Какво да не ядем

Много храни се водят за здравословни, а в действителност е точно обратното. В тази статия, основателят на Clean Plates Джаред Кох споделя своя списък от девет основни храни, които се водят за здравословни, но не са.

 

Домати от консерва

Много от водещите марки консервирани храни съдържат BPA - токсичен химикал, свързан с репродуктивни аномалии, неврологични ефекти, повишен риск от рак на гърдата и простатата, диабет, сърдечни заболявания и други сериозни здравословни проблеми. Според направените тестовете, само няколко порции от тях могат да надвишават границите на безопасността за дневен прием при децата.

Високата киселинност - забележителна характеристика на доматите - причинява излагане на BPA в храната Ви. За да избегнете този опасен химикал, избягвайте консервираните храни и се придържайте към пресни плодове и зеленчуци, или преминете към марки, които използват стъклени буркани - особено за кисели храни като доматите.

 

Преработени меса

Според Кох, преработените месни продукти като салам, шунка и печено говеждо месо се приготвят с месо от животни, отглеждани в затворени помещения (CAFO).

Това означава, че им се дават хормони на растежа, антибиотици и други ветеринарни лекарства и се отглеждат в окаяни условия, които насърчават заболяванията. Тези меса са пълни с натриев нитрит (често използван консервант и антимикробен агент, който добавя цвят и аромат) и други химически ароматизатори и оцветители.

Нитритите могат да се превърнат в нитрозамини в тяло Ви, които са мощни химикали, причиняващи рак. Изследванията свързват нитритите с по-високите нива на колоректален, стомашен и панкреасен рак. Освен това повечето преработени месни продукти съдържат други химикали, причиняващи рак, които са създадени по време на готвенето. Те включват:

 • Хетероциклични амини (HCAs), които са опасни съединения, в месото и други храни, приготвени при високи температури. Според проучванията, преработеното месо е свързано с повишен риск от рак на стомаха, дебелото черво и гърдата.
 • Полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ): обработените меса се опушват, като част от процеса на втвърдяване, което причинява образуване на ПАВ. Те могат да се образуват и при печене на скара. 
 • Крайни продукти от разрешена гликация (AGEs): Когато храната се приготвя при високи температури, включително когато е пастьоризирана или стерилизирана, тя увеличава образуването на AGE във Вашата храна. Те се натрупват в тяло Ви с течение на времето, което води до оксидативен стрес, възпаление, повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и бъбречни заболявания.

Истината е, че преработеното месо не е здравословен избор за всеки и трябва да се избягва, според направено проучване от 2011г. на повече от 7000 клинични проучвания, изследващи връзката между хранителния режим и рака. 

Това е най-голямото проучване, направено някога и потвърждава предишни открития: Преработените меса увеличават риска от рак, особено рак на червата.

 

Маргарин

Резултат от манията по нискомаслени диети е отбягване на здравословните мазнини, като маслото. Има много нездравословни компоненти в  маргарина и други заместители на маслото, включително:

 • Транс мазнини: Тези неестествени мазнини в маргарина, се образуват по време на процеса на хидрогениране, което превръща течните растителни масла в твърда мазнина. Транс мазнините допринасят за сърдечни заболявания, рак, костни проблеми, хормонален дисбаланс и кожни заболявания, безплодие, затруднения при бременност и проблеми с кърменето, ниско тегло при раждане, проблеми с растежа при децата
 • Свободни радикали: Свободните радикали и други токсични продукти на разпадане са резултат от високотемпературна промишлена обработка на растителни масла. Те допринасят за множество здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания.
 • Емулгатори и консерванти: В маргарина се добавят множество добавки със съмнителна безопасност. Повечето растителни мазнини се стабилизират с консерванти като BHT.
 • Хексан и други разтворители: Използвани в процеса на екстракция, тези промишлени химикали могат да имат токсични ефекти.

CLA не само е известна като средство за борба с рака и диабета, но дори може да Ви помогне да отслабнете, което не може да се каже за неговите транс-мастни заместители.

Маслото, направено с продукти от крави, хранени с трева, е богато на вещество, наречено конюгирана линолова киселина (CLA).

