Недостиг на магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в тялото ни. Ако нямате достатъчно от него, тялото Ви не може да функционира в най-добрата си форма. Недостигът на магнезий в клетките поставя основата за влошаване на правилната метаболитна функция, която обикновено води до по-сериозни здравословни проблеми.

При направени проучвания, изследователи са открили 3,751 магнезиеви свързващи места на човешки протеини, отразявайки колко е важен този минерал за биологичните процеси.

Например, магнезият играе роля в процеса на детоксикация на организма и е важен за свеждане до минимум на щетите от химикали, тежки метали и други токсини.

Дори глутатионът, считан от мнозина за най-мощния антиоксидант в тялото, изисква магнезий, за да бъде произведен.

Магнезият също играе роля за предотвратяване на главоболието, сърдечносъдовите заболявания (включително високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт), внезапна сърдечна смърт и смърт от всякакви причини.

Този важен минерал е нужен на повече от 300 различни ензима в тялото, които играят важна роля в биохимичните процеси, много от които са от решаващо значение за правилната метаболитна функция:

 • Създаване на АТФ (аденозин трифосфат), енергийните молекули във вашето тяло;
 • Правилното формиране на кости и зъби;
 • Релаксация на кръвоносните съдове;
 • Действие на сърдечния ви мускул;
 • Насърчаване за правилната функция на червата;
 • Регулиране на нивата на кръвната захар.

 

 

Ниски нива на магнезий се срещат при хората с повишен инсулин

 

През изминалата година има няколко значими проучвания за ролята на магнезия в поддържането на метаболизма, като добре смазана машина, и по-специално, по отношение на инсулиновата чувствителност, регулирането на глюкозата и защитата от диабет тип 2. Ето няколко от тях:

Проучване, проведено през 2013 г, включващо пре-диабетици, е установило, че повечето са с недостиг на магнезий. Тези с най-висок прием на магнезий намаляват риска от повишена кръвна захар и метаболитни проблеми с 71%

Проучване от октомври 2013 г. Е установило, че по-високият прием на магнезий намалява риска от нарушен метаболизъм на глюкозата и инсулина, забавя развитието от пре-диабет до диабет при хората на средна възраст. Установено, е че „приемът на магнезий може да бъде особено полезен при компенсиране на риска от развитие на диабет, при висок риск.“

В голямо Японско проучване, публикувано в Diabetic Medicine December, изследванията са установили, че приемът на магнезий е значителен защитен фактор срещу диабет тип 2 в общата популация, особено сред тези с „инсулинова резистентност и алкохолизъм.” 
Проучване на Framingham Offspring (2006), е установило, че по-високият прием на магнезий подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от диабет тип 2.

 

 

Защо магнезият е критичен за правилната метаболитна функция?

 

Механизмът, чрез който магнезият контролира глюкозата и инсулиновата хомеостаза, включва два гена, които са отговорни за магнезиевата хомеостаза. Магнезият е нужен също за активиране на тирозин киназа, ензим който функционира като „включен” или „изключен” превключвател в много клетъчни функции и е необходим за правилното функциониране на инсулиновите рецептори.

Доказано е, че хората с инсулинова резистентност изпитват повишено отделяне на магнезий, чрез урината си, което допълнително допринася за намалените нива на магнезий. Загубата му се явява вторична в резултат на повишение на глюкозата в урината, което увеличава отделянето ѝ .

Неадекватен прием на магнезий предизвиква порочен кръг от ниски нива на магнезий, повишени нива на инсулин и глюкоза, и отделяне на магнезия. С други думи, колкото по-малко магнезий има тялото Ви, толкова по-малко е в състояние да се задържи в него

Рядко толкова много проучвания от цял свят достигат до съгласие по дадена тема! Доказателствата са ясни: ако искате да оптимизирате метаболизма си и да поддържате риска от диабет тип 2 нисък, трябва да поддържате подходящи нива на магнезий. За съжаление около 80% от хората са с недостиг на магнезий.

 

 

Нормални ли са нивата Ви на магнезий? 

 

Проучвания показват, че повечето хора не получават достатъчно магнезий чрез диетата си. Други фактори, които могат да Ви направят по-податливи към дефицит на магнезий, са:

 • Нездравословна храносмилателна система, която уврежда способността на тялото да абсорбира магнезий;
 • Диабет: особено ако се контролира лошо, което води до увеличена загуба на магнезий чрез урината;
 • Възраст: по-възрастните хора са по-склонни към недостиг на магнезий, тъй като усвояването му намалява с възрастта и по-възрастните хора са по-склонни да приемат лекарства, които могат да попречат на абсорбцията му;
 • Болни бъбреци: които допринасят за прекомерна загуба на магнезий чрез урината;
 • Алкохолизъм: до 60% от алкохолиците имат ниски нива на магнезий в кръвта;
 • Някои лекарства: диуретици, антибиотици и лекарства, използвани за лечение на рак, могат да доведат до дефицит на магнезий.

Магнезиевият дефицит може да доведе до сърдечна аритмия, коронарни спазми и гърчове

Няма лабораторен тест, който да даде точна информация за състоянието на магнезия в тъканите. Причината за това е, че само един процент от магнезия в тялото, се намира в кръвта. От 50 до 60 процента се намират в костите, а останалите са в меките тъкани. Тъй като повечето магнезий се съхранява в клетките и костите, а не в кръвната плазма, няма задоволителни кръвни тестове за оценката му.

