Естествени подсладители

Всички сме наясно с опасностите, които захарта представлява за здравето ни. Свързана с многобройни проблеми, вариращи от затлъстяване до кариес. Д-р Робърт Лустиг, водещ на „Захарта: Горчивата истина”, призовава за данък върху захарта, като този на алкохола и тютюна в САЩ, поради токсичният ѝ характер и начин на употреба.

Захарта може да се намери навсякъде в днвшно време. От зърнени култури, които се водят здравословни, до пълни със захари плодови сокове, продавани на малки деца. Не е чудно, че хората консумират средно по 22 чаени лъжички захар на ден - два пъти повече от препоръчителната дневна доза.

Избягването на излишната захар, може да бъде по-лесно, ако започнете да я елиминирате от ежедневието си. Ето 6 алтернативи на захарта, които можете да започнете да използвате.

 

Стевия

Стевията е билка, разпространена в Южна Америка и е 300 пъти по-сладка от захарта. Тя се използва от векове, като подсладител в Южна Америка и представлява 41% от пазара на подсладители в Япония! Всъщност, преди Coca-Cola да реши да „стандартизира“ рецептата, стевията се е използвала в японската диетична кола.

Тази билка е в затруднение с Американската администрация по храните и лекарствата, в категория „подсладител“, но е втората най-популярна алтернатива на захарта в Съединените щати в категорията „хранителна добавка“. Стевията е без калории и няма влияние върху гликемичния индекс, което я прави идеален избор за диабетици и хора, които са загрижени за теглото си. 

 

Меласа

Меласата е страничен продукт от процеса на захарното производство. Въпреки че производството на захар от захарна тръстика има отрицателно въздействие върху околната среда, защото не се използват всички продукти, които се получават при процеса. Поради начина, по който се произвежда обикновената захар, много от хранителните ползи остават в меласата.

Меласа е най-полезна за здравето, тъй като е с високо съдържание на желязо и калций. Тя е много плътна и гъста, което я прави най-подходяща при печене. Също така е по-сладка от захарта и можете да използвате по-малко от нея, но все пак да се насладите на сладостта.

 

Захар от кокосова палма

Създадена от сокът на кокосовата палма, кокосовата захар е питателна и има нисък резултат по гликемичния индекс. Сокът се култивира и след това се нагрява, за да се изпари съдържанието на вода и да се намали до използваеми гранули. Кокосовата захар има вкус подобен на кафявата захар, но е малко по-богат.

Кокосовите палми, могат да произвеждат сок за още 20 години и да произвеждат повече захар на хектар, отколкото захарната тръстика и са по-добри за околната среда.

 

Сироп от артишок

Богат на инулин (вид влакно, което подхранва флората в чревния тракт), сиропът от артишок е чудесна алтернатива на захарта. Той има много сладък вкус и е с ниско съдържание на гликемичен индекс, което го прави идеален за хора на диета или с повишена кръвна захар. Изследователите също така са установили, че инулинът в артишоковия сироп може да подобри стомашно-чревното здраве и да подобри способността на тялото да абсорбира калция.

 

Мед

Медът е бил използван от много различни култури при много здравни проблеми от язви и храносмилателни проблеми до сезонни алергии. Проучванията показват, че суровият мед има антибиотични, антибактериални и антимикробни свойства. Можете дори да използвате мед за локално лечение на порязвания и ожулвания, за да помогнете в борбата с инфекциите.

Медът се счита за суперхрана от мнозина заради антиоксидантите, минералите, витамините, аминокиселините, ензимите, въглехидратите и фитонутриентите. Той може да бъде включен в различни средства за защита от редица заболявания. Важно е да се купува само суров, биологичен мед, а не търговски произведен сорт.

 

Лукума на прах

Прахът от лукума е сладък и ароматен, с фин вкус на клен, който придава вкусно усещане на домашно приготвените десерти, без да подхранва кръвната Ви захар. Лукумата е чудесен източник на въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Също така съдържа бета-каротин, което го прави мощен имунен бустер. Богат е на желязо и витамини В2 и В1. Той има ниско съдържание на захар, което го прави здравословна алтернатива за тези, които страдат от диабет.