Какво казва лицето Ви за Вашето здраве

 

Погледнете се в огледалото. 

Наистина ли сте запознати с лицето отсреща? По-близък поглед може да покаже следи за здравословното Ви състояние, ако знаете какво да търсите.

 

Жълтеникава кожа и очи

Това е жълтеница. Появява се, когато имате твърде много отпадъчен продукт, който тялото Ви произвежда, когато разгражда червените кръвни клетки. Често (обикновено безвредно), при бебета, до 38 седмици след раждането, защото черният им дроб не е достатъчно развит, за да работи така, както трябва. При възрастни, жълтеницата може да означава по-сериозни състояния, като вирусни инфекции (хепатит, мононуклеоза); проблеми с черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса; злоупотреба с алкохол.

 

Бенки

Това са петна или натъртвания, често тъмни на цвят. Повечето от тях са безобидни, но проверките на кожата могат да помогнат да забележите рак, преди да се разпространи. Когато става въпрос за бенки, запомнете най-важното:

  • Асиметрична: Дали формата е различна от всяка страна?
  • Граница: Назъбена ли е?
  • Цвят: Равномерен ли е?
  • Диаметър: По-голям ли е от грахово зърно?
  • Развитие: Има ли промени, през последните няколко седмици?

Говорете с Вашия лекар, ако сте отговорили с „Да“ на някой от тези въпроси.

 

Рани

Тези около устните и устата Ви са най-вероятно студени рани, причинени от херпес вирус тип 1. Повечето хора с орален херпес са били заразени чрез слюнка, в детска или юношеска възраст, а не при сексуален контакт. След като получите вируса, той остава с Вас. Раните могат да се появят, когато сте болни, разтревожени, преуморени, или сте прекарали твърде много време на слънце. Обикновено си отиват сами, но ако имате големи и чести огнища, Вашият лекар може да предложи лечение.

 

Напукани устни

Всеки човек има сухи или напукани устни от време на време, особено през зимата. Балсамът може да ги предпази и да ги запази хидратирани. Понякога сухите устни са приснак за здравен проблем, като дехидратация. Също така могат да бъдат алергична реакция или отговор на лекарство, като стероиди.

 

Пеперуден обрив (Лупус)

Повечето обриви не са сериозни и се подобряват от самосебе си, но този е различен. Покрива и двете бузи във формата на пеперуда и това е общ признак за лупус. Това е болест, която кара имунната система да атакува собствените си тъкани и органи. Може да имате треска, схващания в ставите и посинели пръсти, в студа. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате необясним обрив, особено ако е съпроводен и с някои от тези симптоми.

 

Необичайно растяща коса

Появява се както при мъжете, така и при жените, като се изразява с необичаен растеж на косми. При мъжете, когато остаряват – около ушите и веждите, а при жените – по брадичката. При по-младите жени, окосмяването по лицето може да е признак за синдром на поликистоза на яйчниците, състояние, което може да затрудни забременяването.

 

Повдигане на клепача

Лекарите го наричат птоза или блефароптоза. Може да се появи на едното или и двете очи, като при тежки случаи клепачът може да блокира зрението. Възможно е да се родите с това заболяване, или да го получите след време. Често безвредно, но може да се окаже признак за проблеми с мозъка, нервите или очите. Посетете Вашия лекар, ако продължава с дни или часове, или ако имате двойно зрение, слаби мускули, проблеми с преглъщането или лошо главоболие – това могат да са признаци на инсулт.

 

Не може да мърдате едната страна на лицето си ( парализа на Бел)

Ако не можете да преместите част от тялото си, незабавно потърсете медицинска помощ. Ако нямате други симптоми, вероятно това е парализа на Бел. Случва се, когато нещо (вероятно вирус) притиска нерв, който контролира мускулите на лицето. Показва се в продължение на часове или дни и обикновено отслабва част от лицето. Също така може да се появи болка в челюстта и зад ухото. Обикновено не е сериозно и се подобрява след 3 до 6 месеца.

 

Парализа на лицето с други симптоми (мозъчен рент)

Инсулт се получава, когато притока на кръв за част от мозъка се прекъсне, защото кръвоносен съд е бил блокиран. Незабавно потърсете медицинска помо, ако забалежите някой от следните признаци: внезапна парализа на долната част от лицето; скованост или слабост в ръцете и краката; неясен говор; двойно виждане; замаяност или проблеми при преглъщане.

 

Жълти петна по клепачите

Тези повдигнати жълти бучки върху и около горните и долните клепачи се наричат ксантеласмати. Направени са от холестерол и макар да не Ви харесва видът им, те не са опасни или болезнени, като могат да се отстранят. Но можат да бъдат знак, че е по-вероятно да получите сърдечна болест или сърдечен удар, така че е добре да посетите Вашия личен лекар.

 

Подпухнали очи

Пространството под очите Ви може да се напълни с течност, което може да ги накара да изглеждат подути или подпухнали. Горещото, влажно време кара тялото да задържа повече вода, както безсънието, солената храна и хормоналните промени. Случва се по-често с възрастта, защото мускулите, които поддържат клепачите, отслабват. Ако очите Ви са червени и сърбяши, това може да е алергична реакция към храна, цветен прашец, грим, аромати, почистващи препарати или инфекция.

 

Меласма

Причинява сиво-кафяви петна по лицето. Лекарите не знаят защо се случва, но появата им може да бъде предизвикана от бременност или при приемане на някои противозачатъчни хапчета. В тези случаи, мелазмата често избледнява самостоятелно, след като бебето се роди или жената спре да пие хапчетата. В други случаи продължава с години. Лечения с лекарства и химически пилинг, могат да помогнат.

 

Косопад

Ако губите миглите или веждите си, заедно с кичури от косата, това може да е признак за състояние, наречено алопеция ареата. Получава се, когато имунната система погрешно атакува космените фоликули. Няма начин да се предотврати, но говорете с Вашия лекар за лекарства, които могат да помогнат на растежа на косата.