Контрол на раждаемостта

В Съединените щати, приблизително една на всеки пет жени на възраст между 15 и 44 години използва някаква форма за хормонален контрол на раждаемостта. Използвани по различни причини, от предотвратяване на бременност и регулиране на менструалния цикъл, до облекчаване на акне и успокояване симптомите на ПМС.

Жените, които приемат медикаменти за хормонален контрол на раждаемостта, толерират често срещаните странични ефекти, като задържане на течности и пробивно кървене (зацапване между периодите). Но има допълнителни опасности, свързани с хормоналните методи за контрол на раждаемостта, като хапчето, трансдермалния пластир и хормоналните ВМС. Например, едно скорошно проучване установи, че рискът от депресия е с 40% по-висок при жените, които използват такива медикаменти, отколкото при тези, които не го правят.

Промените в настроението са само върхът на айсберга, когато става въпрос за по-сериозни опасности, свързани с контрола на раждаемостта, твърдят експерти по функционална медицина.
„Черният дроб се облага със синтетични хормони, защото трябва да ги счупи“, казва Марк Фланери, специалист по функционална медицина в Лос Анджелис, Калифорния. "Този допълнителен стрес върху черния дроб, може да доведе до лоша детоксикация, повишено възпаление, висок холестерол и лоша имунна функция."

Когато черният дроб е претоварен, това може да доведе до сериозни проблеми. "Претовареният черен дроб не може да детоксифицира правилно естрогена, като така се връща обратно в кръвния поток в по-токсична форма, която увеличава риска от рак на гърдата, рак на ендометриума и други женски здравословни проблеми", продължава Фланери.

Хормоналният контрол на раждаемостта пречи на метилирането - физиологичен процес, който засяга тялото по няколко критични начина. Оптималното метилиране е от съществено значение за детоксикацията, здравето на невротрансмитерите, регулацията на възпалението и др. По-малко от оптималното метилиране е свързано с редица състояния, включително депресия, артрит и сърдечно-съдови заболявания.

Функция на щитовидната жлеза - Хормоналния контрол на раждаемостта може да повлияе на превръщането на Т4 (неактивната форма на хормона на щитовидната жлеза) в Т3 (активната форма), което означава, че по-малко Т3 е на разположение за използване от организма.

Излишният естроген в организма също може да увеличи присъствието на тироид-свързващ глобулин (TBG), протеин, който се свързва с тироидните хормони и ги транспортира в тялото. Твърде много TBG “може да попречи на тиреоидните хормони да навлязат в клетките на тялото”, казва Фланери.

По ирония на съдбата, когато жените откажат хормоналния контрол на раждаемостта - както в крайна сметка правят 30% от жените в САЩ, поради отрицателни странични ефекти - симптомите, свързани с бременността, за които те първоначално са започнали да приемат хапчето, могат да се влошат.

Например, акнето може да се възпали, в продължение на шест месеца, след спиране на хапчето. Контролът на раждаемостта потиска нивото на себума в кожата до детските нива, отбелязва експертът по здравеопазване на жените Лара Бриден, ND. Така че, когато една жена спре хапчето, тялото произвежда себум, причинявайки акне. Яйчниците започват отново да произвеждат андрогени, които могат да допринесат за появата на акне.

Жените могат също така да преживеят ужасни ПМС и нередовни менструални цикли, с тежък кръвоизлив, когато излизат от контрола на раждаемостта.

 

 

Естествени начини за преход от контрола на раждаемостта

 

Ако една жена обмисля спирането на контрол на раждаемостта, ето няколко естествени прехода, препоръчани от експерти:

  • Консумирайте здравословни мазнини. Висококачествените, здравословни мазнини помагат на организма да започне да произвежда хормони отново, след синтетичната намеса на хапчето. Помислете за маслиново масло, авокадо, яйца и животински протеини, съветва интегративния диетолог Алиса Вити, HHC.
  • Наблегнете на тъмнозелените зеленчуци. Зеленчуци като броколи, спанак, къдрица, калу и рукола поддържат черния дроб и помагат да се отървете от излишните естрогени в тялото. Методите за детоксикация на черния дроб е едно от най-добрите неща, които една жена може да направи, когато излиза от хормоналния контрол на раждаемостта, казва Фланери. Допълването с DIM, съединение, намерено в броколи, може също да помогне при акне, след хапче.
  • Приемайте витамин B. Хормоналните противозачатъчни средства изчерпват витамин В от тялото, отбелязва Вити. Жените, които обмислят да спрат хапчето, могат да започнат да приемат висококачествени B-комплексни добавки, за да се подготвят за прехода.
  • Спрете захарта и кравето мляко. Кравето мляко съдържа възпалителен протеин, наречен казеин А1, който може да влоши акнето. Както захарта, така и кравето мляко повишават нивата на хормона IGF-1, предизвикващ пробива, в организма, казва Бриден.
  • Обмислете целевите добавки. Vitex (известен също като chasteberry) може да помогне за стимулиране на овулацията отново, след като процесът е потиснат от хормоналния контрол на раждаемостта, казва Кели Броган, MD. Тя също така препоръчва масло от вечерна иглика, противовъзпалителна мастна киселина, за подпомагане симптомите на ПМС. Броган предлага берберин за жени, които са особено загрижени за появата на акне, след спиране на хапчето. Това растително съединение подобрява чувствителността към инсулин, което от своя страна намалява нивата на хормона, причиняващ акне IGF-1.