Овес - ползи за здравето

Уникалните свойства на овеса се дължат на наличието на голямо разнообразие от витамини и микроелементи в състава му. Цинкът помага да се почисти кожата и да се премахнат токсините и другите вредни вещества. Той също ефективно стеснява порите и има подмладяващ ефект. Желязото е един от най-важните елементи за храненето и насищането на влага в клетките на кожата. Манганът премахва отока и възпалението и също така подпомага бързото излекуване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микроранявания. Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява забележимо подновяване на клетките на кожата.

Закуската е  най-важното хранене за деня и когато се допълни с овесена каша, става задължителна. Овесът трябва да бъде висококачествен, екологичен и без примеси и чужди частици. За да разнообразите вкуса на овесена каша, добавете към сместа пресни плодове, ядки, канела, сметана или нискомаслено кисело мляко.

 

Какво ни дава овесът?

Може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Ще получите по-добра кожа.

Овесена каша е идеална за лечение на възпалителни състояния, като екзема или дразнене, а също и за здрава кожа. 

Вашите мускули ще получат повече протеини. Една порция или  около 8 супени лъжици овесена каша дава на тялото 15% от препоръчителното дневно количество протеин. Не забравяйте за витамин Е , антиоксиданти и глутамин , които помагат за по-бързо възстановяване на мускулните влакна.

Овесът е богат на  антиоксиданти  - един от тях е Avenanthramides - който помага при сърбеж, възпаление и кръвно налягане. Те съдържат бета-глюкан , който понижава кръвната захар. Техният ефект се засилва с наличието на витамин С. Не е напълно случаен, че закуската съчетава портокалов сок с овесена каша.

Овесена каша е богата на  въглехидрати и осигурява повече енергия за тялото. Препоръчва се да се консумира леко сух овес, тъй като ще се чувствате удовлетворени за по-дълго време, като избягвате нуждата от други храни.

Ежедневната консумация на овесена каша спомага за подобряване на метаболизма, ускорявайки загубата на тегло. Закуската, базирана на овесена каша в продължение на дълъг период от време, ни позволява да се въздържаме от прекомерно калориен прием. На бавни въглехидрати , които се съдържат в него, ни позволяват да контролират апетита и тревожност и поддържане на нормални нива на кръвната захар. Хранителните вещества в него не само ускоряват метаболизма ни, но също така предотвратяват натрупването на мазнини и токсини в организма и ни пречат да преяждаме.

Овесът съдържа влакно, наречено бета-глюкан, което спомага за намаляване на холестерола в организма. Благодарение на линолевата киселина и разтворимото влакно, съдържащо се в овесена каша, тя помага да се понижи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. Тези хранителни вещества "почистват" остатъците от мазнини от стените на артериите и защитават тялото ни от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

Овесът е богат на добри здравословни мазнини и поддържа сърдечните клетки и кръвоносната система. Благодарение на антиоксидантите, налични в овесена каша, вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободни радикали намалява.

Експертите препоръчват яденето на влакна на ден - навсякъде от 25 до 35 грама - тъй като това е идеално за добро храносмилане. Само малка част от овес съдържа 1/5 от препоръчителния дневен прием на фибри. Ето защо овесените ядки са идеални за ежедневието ви, да не говорим, че влакната ще ви помогнат да поддържате правилното функциониране на червата си и по този начин да предотвратите натоварването.