Живейте сега

Живейте живот без съжаления. Такъв, че когато остареете и седите в люлеещия се стол, да гледате назад и да се усмихвате, че сте изживели живота си, по най-добрия начин.

Направихме списък с 37 неща, за които може да съжалявате, когато остареете. Направете нещо по въпроса сега, за да не съжалявате на старини.

 1. Не пътувахте, когато сте имахте възможност.  Никога не знаем, какво бъдеще ни очаква. Пътешествията стават по-трудни с времето, когато имате работа, семейство и отговорности. С възрастта, се появяват и проблеми със здравето. Това че не пътувате в момента, не ознавача, че няма да можете да пътувате и по-късно. Напротив, означава повече възможности за пътешествия.
 2. Не научихте чужд език. Когато общувате на друг език, Вие не само научавате нови думи и изрази, но и нов начин на мислене, чувства, живот и мислене.
 3. Останали сте в лоша връзка.  Ако не се отнасят с Вас по правилния начин – тръгнете си. Заслужавате най-доброто. Дори и да се отнасят добре с Вас, но не чувствате, че сте с правилния човек, дайте си шанс и намерете истинската любов, вместо да губите време.
 4. Отказахте се от слънцезащитните продукти. Бръчки? Рак на кожата? Това не е забавно в накакъв случай! Използването на слънцезащитни продукти е от съществена важност!
 5. Пропуснахте шоу/представление. Не пропускайте възможността да видите любимите си музиканти или изпълнители, защото не се знае дали ще Ви се отдаде отново такава възможност.
 6. Страх Ви е от неизвестното. Забрави страха и го направи. Достигни висотите и стани звезда!
 7. Спазвате стереотипи спрямо пола. Никой няма правото да Ви казва какво да носите или как да се държите. Жените могат да бъдат пожарникари, мъжете могат да бъдат учители, момичетата могат да играят с коли и момчетата с кукли.  Където и да сте, най-важното е да останете себе си!
 8. Не се стараете в училище. Училището е забавно, а в същото време и важно. То е повече от една оценка.  Става дума за знания и умения, които постигате, затова - учете!
 9. Вземате училището твърде на сериозно. Да, училището е важно, но в живота има и други забавления. Намерете си извънкласни дейности. Изберете си подходящо хоби. Запишете се на курс за забавление. Придобиите умения извън училище. Пътувайте. Смейте се. Бъдете сред природата. Прекарвайте време с приятели и семейство. Релаксирайте!
 10. Не напуснахте лошата работа. Всеки знае, че работата плаща сметките. Но ако тази работа Ви прави нещастни, сменете я. Все пак прекарвате твърде много време на работа, за да я мразите.
 11. Не приемате на сериозно физическата си подготовка. Няма нищо общо с изваяните дамски и мъжки тела, от кориците на списанията. Едно силно и стегнато тяло, може да Ви отведе далече, да Ви мотивира и да Ви даде енергия да поддържате тялото си в добро здравословно състояние.
 12. Страхувате се да кажете „Обичам те”.  Не се колебайте, кажете го!
 13. Пилеете пари. Не харчете парите си за безполезни неща. Имайте мярка и ги харчете за смислени неща.
 14. Не отделяте пари за важните неща. Парите могат да Ви купят преживявания, които ще помните цял живот. Храна, която ще Ви държи здрави по-дълго време и други неща, които са инвестиция във Вас самите и живота Ви. Не се страхувайте да харчите пари за важните неща.
 15. Вземате под внимание мнението на околните. Това което мислят другите, е тяхна работа, а не Ваша. Във всички случаи, това няма да има значение след 20 години.
 16. Казвате „не” на тортата.  Тортата е вкусна. Забравете за калориите и кантара, изяжте едно парче.
 17. Казвате „не“ на зеленчуците. Знаем, че зеленчуците са били страшни, когато сме били малки, но те са вкусни и пълни с хранителни вещества. Изяжте ги!