 

Растителни масла

От всички вредни храни, с които разполагаме, тези, готвени с нагорещена растителни масла, са едни от най-лошите. Не се заблуждавайте, че растителните масла са здравословна храна. Това до голяма степен се дължи на факта, че са силно обработени и когато се консумират в огромни количества, нарушават важното съотношение на омега-6 към омега-3. В идеалния случай това съотношение е 1: 1.

Всеки път, когато приготвяте храна, рискувате да създадете увреждания, причинени от топлина. Маслата, с които избирате да готвите, трябва да са достатъчно стабилни, за да издържат на химически промени при нагряване до високи температури или рискувате да навредите на здравето си. Един от начините, по който растителните масла могат да причинят щети, е чрез превръщане на добрия холестерол в лош холестерол - чрез неговото окисляване. Когато готвите с полиненаситени растителни масла (като рапица, царевица и соеви масла), окисленият холестерол навлиза в тялото Ви.

Тъй като маслото се загрява и се смесва с кислорода, то гранясва. Транс-мазнините се въвеждат, когато тези масла се хидрогенират, което увеличава риска от хронични заболявания, като рак на гърдата и сърдечни заболявания.

И така, какво е най-доброто масло за готвене?

От всички налични масла кокосовото масло е предпочитано масло за готвене, тъй като е почти изцяло с наситени мазнини, което означава, че е много по-малко податливо на топлинни щети. То е едно от най-уникалните и полезни мазнини за вашето тяло. Зехтинът, е здравословно масло, но лесно се поврежда от топлина и най-добре се  използва за дресинг на салата и да се консумира сурово.

 

Пуканки за микровълнова

Перфлуороалкили, които включват перфлуорооктанова киселина (PFOA), и перфлуорооктан сулфонат (PFOS), са химикали, използвани за задържане на мазнините в опаковките за бързо хранене.  Веднъж погълнати, чрез храната, се превръщат в замърсители на кръвта. Опаковките на пуканките за микровълнова фурна са облицовани с PFOA, а когато се нагряват, съединението се излива върху пуканките.

Тези химикали са част от разширяваща се група от химикали, често наричани химикали за "промяна на пола", защото могат да нарушат ендокринната система и да повлияят на половите хормони. Изследованията са свързани и различни PFCs с редица други опасности за здравето, като:

 • Безплодие - проучване, публикувано в списание Human Reproduction, е установило, че както PFOA, така и PFOS (перфлуорооктан сулфонат) драстично увеличават шансовете за безплодие. PFOA е свързана от 60 до 154% с увеличение на вероятността от безплодие.
 • Заболяване на щитовидната жлеза - проучване от 2010 г. Е установило, че PFOA може да увреди функцията на щитовидната жлеза. Тя съдържа тиреоглобулинов протеин, който се свързва с йод, за да образува хормони, които от своя страна влияят основно на всеки орган, тъкан и клетка в тялото. Тироидните хормони също са необходими за растежа и развитието на децата. Болестта на щитовидната жлеза, ако не се лекува, може да доведе до сърдечни заболявания, безплодие, мускулна слабост и остеопороза.
 • Рак - PFOA се свързва с тумори в най-малко четири различни органа при тестове върху животни (черен дроб, панкреас, тестиси и млечни жлези при плъхове) и се свързва с увеличаване рака на простатата при работниците на PFOA.
 • Проблеми с имунната система - Няколко проучвания на учени в Швеция показват, че PFCs имат неблагоприятен ефект върху имунната система. Установено е, че намалява всички изследвани имунни клетъчни субпопулации в тимуса и далака и причинява имуносупресия.
 • Повишени нива на LDL холестерол - проучване от 2010 г. в Архивите на педиатричната и юношеска медицина установи, че децата и тийнейджърите с по-високи нива на PFOA имат високи нива на общ холестерол и LDL (лош холестерол), докато PFOS е свързан с повишен общ холестерол, включително LDL холестерол и HDL (добър холестерол).

Препоръчва се да избягвате какъвто и да е продукт, който съдържа тези токсични съединения, по-специално съдове за готвене с незалепващо покритие, но също така и храни, които се продават в опаковки, устойчиви на мазнини, като пуканките. Ясно е, че ако ядете бърза храна или нездравословна храна, PFC от опаковката може да са най-малкият Ви проблем.

