Опасни домакински препарати

Мислите ли си, че сте по-защитени от вредните токсини в домовете си, отколкото навън? Всъщност, въздухът в помещенията съдържа по-висока концентрация на токсини, отколкото външния въздух. По този начин нашето здраве и безопасност зависят от избора на продукти, които избираме. Повечето традиционни продукти съдържат вредни химикали, засягащи здравето.

В статията е даден списък с най-често срещаните токсини в затворените помещения:

 

 

Пестициди

 

Какво представляват пестицидите

Това са химикали, които се използват за контрол на различни селскостопански вредители, увреждаши културите. Всяка година в САЩ се използват над 1 милиард пестицида, които могат да причинят много щети върху здравето.

 

Здравословни проблеми

Пестицидите са свързани с повишен риск от диабет, рак, аутизъм, затлъстяване, автоимунни заболявания като проблеми с щитовидната жлеза и болест на Паркинсон. Излагането на пестициди може да доведе до безплодие и вродени дефекти. 

 

Къде са пестицидите

Най-често сме изложени на пестициди, чрез плодвете и зеленчуците, които купуваме. Екологичната работна група публикува годишен списък на плодове и зеленчуци с най-високи нива на остатъчни пестициди. Текущите са са ябълки, целина, спанак, праскови, нектарини, грозде, маруля, сладки пиперки, краставици, картофи, ягоди и боровинки.

 

Как да се предпазите

Уверете се, че купувате органични плодове и зеленчуци. Органичните храни се отглеждат без използването на пестициди. Ако не можете да си ги позволите, трябва да предприемете няколко стъпки, за да се предпазите, когато ядете традиционна храна. Един от начините е зеленчуците и плодовете да се мият възможно най-обстойно. Има два начина да се отървете от остатъчните пестициди:

  • измивайте възможно най-обстойно плодовете и зеленчуците.
  • обелете външният им слой.

 

 

Фталати и поливинилхлорид

 

Какво представляват фталатите и поливинилхлорида?

Фталатите са промишлени химикали, които най-често се използват за производство на поливинилхлоридни пластмаси. Те се използват като пластмасови омекотители.

 

Къде се намират

Фталатите обикновено се срещат в играчки, домакински почистващи препарати, козметика, продукти за лична хигиена, опаковки за храни, мебели, килими, завеси за душ, пластмасово медицинско оборудване и дори в детски храни. Фталатите се използват и като разтворители в много козметични продукти, спрейове за коса, дезодоранти, лакове за нокти и парфюми.

 

Здравословни проблеми

Фталатите са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, включително безплодие, затлъстяване, астма и алергии, както и лейомиоми и рак на гърдата. Също така засягат и хормонните системи.

 

Как да се предпазите

Най-очевидният начин е да се купуват продукти без PVC съдържание. Често срещан начин да се разбере дали продуктът е направен от PVC е да се потърси номер 3 или буквата V в кръга за рециклиране на опаковката. Много компании въведоха детски играчки и продукти без фталат. Ако купувате козметика, не забравяйте да проверите и етикета. Списъкът със съставките може да е включен, или споменат като „аромат“, който вероятно ги съдържа. Алтернативите на PVC у дома включват естествени материали като дърво, бамбук и метал.

 

 

Тежки метали

 

Какво представляват тежките метали

Тежките метали са всички метални химични елементи, които имат относително висока плътност и са токсични или отровни, при ниски концентрации. Най-често срещаните тежки метали, на които сме изложени, са живак, олово и арсен.

 

Къде се намират

Тежки метали може да има в питейната вода, бои, пестициди, дезодоранти и строителни материали. Източници на храна като зеленчуци, зърнени култури, плодове, риба и черупкови организми, могат да се замърсят с тежки метали чрез тяхната околна.

 

Здравословни проблеми

Излагането на тези метали може да доведе до сериозни последици за здравето като рак, увреждане на органи, увреждане на нервната система и автоимунни заболявания. Освен това, води до заболявания на бъбреците, кръвоносната система и може да предизвика проблеми с фертилитета. 

 

Как да се предпазите

Най-ефективният начин е поставянето на филтри за вода.

Избягвайте продукти, направени с PFC, като тефлонови съдове за готвене с неръждаема стомана.

Използвайте студена вода за готвене и приготвяне на кафе или чай.

Избягвайте боята на оловна основа.

Тези най-често срещани токсини в домашни условия са огромна заплаха за Вашето здраве и здравето на семейството Ви. Избягвайте излагане на въздействието им, по какъвто и да е начин.