Някои специализирани лаборатории предлагат RBC магнезиев тест, който е сравнително точен. Други тестове, които Вашият лекар може да използва за оценка на магнезия, включват 24-часов тест на урината или епителен тест. Тези тестове могат да дадат само оценка на Вашите нива и лекарите обикновено трябва да ги оценят според симптомите, които проявявате. Ранните признаци на дефицит на магнезий могат да включват главоболие, загуба на апетит, гадене и повръщане, умора или слабост. Продължителният дефицит на магнезий може да доведе до много по-сериозни симптоми като:

 • Сърдечни ритми и коронарни спазми;
 • Мускулни крампи и контракции;
 • Припадъци;
 • Отпуснатост и изтръпване;
 • Личността се променя.

 

 

Вашият най-добър магнезий Източник: Истинската храна

 

Повечето хора могат да запазят нивата на магнезий в норма, без да прибягват до добавки, като консумират много тъмнозелени листни зеленчуци. Важно е да се знае, че съдържанието на магнезий в храните зависи от богатството на магнезий в почвата, в която се отглеждат. Повечето почви са силно изтощени от към хранителни вещества и поради тази причина някои експерти, като д-р Дийн, вярват, че трябва да се приема допълнително магнезий. Биологичните храни могат да имат повече магнезий, ако се отглеждат в богати на хранителни вещества почви, но е много трудно да се направи това.

Един от начините да увеличите нивата на магнезий, както и много други важни хранителни вещества на растителна основа, е чрез изцеждането на сока от зеленчуците. Статия в GreenMedInfo изброява повече от 20 храни, които са с изключително високо съдържание на магнезий, включително следните (всички изброени порции се равняват на 100грама):

 • Водорасли, агар, сушени (770 mg);
 • Подправки, босилек, сушен (422 mg);
 • Подправка, листа от кориандър, изсушен (694 mg);
 • Ленено семе (392 mg);
 • Сушени тиквени семена (535 mg);
 • Бадемово масло (303 mg);
 • Какао, сух прах, неподсладен (499 mg);
 • Суроватка, сладка, сушена (176 mg).

 

 

Магнезиеви добавки, А до Z

 

Приемът на магнезий при възрастните изисква от 300 до 420 мг на ден (в зависимост от пола, възрастта, бременността и кърменето), но много хора консумират по-малко от 300 мг на ден. Магнезият се губи в потта, по време на тренировка или се изразходва в по-големи количества, когато човек е под стрес.

На пазара има голямо разнообразие от магнезиеви добавки, защото магнезият трябва да бъде свързан и с друго вещество. Няма такова нещо като 100% магнезиева добавка. Веществото, използвано в дадено съединение, може да повлияе на абсорбцията и бионаличността на магнезия, като осигурява различни ползи за здравето.

Магнезиевият треонат е вероятно един от най-добрите източници, тъй като прониква в клетъчните мембрани, включително и в митохондриите, което води до по-високи енергийни нива. Прониква в кръвно-мозъчната бариера и прави чудеса при лечението и превенцията на деменцията и за подобряване на паметта.

Освен чрез добавки, друг начин да си набавите магнезий е да вземате редовни солни вани или вани за крака. Epsom солта е магнезиев сулфат, който може да се абсорбира в тялото, през кожата. Магнезиевото масло може да се използва за локално приложение и абсорбция. Каквато и добавка да изберете, не забравяйте да избягвате съдържащи магнезиев стеарат, защото е потенциално опасна добавка.

 • Магнезиев глицинат е форма на магнезий, която има тенденцията да осигурява най-високите нива на абсорбция и бионаличност, и е идеална за тези, които се опитват да коригират дефицит.
 • Магнезиевият хлорид / магнезиев лактат съдържа само 12% магнезий, но има по-добра абсорбция от други, като магнезиев оксид, който съдържа пет пъти повече магнезий.
 • Магнезиевият карбонат, който има антиацидни свойства, съдържа 45% магнезий.
 • Магнезиевият цитрат е магнезий с лимонена киселина, която има разхлабващи свойства.
 • Магнезиевият оксид е не-хелатиран тип магнезий, свързан с органична киселина или мастна киселина. Съдържа 60% магнезий и има свойства да омекоти изпражненията.
 • Магнезиев сулфат (магнезиев хидроксид), обикновено се използва като лаксатив. Трябва да знаете, че е лесно да се предозирате, така че приемайте САМО според указанията.
 • Магнезиевият таурат съдържа комбинация от магнезий и таурин. Заедно те имат склонност да осигуряват успокояващ ефект върху тялото и ума.
 • Магнезиевият треонат е по-нов, вид магнезиева добавка, която изглежда обещаваща, главно поради способността му да прониква в митохондриалната мембрана и може би е най-добрата добавка на магнезий на пазара.

 

 

Балансирайте магнезия си с калций, витамин К2 и D

 

Едно от основните предимства при получаването на хранителни вещества от разнообразна хранителна диета е, че е малко вероятно да получите твърде много от един хранителен елемент. Храните съдържат всички кофактори и необходимите хранителни вещества в подходящите пропорции за оптимално здраве, а именно мъдростта на природата премахва догадките. 

Важно е да се поддържа правилния баланс между магнезий, калций, витамин К2 и витамин D. Смята се, че съотношението на магнезий към калций трябва да е 1:1, според д-р Дийн, който е изучавал този проблем от 15 години. 

Тези четири хранителни вещества работят заедно доста добре, а липсата на баланс между тях е причината калциевите добавки да са свързани с риск от инфаркт и инсулт, защото някои хора са алергични към витамин D. 

Ако имате болки в ставите, хронична умора, стрес или проблеми с щитовидната жлеза, магнезиевото масло от myKoreEssentials може да бъде подходящото решение за Вас. На хора с множествена склероза, хронични болки в гърба, необяснима болка в краката и др.