 

Неорганични картофи и други пресни продукти, с високо съдържание на пестициди

Най-добре е да закупувате само органични плодове и зеленчуци, тъй като синтетичните селскостопански химикали не са полезни за здравето. Но не всички конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци са подложени на същото количество пестицидно натоварване. Ще се фокусираме върху картофите, тъй като те са склонни да поемат много пестициди и други селскостопански химикали, присъстващи в почвата.

От 48-те различни категории плодове и зеленчуци, тествани от през 2013 г., тези 15 плодове и зеленчуци са имали най-голямо съдържание на пестициди:

 • Ябълки, Целина, Чери домати;
 • Краставици, Грозде, Чили чушки;
 • Нектарини, Праскови, Картофи;
 • Ягоди,Спанак, Сладки чушки;
 • Кейл, Зелени зелечуци, Лятна тиква.

За следващите храни беше установено, че имат най-нисък остатъчен пестициден товар, което ги прави най-подходящите сред традиционно отглежданите зеленчуци. Имайте предвид, че малка част от сладката царевица и хавайската папая, макар и с ниско съдържание на пестициди, са генетично модифицирани (GE):

 • Аспержи, Авокадо, Зеле;
 • Канталупа, Сладка царевица (без ГМО), Патладжан;
 • Грейпфрут, Киви, Манго;
 • Гъби, Лук, Папая (без ГМО. хавайската папая е ГМО);
 • Ананас, Сладък грах, Сладки картофи.

 

Трапезна сол

Солта е от съществено значение за живота - не можете да живеете без нея. Въпреки това, „трапезната сол“ и солта в преработените храни НЕ са идентични със солта, от която тялото Ви наистина се нуждае. Всъщност, трапезната сол няма почти нищо общо с естествената сол. Едната е вредна за здравето, а другата лекува.

 • Обработената сол е 98% натриев хлорид, а останалите два процента съдържат изкуствени химикали, като абсорбатори на влага и малко добавен йод. Това са опасни химикали като фероцианид и алумосиликат. Някои европейски държави, където флуорирането на водата не се практикува, също добавят флуорид към готварската сол
 • Натуралната сол е около 84% натриев хлорид. Останалите 16% от естествената сол се състоят от други естествени минерали, включително микроелементи като силиций, фосфор и ванадий.

Солта е необходима за добро здраве, се препоръчва преминаването на чиста, нерафинирана сол, като  естествената морска сол от Хималаите. Хималайската сол е напълно чиста, прекарала хиляди години в зреене при екстремни тектонски налягания, далеч от примеси, така че не е замърсена с тежки метали и промишлени токсини. Тя е ръчно измита и минимално обработена. Хималайската сол е само 85% натриев хлорид, а останалите 15% съдържат 84 микроелемента от праисторическите морета. Нерафинираната естествена сол е важна за много биологични процеси, включително:

 • Като основен компонент на кръвната плазма, лимфна течност, извънклетъчна течност и дори околоплодна течност
 • Снабдяване с хранителни вещества във и извън вашите клетки
 • Поддържа и регулира кръвното налягане
 • Увеличаване на глиалните клетки в мозъка, които са отговорни за творческото мислене и дългосрочното планиране
 • Помага на мозъка да си комуникира с мускулите ви, за да можете да се движите чрез натриево-калиев йонен обмен

Естествената непреработена сол има много ползи за здравето, но това не означава, че трябва да прекалявате. Друг важен фактор е съотношението калий към натрий във Вашата диета. Дисбалансът в това съотношение може не само да доведе до хипертония, но и други здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, слаба памет, еректилна дисфункция и др. Най-лесният начин да се избегне този дисбаланс е чрез избягване на преработени храни, които са известни с ниско съдържание на калий и с високо съдържание на натрий. Вместо това, яжте натурално отгледани храни, за да осигурите оптимално съдържание на хранителни вещества. Този вид диета естествено ще осигури много по-големи количества калий за сметка на натрия.

 

Соев протеин изолат и други неферментирали соеви продукти

Голямата част от това, което Ви е накарало да вярвате на медиите за соята, е просто лъжа. Един от най-големите проблеми със соята произтича от факта, че 90 до 95% от соята, е генетично модифицирана (GE) и се използва за създаване на изолат от соев протеин. Генетично модифицираните соеви зърна са предназначени да издържат иначе смъртоносни дози хербицид.

