Домакински препарати или …

В действителност, има много причини да се откажем от закупените продукти за почистване на дома. Последният пример? Редовната, продължителна употреба на почистващи препарати, за пръскане увеличава риска от увреждане на белите дробове, подобно на това при пушенето на 20 цигари на ден.

 

 

Продуктите за домашна хигиена: опасни за здравето

 

Проучване, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, изследва продуктите за почистване на дома, включително спрейове и други почистващи препарати. Въпреки че проучването не разглежда въздействието на продуктите върху риска от рак на белите дробове, то цели да разбере как почистващите средства увреждат белите дробове и нарушават функцията.

В първото по рода си проучване изследователите установиха някои важни открития.

 

Ето ключовите изводи:

 • Проучването разглежда 6 000 жени, за период от 20 години.
 • То изследва дългосрочното въздействие на почистващите препарати върху здравето на дихателните пътища, включително намаляване на белодробната функция и обструкцията на дихателните пътища.
 • Учените разглеждали както хората, почистващи у дома, така и хората, които се занимавали професионално.
 • Проучването разглежда принудителния обем на издишване за една секунда, което е колко въздух можете да издишате от дробовете си за секунда.
 • Те също така разглеждаха принудителния жизнен капацитет. Това е колко въздух можете да издишате от дробовете си, след като поемете дълбоко дъх.
 • Въпреки че и двата дихателни фактора намаляват естествено с възрастта, започвайки от средата на 20-те години, проучването установи, че редовно използващите почистващи химикали ускоряват спада на белите дробове.
 • Почистването само веднъж седмично у дома в продължение на 20 години предизвиква значително увреждане на белите дробове.
 • Хората, които се занимават професионално с почистване са претърпели увреждане на белите дробове все едно са пушили по 20 цигари дневно в продължение на 10 до 20 години.

 

Изследователите предполагат, че дразнещите съставки на почистващите продукти причиняват щети по различни начини, включително:

 • Задействане на имунната дисфункция;
 • Отстраняване на възпалението в лигавицата;
 • Увреждане на дихателните пътища на клетъчното, структурното и тъканното ниво.

Изследването на работната група по околна среда дава някои препоръки: 

Спестете пари и спасете белите си дробове, като използвате по-малко почистващи продукти. Прозиводителите на тези продукти, които могат да се купят от магазина, не са задължени да разкриват всички съставки, така че няма начин наистина да разберете какво има в даден продукт… и как това ще се отрази на вашето здраве в краткосрочен и дългосрочен план.

Избягвайте препаратите с пулвелизатор, когато е възможно. Ако трябва да ги използвате, напръскайте върху кърпа, за да намалите броя на малките капчици, които дишате.

Използвайте кърпи от микрофибър или кърпи от микрофибър с вода, за да направите прах от тях.

 

 

Тъмната страна на почистващите препарати

 

Проучването, свързващо по-честата употреба с увреждането на белите дробове от цигарите, със сигурност трябва да Ви даде пауза. Но има и други публикувани проучвания, в които се посочва колко са вредни почистващите продукти. Ние не знаем какви са последиците за здравето от начина, по който всички тези съмнителни съставки се смесват помежду си. Ето какво знаем. Нека да разгледаме някои от начините, по които токсичните продукти за почистване могат да повлияят на тялото Ви.

 

Дисфункция на имунната система

Едно проучване върху животни, публикувано в Science през 2012 г., показва вредата, която може да се случи в  стерилна среда. Изследователите са наблюдавали две групи мишки: първата група е била отгледана с имунна система без микроби, която не е имала чревни бактерии; на втората група е дадена нормална, здрава експозиция на добри и лоши бактерии. Когато те са тествани, мишките без микроби са имали много по-високи нива на възпаление в дебелото черво и белодробното пространство в сравнение с мишките с нормална експозиция на зародиша (които имат здрави имунни отговори).

