възпаленията. В допълнение, супена лъжица от чили пиперката съдържа 108 % от дневните нужди на витамин С, което подпомага подобряването на имунната система.