Лимонена вода - ползи

Самото споменаване на лимоните, може да накара човек да настръхне, в очакване на киселия вкус, но лимоните действително имат невероятни ползи за организма. Така че, ако искате да избегнете посещението на лекарския кабинет, опитайте да пиете топла вода с лимон, всяка сутрин.

Лимоните са невероятен източник на витамин В6, желязо, калий и диетични фибри. Освен това, само един лимон може да Ви даде 187% от препоръчителната дневна стойност на витамин С! 

 

 

13 проблемa, които лимоните могат да решат

 

Пиенето на чаша топла вода с лимон на ден може да Ви помогне да се справите с тези 13 проблема и състояния.

 

Заболявания

Лимоните засилват имунитета, поради наличието на витамин С, така че пиенето на чаша лимонова вода всеки ден, може наистина да Ви помогне, да се предпазите от заболяване. Витамин С е съществен макроелемент и мощен антиоксидант, идеален за имунна защита.

 

Възпалено гърло

Ако се разболеете, лимоновата вода може да помогне за ускоряване на възстановяването и да успокои болките в гърлото. Независимо дали имате грип, настинка, кашлица или дори стрептококи в гърлото, високото съдържание на витамин С в лимоните може да помогне за успокояване на тази досадна болка. 

 

Слаби нокти

Лимоновата вода е много полезна за Вашите нокти. Още веднъж витамин С изпъква, като поддържа ноктите Ви здрави, силни и готови за маникюр! 

 

Отслабване

Много хора се борят с наднорменото тегло в някой момент от живота си, а кой не би искал да свали няколко килограма? Пиенето на лимонова вода сутрин може да Ви тонизира, а добре хидратираното тяло, може да помогне с отслабването! Витамин С в лимоните е доказано полезен за предотвратяване на затлъстяването и борбата с него. 

 

Болки в мускулите

Упражненията имат невероятни ползи върху организма, но мускулните болки са неприятни последици от тях. Добрата новина е, че лимоновата вода доказано намалява увреждането на мускулите и ускорява възстановяването им след тренировка. Кажете сбогом на трудното изкачване на стълбите! 

 

Болки в ставите

Лимоновият сок е чудесен за облекчаване на болките в ставите и също така е полезен при артрит и възпаления. Пийте лимонова вода всяка сутрин, за да нямате болки в ставите. 

 

Против киселини

Киселинният рефлукс, известен като киселини в стомаха или с научния термин Гастроезофагална рефлуксна болест (ГЕРБ), се появява, когато киселинната попаднала в хранопровода се увеличи, причинявайки усещане за парене в гърлото или гърдите. Въпреки че лимоновият сок е кисел, лимоновата вода има алкализиращ ефект, който може да облекчи Вашия киселинен рефлукс.

 

Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично заболяване, което причинява чувствителност и болка по цялото тяло. Ако страдате от това заболяване, лимоновата вода е чудесен начин за лечение на болката, без страничните ефекти, които могат да причинят лекарствата. 

 

Възпаление

Лимоните имат противовъзпалителни свойства. Пиенето на топла чаша лимонова вода всеки ден може да помогне при всяко възпаление.

 

Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, лимоновата вода също е подходяща. Изследванията показват, че тя може да помогне за понижаване и поддържане нивата на кръвното. Ако приемате лекарства за кръвно налягане, не ги спирайте, без първо да се консултирате с Вашия лекар! 

 

Болест на жлъчния мехур

Заболяването на жлъчния мехур обикновено се причинява от възпаление на жлъчния мехур. Недостикът на витамин С може да Ви изложи на риск от заболяването. Тъй като лимоните имат противовъзпалителни свойства и високо съдържание на витамин С, пиенето на лимонова вода може да помогне за предотвратяване и лечение на това заболяване.

 

Акне

Акнето може да е досадно и да върне спомените за ученическите Ви години. Не благодаря! Противовъзпалителните свойства на лимоновия сок и съдържащият се в него витамин С, могат да помогат за намаляване на акнето. Лимоновата вода също може да помогне за укрепване на кожата и за защита ѝ от околната среда.

 

Камъни в бъбреците

Не на последно място, камъните в бъбреците са камъчеобразни вещества, които се образуват в бъбреците. Лимоновата вода може да предотврати образуването на камъни в бъбреците чрез увеличаване обема на урината. Също така, калият и лимонената киселина в лимоните спомагат за предотвратяването и растежа на тези кристали. 

 

 

Лимонова вода 

 

Ако желаете да се борите с тези 13 проблема и болести, започнете да консумирате лимонена вода! Много е лесно, нарежете пресен лимон и изстискайте сока в топла вода (или със стайна температура). Пийте и се наслаждавайте!

Забележка: Ако я използвате  за проблеми като фибромиалгия, високо кръвно налягане, заболяване на жлъчния мехур или камъни в бъбреците, първо се консултирайте с медицински специалист, за да обсъдите всички възможности.