Мишките, свободни от микроби, също са развили симптоми, подобни на улцерозен колит и астма. Но добрата новина е, че след като мишките без микроби са били изложени на нормални количества бактерии две седмици след раждането, отговорът на имунната им система се балансира и животните се излекуват от възпалителните състояния.

 

Белодробно-проникващо замърсяване на въздуха

Знаете ли, че почистващите препарати, налични в повечето магазини, всъщност може да създадат опасни условия в дома Ви? Проучване от 2006 г., публикувано в списанието „Вътрешен въздух“, разкрива, че тези продукти често съдържат високи нива на летливи органични съединения, известни също като ЛОС.

Авторите на изследването отбелязват, че тези почистващи препарати често съдържат гликолови етери, които се регулират от токсични замърсители на въздуха. Терпените са други проблемни химикали, които се крият в почистващите препарати. Те могат лесно да реагират с формалдехид и ултрафини частици във въздуха, за да създадат увреждащ белия дроб озон.

Лимонен и линалоол са два синтетични ароматни терпенови химикала, които често се използват в продукти с аромат на цитрусови плодове.

 

Сополиви деца

Китайско проучване на близо 2300 ученици от 21 различни училища установи, че честото използване на почистващи продукти в дома увеличава вероятността за деца с ринит (възпаление на носната обвивка) с 29 до 97 процента.

Изследователите са изчислили „общото химично натоварване“ на децата, като са събрали общото време на експозиция към 14 различни продукта за почистване на дома. Симптомите на ринит са по-лоши, тъй като общото химично натоварване нараства. 
Астма

Добре известно е, че хората, които чистят, за да изкарват прехраната си, са изправени пред повишен риск от развитие на астма. Но знаете ли, че използването на почистващи спрейове у дома също е свързано с нови случаи на астма? Едно проучване от 2010 г. е намерило сериозни доказателства, свързващи не само професионалното почистване, но и домакините и здравните специалисти, са изложени на риск от астма. Авторът на проучването отбелязва, че следните продукти могат да бъдат особено важни за симптомите на астмата:

 • Почистващи средства за пръскане;
 • Хлорна белина;
 • Други дезинфектанти.

И така, какво предизвиква тези белодробни заболявания? Изследователите смятат, че това може да бъде сенсибилизиращ ефект или дразнещите свойства на съставките. 

Добавете опасностите от синтетичните аромати, често използвани в почистващите препарати, и е лесно да се види как продуктите за почистване на дома могат да доведат до стягане в гърдите, хрипове и други дихателни заболявания.

 

Дерматит

Ако търсите естествени средства против обрив, това може да се окаже просто: само сменете начина на почистване в домовете си.

За съжаление, съставките задействащи контактния дерматит са често срещани в препаратите за почистване и пране. Консерванти като метилизотиазолинон са сред най-големите вредители. И бъдете внимателни, защото често се среща в продуктите за почистване и пране, продавани като „естествени“. 

 

Отровни газове

Не само самите почистващи продукти, но и как често ги смесваме, води до потенциално опасни заплахи за здравето. Опасностите при белината варират отвъд собствените му начални дихателни заплахи. Една от най-големите опасности? Тя не е съвместима с други популярни химикали за почистване. Една често срещана грешка е смесването на хлорната белина с почистващ препарат, съдържащ амоняк. 

Това създава хлораминов газ. Всъщност, Детска болница във Филаделфия предупреждава, че само няколко вдишвания от тази химическа смес могат да предизвикат 24 часови симптоми, включително: 

 • Дразнене на очите, носа, гърлото и дихателните пътища;
 • Сълзене на очите;
 • Хрема;
 • Възпалено гърло;
 • Кашлица;
 • Претоварване на гърдите.

