Зелен чай за отслабване

Зеленият чай е едно от нещата, които са наистина здравословни, но със силно преувеличени ползи за здравето. Постоянно се съобщава, че зеленият чай помага при отслабване, но учените не знаят как точно се случва. Екип от Полша вярва, че е разгадал тази мистерия. Всичко е свързано с нишестето.

Ярослав Уолкояк от Познанския университет по медицински науки в Полша, установи, че една доза екстракт от зелен чай кара хората да усвояват по-малко скорбяла, като същевременно я елиминира по-добре. 
„Зеленият чай е известен в световен мащаб с полезното си въздействие върху човешкото здраве“, пишат изследователите в списание „Научни доклади“. "Въпреки това, обективните данни за влиянието му върху хората са оскъдни."

Зеленият чай има много ползи за здравето - той помага срещу рака, но въпреки внушителните доказателства, няма убедителни такива, че той помага за предотвратяване или лечение на рак. Предполага се, че контролира гликемичните нива, но доказателствата са неубедителни. Предполага се, че помага и за отслабването. Може да се каже, че зеленият чай е доста спорен, но се надяваме, че проучвания като това в Полша ще хвърлят светлина върху истината за това вещество.

„Нашите данни показват, че използването на GTE е жизнеспособна алтернатива за фармацевтичните инхибитори на ензимите на глюкозид хидролазата. Този растителен екстракт е широко достъпен, евтин и добре поносим, така че има потенциал за използването му при контрола на теглото и лечението на диабет. Нашето проучване подкрепя идеята, че чистият GTE инхибира храносмилането и усвояването на нишестето. Въпреки това, клиничното значение на всеки катехин от зелен чай и точния механизъм, отговорен за това действие при хората, остава да бъде определен. "

Дебатът около зеления чай няма да приключи скоро, но по отношение на отслабването доказателствата изглежда се натрупват: няколко чаши зелен чай дневно, всъщност могат да помогнат в свалянето на килограмите.