Здравословни храни с ГМО

Когато става дума за ГМО, всички възнамеряваме да стоим настрана от него. На пръв поглед изглежда лесно, но на пазара има толкова много марки, предлагащи различни продукти, така че да стоим настрана от ГМО е трудно. Склонни сме да ядем здравословни храни, с всички препоръчителни  хранителни вещества и с високо съдържание на фибри. Но дали е безопасно?

Можем ли напълно да изключим ГМО от нашия живот? Ще бъдете ли изненадани да откриете, че един от любимите Ви здравословни хранителни продукти е в този списък? Нека разберем!

 

 

Какво представляват ГМО и защо са опасни за нас?

 

Преди да продължим, нека да обясним основните неща - какво е ГМО и къде може да се намери? ГМО - Генетично модифициран организъм, се създава в лабораториите, където ДНК от един вид растения или животни е извлечена и след това инплантирана в ДНК на друг вид растения или животни.

ГМО храната е група, която включва всички хранителни продукти, които са с промени в тяхната ДНК. Най-честите примери за ГМО хранителни продукти са посевите и соята, царевицата, захарното цвекло и др. Приблизително 93% от царевичните култури и почти 96% от соята в САЩ са били генетично модифицирани.

ГМО хранителните продукти могат да издържат на много пестициди - напр. глифозат, който е най-често използваният пестицид. 

 

 

Защо ГМО са опасни за нас? 

 

Преди всичко безопасността на генетично модифицираните храни никога не е била изпитвана изцяло, преди да бъде въведена на пазара; регулирането е трудно и непрозрачно за обществеността. Въпреки че няма изследвания, които да потвърдят това напълно, има изследователи, които са свързвали глифозата с рака.

Този химикал е пестицид, пръскан върху култури, които са били модифицирани да издържат на тежките химикали… за съжаление, присъствието на този химикал достига до храносмилателната ни система.

 

 

Кои са десетте тайни „здравословни“ храни с ГМО?

 

Вече споменахме, кой са най-често срещаните източници на ГМО, но има и много хранителни продукти, които са скрити източници на ГМО. Ето 10 примера на тези хранителни продукти, за които да внимавате следващия път, когато пазарувате.

 

Млечни продукти

Кравите често се хранят със смес от изкуствени хормони и соя, които съдържат огромно количество ГМО. Тези синтетични хормони се използват с цел да се увеличи млечната продукция на кравите.

 

Шоколад

Не е изненадващо,че е възможно шоколадът да съдържа ГМО царевица или някои подсладители, които се извличат от нея. Също така, шоколадът често съдържа мляко, което се произвежда от крави, хранени с изкуствени хормони.

 

Енергийни  блокчета

Хранителните блокчета могат да съдържат ГМО соя и царевица, както и ГМО захар.

 

Зърнени закуски

Макар и да не са идеалното решение за закуска, зърнените храни са предпочитан хранителен продукт от много хора. Но зърнените култури обикновено съдържат ГМО царевица, ГМО соя и ГМО захар. Също така, млякото, използвано за приготвяне им, често се произвежда от крави, инжектирани с изкуствени хормони.

 

Масла

Маслото от царевица и рапица са две от най-често използваните растителни масла, за готвене. Лошата новина е, че те са от ГМО. В този случай, лесно можете да избегнете ГМО, като използвате зехтин.

 

Ориз

Установено е, че оризът е генетично модифициран, за да съдържа по-големи количества витамин А. Също така е установено, че генетично модифицираният ориз увеличава риска от алергии и поради това е препоръчително да се избягва.

 

Папая

Повечето от хавайската папая идва от ГМО култури, а това трябва да се избягва. Ако искате да включите папаята като част от Вашата диета, винаги можете да потърсите червената папая, която обикновено се отглежда в Мексико, а не в Хавай.

 

Банани

Повечето от нашите любими плодове, по-точно бананите, са генетично модифицирани. Но това не означава, че трябва да избягвате завинаги бананите – напротив, можете да изберете органичните.

 

Домати

Генетично модифицираните домати са забранени в Европа, но в САЩ  все още съществуват. Целта на генетичното модифициране на доматите е, колкото е възможно по-дълго, да останат пресни, но на каква цена?

 

Месо

Трябва да избягвате месо, което идва от животни хранени с ГМО царевица. Крави, прасета и пилета са били инжектирани с хормони на растежа, като така ни причиняват допълнителни проблеми. Избягвайте всички продукти, които са от животни, хранени с ГМО продукти.

 

 

Заключение

 

Склонни ли сте да ядете здравословна храна? Възнамерявате ли да се възползвате от свойствата на омега 3, върху Вашето здраве? Разчитате ли на плодове, зеленчуци, млечни продукти и прясно месо, а защо не? Притеснени ли сте от ГМО?

Когато става на въпрос за ГМО, проблемът не е, че не сме напълно информирани за него. Проблемът е как да се различават правилното и грешното. Тъй като е често присъстващ в днешно време, е трудно да се направи разлика между това, което трябва да използваме и това, което трябва да избягваме.

Не се притеснявайте, не бива да избягвате нито един от тези изброени продукти завинаги, а да избирате органичната форма, налична на пазара, когато пазарувате.