Смесването на хлорната белина с киселинна почистваща течност също създава хлорен газ, друг дразнител, но с по-сериозни и дълготрайни ефекти от хлорамина. Ето защо се препоръчва никога да не смесвате продуктите за почистване, които купувате. Дори смесването на бял оцет с белина може да създаде този опасен газ, заедно с киселините, открити в дренажните отвори, почистващите средства за пещи и почистващите средства за тоалетна чиния.

 

Още токсични смеси

Американската белодробна асоциация предупреждава, че дори естествените аромати като цитрусови плодове, могат да реагират и създават опасни условия за качеството на въздуха в затворените помещения.

Ако нивата на озон са високи вътре в къщата, почистващите съставки, особено естествените и синтетични форми на цитрусови плодове, могат да реагират и създадат формалдехид, известен канцероген. Създават се и токсични микрочастици, които могат да попаднат в белите дробове.

Според Американската асоциация на белите дробове, озонът може да влоши астмата и други белодробни заболявания, докато фините частици не могат само да влошат астмата, но също така да увеличат риска от инфаркт и инсулт.

 

 

Как да намерим и създадем по-безопасни и по-чисти продукти

 

Тъй като нашите химически разпоредби са остарели и не ни защитават правилно от токсични почистващи продукти, как можем да намерим по-безопасни решения? Това са основните препоръки:

 • Повечето хора не се нуждаят от промишлени дезинфектанти за почистване на дома. Използвайте съставки като бял оцет, сода и сапун, за почистване. Когато се нуждаете от по-мощен почистващ препарат, използвайте етерични масла за унищожаване на микробите. (Уверете се, че те са безопасни за употреба около деца и домашни любимци.)
 • Когато се съмнявате, изберете продукти без аромат.
 • Ако използвате етерични масла, избягвайте употребата в дните с високи нива на озон. Не използвайте въздушни филтри в дома си, които спомагат създаването на озон.
 • Избягвайте антибактериален сапун, включително активната съставка триклозан и съставки, използвани за замяна на триклозан.
 • Не се доверявайте на „екологични“ или „естествени“ почистващи препарати. Проучване от 2015 г. установи, че много съдържащи канцерогени, токсични аромати и летливи органични съединения са подобни на обикновенните почистващи препарати, закупени от магазина. 

 

Заключителни мисли за продуктите, почистващи дома и заплахи за здравето от тях:

 • През 2018 г. норвежки изследователи направиха първото проучване, което свързва дългосрочната експозиция на почистващите продукти със значително увреждане на белите дробове.
 • Почистването на дома едва веднъж седмично е довело до увреждане на белия дроб.
 • Хората, които почистват по-редовно (като хора, за които това е професия), са претърпели увреждане на белите дробове както при пушенето на 20 цигари на ден, в продължение на 10 до 20 години.
 • Увреждането се измерва чрез понижаване нивата на вдишване и издишване и по-слабо едносекундно изхвърляне на въздух от белите дробове.
 • Смята се, че увреждането се случва в имунната система, на самия дихателен път и поради хронично възпаление на ниско ниво, предизвикано от почистващите продукти.
 • Десетки други изследвания свързват продуктите за домашно почистване с астма, дисфункция на имунната система, автоимунни заболявания, рак и други болести.
 • Прах с кърпа от микрофибър и вода и използвайте други естествени почистващи средства като кастилски сапун, бял оцет и сода за хляб.
 • Повечето домакинства не се нуждаят от тежки дезинфекции, за да убият всички микроби. Това всъщност може да навреди на здравето ни в много случаи.
 • Някои етерични масла притежават антибактериални и антивирусни свойства, ако се нуждаете от по-мощен естествен препарат. Просто бъдете сигурни, че избирате масла, които са безопасни за употреба около деца и домашни любимци. Уверете се, че те не взаимодействат лошо с определени медицински състояния.
 • Ако ще закупите почистващи препарати от магазина, проверете Ръководството на EWG за здравословни почистващи препарати, за да проверите резултатите за безопасност и да изберете по-добър продукт.