Активната съставка в хербицида се нарича глифозат, който е отговорен за нарушаването на деликатния хормонален баланс на женския репродуктивен цикъл. Нещо повече, глифозатът е токсичен за плацентата, която е отговорна за доставянето на жизненоважни хранителни вещества от майката към детето и елиминирането на отпадъчните продукти. След като плацентата е повредена или унищожена, резултатът може да бъде спонтанен аборт. Децата, родени от майки, които са били изложени на дори малко количество глифозат, могат да получат сериозни вродени дефекти.

Механизмът на увреждане на глифозат е открит наскоро и показва как това химично вещество нарушава клетъчната функция и предизвиква много от нашите заболявания, включително аутизъм. Соев протеинов изолат може да се намери в протеиновите блокчета, шейковете, бутилираните плодови напитки, супи и сосове, месни аналози, печени изделия, зърнени закуски и някои хранителни добавки.

Дори и да не сте вегетарианец и не използвате соево мляко или тофу, важно е да четете етикетите. Соевият експерт д-р Каайла Даниел предлага Специален доклад, в които са изброени многото „псевдоними“, на които соята може да се крие в списъците на съставките - думи като „бульон“, „естествен вкус“ и „текстуриран растителен протеин“.

Освен изолата на соевия протеин, най-добре е да се избягват всички неферментирали соеви продукти. Хиляди проучвания свързват неферментираната соя с недохранването, храносмилателния дистрес, проблеми с имунната система, тиреоидната дисфункция, когнитивния упадък, репродуктивните нарушения и безплодието - дори рак и сърдечни заболявания.

Единствената соя с ползи за здравето е органичната соя, която е правилно ферментирала. След дълъг процес на ферментация, нивата на фитат и „хранителни вещества” на соята се намаляват и техните полезни свойства стават достъпни за храносмилателната Ви система. 

 

Изкуствени подсладители

Противно на общоприетото схващане, проучванията показват, че изкуствените подсладители, като аспартам, могат да стимулират апетита, да увеличават желанието за въглехидрати, да стимулират съхранението на мазнини и увеличаването на теглото. В едно проучвания е установено, че захаринът и аспартамът предизвикват по-голямо напълняване от захарта.

Аспартамът е един от най-проблематичните. Състои се от аспарагинова киселина и фенилаланин. Фенилаланинът е синтетично модифициран, за да носи метиловата група, която осигурява по-голямата част от сладостта. Тази фенилаланин метилова връзка, наречена метилов естер, е много слаба, което позволява на метиловата група лесно да се отчупи и да образува метанол.

Може да сте чували, че аспартамът е безвреден, защото метанолът се среща в плодовете и зеленчуците. Но в плодовете и зеленчуците, метанолът е здраво свързан с пектин, позволявайки му да премине безопасно през храносмилателния ви тракт. 

Метанолът действа като троянски кон; той се пренася в чувствителните тъкани на тялото, като мозъка и костния мозък, където алкохолдехидрогеназният (ADH) ензим го превръща във формалдехид, който разрушава чувствителните протеини и ДНК. Всички животни, освен хората, имат защитен механизъм, който позволява метанолът да се разгради в безвредна мравчена киселина. Ето защо токсикологичните тестове върху животни не са от полза. 

 

Указания за здравословна храна

Най-доброто място за намиране на здравословна храни е от устойчива селскостопанска ферма във Вашия район:

 • Отглежда се без пестициди и химически торове (органичните храни отговарят на това описание, но същото се отнася и за някои небиологични храни);
 • Тя не е генетично проектирана;
 • Не съдържа добавени растежни хормони, антибиотици или други лекарства;
 • Не съдържа нищо изкуствено или консерванти;
 • Прясна е(ако трябва да избирате между органични продукти или пресни конвенционални продукти, последното все още може да бъде най-добрият вариант, тъй като свежестта е важна за оптималното съдържание на хранителни вещества);
 • Не е отглеждано във фабрики;
 • Отглежда се с оглед законите на природата (което означава, че животните се хранят с естествените си диети, а не със смес от зърнени и животински продукти и имат свободен достъп до открити пространства);
 • Отглежда се по устойчив начин (използвайки минимални количества вода, защита на почвата от прегаряне и превръщане на животинските отпадъци в естествени торове вместо замърсители на околната среда).