Защо не отслабваме

График на съня

Ако получавате повече от 9 часа сън през нощта, хората могат да Ви завидят, но прекалено много или малко сън (по-малко от 5 часа), може да бъде свързано с повишаване на теглото. И двете могат да развалят начина, по който тялото произвежда хормоните, които контролират глада и апетита. Ако не се чувствате отпочинали, може да пропуснете и тренировките си.

 

Не пиете достатъчно вода

Между 2 и 6 чаши чиста, обикновена вода всеки ден може да ВИ помогне в борбата с излишните килограмите. Водата няма никакви калории, така че тя задоволява жаждата, без да увеличава теглото. Когато приемате достатъчно вода, е по-малко вероятно да вземете сода, сокове или кофеинови напитки, пълни със захар. Високите калории в сладките напитки могат да доведат до напълняване.

 

Голямо разстояние между храненията

Когато прекалявате много с храната си, метаболизмът Ви се забавя и не може да изгори всички калории, които консумирате в следващото си хранене. Тези допълнителни калории, могат да се превърнат в допълнително тегло. Възможно е да преядете, защото сте много гладни. Опитайте да се храните по-често, на по-малки порции.

 

Храните се прекалено често навън

Добре, мразите да готвите, но ако ядете по-голямата част от храната си в ресторанти, може по-трудно да поддържате теглото си. Дори и така наречените леки ястия могат да имат повече калории, отколкото мислите. Не говорим само за вечерята. Хората, които обядват навън всеки ден, могат да тежат до 5 килограма повече от тези, които не го правят.

 

Седите по цял ден

Работата на бюро или телевизионната мания могат да Ви затруднят при загубата на килограми. Когато седите през по-голямата част от времето, тялото може да загуби способността си да знае, кога сте яли твърде много. Възможно е да преядете и да качите килограми. Дори кратките почивки през деня, могат да Ви помогнат да останете здрави. Правете по три 10-минутни разходни, между срещите на работа, или по време на рекламите.

 

Възнаграждавате тренировките с храна

Упражненията са чудесен начин да остлабнете – изгаряте калории и изграждате мускулна маса. Ако се отдадете на голяма вечеря или шейк, след всяка тренировка, може да съсипете цялата работа. Внимавайте за спортни напитки и протеинови барове с високо съдържание на захар. Докато могат да Ви помогнат за утоляване на жаждата или да набавят енергиен стимул след тренировка, могат да бъдат и висококалорични.

 

Прекалявате с алкохола

Независимо дали харесвате вино, бира или смесени напитки, алкохолът съдържа калории, които се добавят към дневният Ви прием. Ако пиете повече напитки на ден, е по-вероятно да увеличите теглото или да сте с наднормено тегло, независимо от алкохола, който пиете. Придържайте се към лека или умерена напитка, като една чаша вино с вечерята. Това всъщност може да Ви помогне да не натрупате тегло.

 

Стресът Ви кара да искате храна

Ако се чувствате напрегнати, е по-вероятно да искате нездравословни, висококалорични храни, за да получите комфорт. Можете да ядете, когато в действителност не се нуждаете от храна.

 

Правите бързи решения за храна

Струва си да отделите време да планирате храната си и здравословните закуски, така че да не се изкушите от нещо, когато сте в движение. Дори да получавате достатъчно активност, е възможно да наддадете с килограмите, ако сте склонни да консумирате бързи храни, сладки закуски и сода. Изглежда, че тялото Ви не третира тези калории като енергията, която получава от здравословните храни – усвоява се по-бързо. Те са с ниско съдържание на фибри, така че не се чувствате сити след това, като е вероятно да продължите да ядете или да пиете.

 

Щитовидната Ви жлеза е бавна

Ако щитовидната Ви жлеза работи по-бавно, това може да Ви спечели от 5 до 10 килограма. Тя произвежда хормони, които контролират нивото на енергия и начина, по който тялото разгражда храната. Ако не произвежда достатъчно хормони, трудно бихте свалили килограми. Възможно е да се чувствате подути, защото тялото Ви задържа много вода и сол. Ако мислите, че може да имате проблем с щитовидната жлеза, консултирайте се с Вашия лекар. Лечението може да помогне.

 

Бременна сте

Здравословното наддаване по време на бременността  е нещо добро. Ако сте на средно тегло преди да забременеете, добре е да качите 15-20 килограма. Консумирайте пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, протеини, които да подхранват Вас и Вашето бебе.

 

Прием на лекарства

Някои лекарства, които приемате при здравословни проблеми, могат да Ви помогнат да качите килограми. Например, стероидите могат да променят метаболизма и да Ви накарат да се чувствате по-гладни, като  е възможно да преядете и да получите допълнителни коремни мазнини. Дори антихистамини, които успокояват сенната треска, могат да доведат до увеличаване на теглото. Те намаляват химикалите, които тялото произвежда, за да контролира апетита, така че може да кихате по-малко, но да ядете повече.

 

В менопауза сте

Ако сте като повечето жени, може да откриете, че по време на менопаузата теглото се покачва. Промените в хормоните, по-малката мускилна маса и твърде малкото сън от горещи вълни могат да доведат до добавяне на килограми. Ако се събудите уморени, по-веорятно е да Ви се яде нещо леко, за да получите повече енергия през деня. Гените също могат да Ви помогнат да получите допълнително мазнини.

 

Консултирайте се с лекар

Някои здравословни проблеми могат да направят наистина трудна борбата с излишните килограми, дори ако сте на диета и физически упражнения. Гените играят роля в това, колко тежите и къде тялото Ви съхранява мазнини. Говорете с Вашия лекар, ако не можете да отслабнете. Тестовете могат да покажат дали имате здравословен проблем, който затруднява загубата на тегло.