 18. Задържате гняв. Гнева само ни наранява. Прости и продължи напред.
 19. Не отделяте достатъчно време за благотворителност. Благотворителността показва добротата в света, като същевременно Ви носи щастие и удовлетвореност.
 20. Самопогълнати сте. Светът не се върти около Вас. Истинага е, че сте малка част от една малка картина. Помислете за голямата картина.
 21. Не отстовявате позицията си. Не позволявайте хора да Ви нараняват и да Ви подминават. Отстоявайте позицията си.
 22. Пренебрегвате зъбите си. Зъбите са Ви нужни за цял живот.Стоматологичната работа, особено кореновите канали и имплантите са скъпи и не са забавни. Мийте си зъбите редовно и яжте по-малко сладко.
 23. Работите прекалено много. Дори и да обичате работата си, отделяйте време за хората около Вас – семейсто, приятели и най-вече за себе си.
 24. Имате културни стереотипи. Вашата култура, не Ви определя. Вие сами определяте себе си. Бъдете себе си!
 25. Не успявате да завършите това, което сте започнали. Не се отказвайте при първото препятствие. Следвайте мечтите си. Ако искате да бъдете учителл – направете го сега. Не се отказвайте!
 26. Не поемате рискове. Животът идва с рисковете. Имайте вяра и следвайте сърцето си.
 27. Нямате социална мрежа. Наличието на собствена социална мрежа, може да Ви помогне с толкова мнго неща, включително работа, бизнес възможности и други.
 28. Тревожите се прекалено много. Притесненията и безспокойствието Ви държат в бъдещето или миналото. Не се тревожете. Живейте в настоящето и всичко ще бъде наред.
 29. Живеете мечтите на другите. Разбира се, обществото, родителите, учителите и всичките Ви приятели, имат очаквания. Родителите Ви, може да имат сериозни планове за Вас, но това е Вашият живот. Живейте собствените си мечти, не тези на околните.
 30. Страх Ви е от промяна. Промяната може да бъде трудна и страшна, но винаги е възможна. Винаги може да промените себе си и начина си на живот. Можете да го промените толкова пъти, колкото поискате. Можете да смените работата, домът, приятелите, партньорите и други. Бъдете верни на сърцето си, каквито и промени да направите.
 31. Не отделяте достатъчно време за близките си. Тъжната истина е, че в даден етап от живота си, всички ние умираме. Прекарвайте време с близките си сега, докато имате възможност.
 32. Седите продължително пред екрана. Маратоните на Netflix са забавни. Социалните медии, Ви засмукват, дори и новините са онлайн. Ще Ви изненадаме, но има живот и извън мрежата. Изживейте го!
 33. Попаднали сте в безсмислена драма. Достатъчно! Забравете за драмата. Забравете клюките. Продължете напред. Използвайте енергията си за други, положителни неща.
 34. Не сте уязвими. Да бъдеш уязвим е акт на смелост, който изтрива страха и срамът. Бъдете уязвими, колкото е възможно – повече.
 35. Задържате хората. Някои приятелства може да са завинаги. Много от тях, променят курса си. Приятелствата се развалят. Не се придържайте към хората. Пуснете ги.
 36. Не четете достатъчно. Четенето е свещена дейност, в която трябва да се съсредоточите единствено върху самото четене и нищо друго. Аудиокнигите са страхотни, ако сте на дълъг път, или във фитнеса, но вместо това, вземете истинска книга. Почувствайте историята с ръцете си, помиришете хартията. Усещането е уникално!
 37. Не сте достатъчно благодарни. Не винаги е лесно да си благодарен. Понякога, по време на трудни периоди, по-трудно забелязваме подаръците. Без значение, какво се случва в живота Ви, не забравяйте да бъдете благодарни за малките неща.

Надяваме се, този списък да Ви е от полза за в бъдеще, и ако има нужда, да направите някои положителни промени в своя живот. Живейте живота си, без да съжалявате!