Контрол на храненето

Дъвчете дъвка в магазина за хранителни стоки

Сигурно сте чували, че не трябва да пазарувате храна, когато сте гладни. Може би ще искате да имате под ръка дъвка без захар, преди да тръгнете на пазар. Според проучвания, докато дъвчете дъвка, се чувствате по-малко гладни за нездравословна храна.  В резултат на това, хората са купували по-малко калорични закуски и чипс, за сметка на по-здравословни храни, като зеленчуци и плодове.

 

Започнете със здравословните храни

Независимо дали имате храна вкъщи или избирате от меню, първо заредете чинията си с най-здравословните продукти. Според проучване, сме склонни да вземем по-големи порции от първите храни, които видим. Така че, помислете, преди да започнете да пълните чинията си. Започнете със  зеленчуци или пълнозърнести храни, преди по-тлъстите меса.

 

Купете обяда си с пари в брой

По-лесно е да купувате нездравословна храна и десерти, когато плащате с карта. Плащането на храната в брой, кара хората да се замислят, какво купуват.  Например, когато на ученици им беше казано да използват парични средства, за да плащат за по-малко здравословни храни като бисквитки, те два пъти мислеха за това и често избираха по-здравословна храна.

 

Изключете кулинарните програми

Ако се опитвате да отслабнете, гледането на храна по телевизията може да Ви накара да огладнеете.  Хората на диета ядат повече бонбони, докато гледат предавания, свързани с храната, отколкото когато гледат други програми, показват направени изследвания.

 

Използвайте сини чинии

Вярвате или не, цветът на Вашите съдове може да промени количеството на храната, която консумирате. Колкото повече храната се слива с цвета на чинията, толкова по-голяма е вероятността да го направите, показват проучванията. Така че обмислете използването на съдове с различен оттенък.

 

Използвайте по-малки купи и чинии

Размерът на Вашите съдове и прибори, дава на мозъка Ви знаци за това, колко „трябва“ да ядете, като по-голямата чиния, означава повече храна. В едно проучване, хората от китайски бюфет, които са получили голяма чиния, сами са си купили 52% повече храна и са яли с 45% повече, отколкото тези с по-малки чинии.

 

Натиснете бутона за пауза, преди да се поддадете на глада

Храненето, защото сте отегчени, уморени или напрегнати, може да Ви накара да се почувствате извън контрол. Опитайте се да отложите желанието за похапване: Когато то се появи, направете нещо друго за 5-10 минути, след това вижте дали все още сте гладни. Има голяма вероятност, гладът Ви да намалее, поне малко.

 

Скриите нездравословните закуски от погледа си

Скриите вредните храни, като бонбоните и чипсовете, където не можете да ги видите. Може да ядете по-малко от тях. Когато служителите държат шоколади на бюрата си, те изяждат 48% повече, отколкото когато са прибрани. Ако шоколадовите бонбони са в чекмеджетата на бюрото, служителите ядат с 25% по-малко, отколкото ако са пред тях.

 

Винаги поръчвайте „малко“

Голяма опаковка може да Ви изкуши да ядете повече храна, дори ако сте сити или има неприятен вкус. В едно проучване посетителите на кино са получили безплатно средни или големи пуканки - някои са пресни и вкусни, а другите са остарели. Хората, на които са давани пресните големи пуканки са изяли с 45% повече от тези, които са били със средни. Дори онези, които са получили по-стари пуканки в големи кутии, са яли с 33% повече от тези със средни.

 

Яжте бавно и пийте вода

Хапвайте на по-малки хапки. Дъвчете храната си бавно. Отделете малко повече време между залъците и пийте вода, докато се храните. Тези прости стъпки са ключови, ако искате да намалите калориите и все още да се чувствате сити, показват проучванията.