Ефект от алкохола

Забавя мозъка

Тридесет секунди след първата глътка, алкохолът достига до мозъка. Забавяйки химикалите и пътищата, които мозъчните клетки използват, за да изпращат сигнали, което влие на настроението, баланса и рефлексите Ви. При консумация на алкохол, не можете да мислите правилно.

 

Мозъкът се свива

Когато пиете много и от дълго време, алкохолът влияе на начина, по който изглежда и работи мозъка Ви. Неговите клетки започват да се променят и дори да намаляват, което може да доведе до свиване на мозъка. Свиването на мозъка може да засегне способността да мислите, учите и помните неща от ежедневието. Също така, може да затрудни поддържането на стабилна телесна температура и контрола над движенията Ви.

 

Помага Ви да спите

Алкохолът има забавящ ефект, върху мозъка, което може да Ви накара да се унесете и да заспите по-лесно, но няма да спите по-добре. Тялото обработва алкохола през цялата нощ, но след като ефектите изчезнат, организмът трябва да се прочисти. Не получавате добър REM сън (бързовълнов сън, с бързи очни движения), че тялото да се възстанови. Вероятно ще се събуждате по-често, за да посетите тоалетната.

 

Повече стомашна киселина

Пиенето дразни лигавицата на стомаха и повишава потока от храносмилателни сокове. Когато се натрупа достатъчно киселина и алкохол, получавате гадене и може да повърнете. Дългогодишната злоупотреба с алкохол може да причини болезнени рани в стомаха, наречени язви. Високите нива на стомашни сокове означава, че няма да се чувствате гладни. Това е една от причините дългогодишните консуматори на алкохол да не получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят.

 

Диария и киселини

Алкохолът забавя нормалната скорост, с която храната преминава през тънките черва и дебелото черво, при което се образува дразнене. Ето защо пиенето може да доведе до диария, която да се превърне в дългосрочен проблем. Много е вероятно киселината да отпусне мускула, поддържащ хранопровода (тръбата, която свързва устата и стомаха).

 

Защо трябва да уринираме

Мозъкът отделя хормон, който предпазва бъбреците от прекаленото производство на урина. Когато алкохолът се задейства, мозъкът престава да отделя този хормон, което означава, че ще имате по-чести посещения на тоалетната (може да се дехидратирате). Ако пиете много и от дълго време, токсичните ефекти от алкохола, могат да отслабят бъбреците Ви.

 

Стъпки към чернодробно заболяване

Черният дроб разгражда почти целия алкохол, който консумирате. През този процес той обработва много токсини, като с течение на времето, пиене прави черния дроб мазен и позволява натрупване на по-дебела, влакнеста тъкан. Това ограничава притока на кръв, така че чернодробните клетки не получават това, от което се нуждаят, за да оцелеят. Докато умират, черният дроб получава белези и престава да работи. Болестта се нарича цироза.

 

Увреждане на панкреаса и диабет

Обикновено този орган произвежда инсулин и други химикали, които помагат на червата в разграждането на храната, но алкохолът засяга този процес. Химикалите остават в панкреаса, като заедно с токсините от алкохола, причиняват възпаление на органа, което може да доведе до сериозни увреждания. След години това означава, че няма да можете да произведете необходимия инсулин, което може да доведе до диабет. Също така е по-вероятно да получите рак на панкреаса.

 

Какво е махмурлук

Тази замаяност и замъгленият поглед сутрин , не са случайни. Алкохолът Ви прави дехидратирани и разширява кръвоносните съдове в тялото и мозъка. Това причинява главоболие. Стомахът иска да се отървете от токсините и киселините, което причинява гадене и повръщане. Понеже черният дроб е бил зает с обработката на алкохола, той не отделя достатъчно кръвна захар, което води до слабост и треперене.

 

Сърце извън ритъм

Повишената консумация на алкохол може да обърка електрическите сигнали, които поддържат ритъма на сърцето. Ако пиете от години, можете да направите тези промени постоянни, а алкохолът може буквално да извади от ритъм сърцето Ви. С течение на времето, сърдечните мускули се отпускат и опъват, като стара гумена лента. Сърцето не може да изпомпва кръвта и това се отразява на всяка част от тялото.

 

Промяна в телесната температура

Алкохолът разширява кръвоносните и съдове, като увеличава притока на кръв към кожата. Това Ви кара да се изчервявате и да се чувствате топли и загряти, но не за дълго. Топлината от тази допълнителна кръв минава направо през тялото, като причинява понижаване на температурата. От друга страна, дългосрочното, пиене повишава кръвното налягане. Това кара тялото да освободи хормоните на стреса, които стесняват кръвоносните съдове, така че сърцето да изпомпва все по-трудно, за да се движи кръвта.

 

По-слаба имунна система

Може да не свързвате настинката с консумирането на алкохол, но това вероятно има връзка. Алкохолът отслабва имунната система. Тяло не може да произведе необходимия брой бели кръвни клетки, от които се нуждае, за да се бори с микробите. По-вероятно е да се разболеете 24 часа, след като сте употребили алкохол. Дългосрочните консуматори на алкохол са много по-податливи към заболявания като пневмония и туберкулоза.

 

Хормонален дисбаланс

Тези мощни химикали управляват всичко - от сексуалната енергия до това колко бързо се усвоява храната. За да бъде всичко в синхрон, Вие се нуждаете от тях в правилния баланс, но алкохолът го нарушава. Жените могат до получат преждевременен цикъл и да предизвикат проблеми при забременяване. При мъжете, това може да означава проблеми при получаване на ерекция, по-нисък брой сперматозоиди, свиване на тестисите или растеж на гърдата.

 

Загуба на слуха

Алкохолът въздейства и на слуха, но никой не знае как точно. Може би влияе на частта от мозъка, която обработва звука. Може да увреди нервите и малките косъмчета във вътрешното ухо, които помагат да чувате. Алкохолът уврежда слуха Ви и, ако искате да чувате, ще трябва да Ви говорят по-силно. Тези които консумират алкохол отдавна често имат постоянна загуба на слуха.

 

Остеопороза

Пиенето може да намали нивата на калций. Заедно с хормоналните промени, алкохолът може да забави тялото Ви при изграждането на костите. Те стават по-тънки и по-крехки, състояние, наречено остеопороза. Пиенето също ограничава притока на кръв към мускулите и пречи на протеините, които ги изграждат. С течение на времето ще имате по-малка мускулна маса и по-малко сила.