Парене в краката?

Диабет

Той може да предизвика по-високи от нормалните нива на кръвната захар и на мазнините, както и триглицеридите. С течение на времето те могат да увредят нервите на ръцете и краката Ви и да предизвикат постоянно или случайно парещо усещане. Уведомете Вашия лекар, ако забележите първите признаци, като изтръпване на пръстите на ръцете и краката, и проверявайте редовно, за да сте сигурни, че регулирате Вашия диабет по най-добрия начин.

 

Периферна невропатия

Това е увреждане на нервите, които свързват гръбначния Ви мозък с ръцете, краката, дланите и ходилата. Диабетът е най-честата причина, но има много други, като лекарствата за рак (химиотерапия), бъбречна недостатъчност, автоимунни заболявания (включително ревматоиден артрит), токсични химикали, инфекции и проблеми с храненето.

 

Прекаляване с алкохола

Прекаляването с алкохол, може да причини много здравословни проблеми. Дъглогодишната употреба на алкохол  може да увреди нервите, свързани с краката Ви. Също така може да Ви накара да намалите количеството на хранителните вещества, от които се нуждаете, за да поддържате нервите си здрави. И двата проблема могат да направят краката Ви изтръпнали или с усещане за парене, в продължение на месеци или години. Ако престанете да употребявате алкохол, можете да подобрите положението си и да спрете по-нататъшните щети. Попитайте Вашия лекар за помощ.

 

Кракът на атлет

Вашият лекар може да го нарече "tinea pedis". Това е плесенна гъбичка, която расте в топлите и влажни зони между пръстите на краката, като може да причини сърбеж и парене. При това заболяване е препоръчително при възможност да се носят джапанки или отворени обувки. Противогъбичните кремове, спрейове или прахове, могат да помогнат за контролиране на инфекцията.

 

Недостик на витамин В12

Може да не получавате достатъчно витамини и минерали от храната си, за да са здрави нервите Ви. Ако сте вегани (което означава, че не ядете животински продукти), тялото Ви по-трудно ще абсорбира тези витамини и минерали. Ако сте по-възрастни или ако сте имали хирургическа намеса наскоро, като стомашен байпас. Алкохолизмът също може да Ви попречи да получите достатъчно количество от витамин В12, фолиева киселина, тиамин и други витамини от група В.

 

Хронична бъбречна недостатъчност

Най-често е причинена от диабет или високо кръвно налягане. Поради тази причина бъбреците бавно спират да работят. Това води до натрупване на отпадъчни течности в тялото Ви, което може да увреди нервите, включително тези в краката, и да предизвика усещане за парене.

 

Тарзален тунелен синдром

"Тунелът" е между коста на глезена и група лигаменти близо до върха на стъпалото. Подуване от нараняване, артрит, костни шпори, плоскостъпие или други състояния биха могли да притискат нерва. Може да имате остра болка, усещане за изтръпване или парене в крака.

 

Малка влакнеста невропатия

Често започва в краката, с болка, която пронизва, изгаря или сърби. Може да се влоши през нощта или когато си почивате. Топлина или студът понякога могат да предизвикат пристъпи, въпреки че е трудно да се направи разликата между двете. Проблемите с кръвната захар, може да са причината, но в повечето случай - причината не е ясна. Някои гени Ви правят по-податливи към заболяването.

 

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната Ви жлеза (която има формата на пеперуда в шията Ви) не произвежда достатъчно хормон, което означава, че тялото Ви може да изгаря енергията толкова бързо. Може да сте уморени, имате запек, да сте чувствителни към студ, да забравяте или ако имате намалено сексуално желание. Също може да имате парене на крака. Лекарите не са сигурни защо, но може да се окаже, че в дългосрочен план задържате прекалено много течности, които притискат нервите Ви.

 

Амилоидоза

Амилоидозата е анормален протеин, произведен във Вашия костен мозък, който се натрупва в различни части на тялото. Може да не го забележите, докато не се развие. Тогава може да станете много уморени и да имате лилави петна около очите. Също така, може да задържате течности. Подуването на глезените и краката може да окаже натиск върху нервите, което да предизвика изтръпване и парене в краката. Няма лечение, но различни медикаменти могат да облекчат симптомите.

 

Еритромелалгия

Лекарите не знаят какво точно го причинява, но може да се каже, че кръвоносните Ви съдове не се разширяват или стесняват по правилния начин. Кожата Ви може да стане червена, гореща и подута, с парещо усещане, най-често в краката и  ръцете. Пристъпа може да продължи минути или дни. Потапяне в ледена вода може да помогне, но също може да засили симптомите. Вашият лекар може да Ви информира за хапчета и лосиони за кожа, които ще облекчат симптомите Ви.

 

ХИВ и СПИН

Около една трета от хората с ХИВ или СПИН получават щети на нервите. Самият вирус може да навреди на нервите, а лекарствата използвани за контрола им, също могат да навредят. Болести, които получавате, защото имунната Ви система е по-слаба, като херпес, туберкулоза и млечница, също могат да го направят.

Може да имате скованост, изтръпване или парене в пръстите на краката. Вашият лекар може да Ви помогне да разберете причината и  да препоръча най-доброто лечение за това.

 

Контактен дерматит

Детергент, сапун, почистващ препарат, восък или други химикали, могат да дразнят кожата Ви. Хора, занимаващи се постоянно с такива препарати, като – здравни работници, фризьори, машинисти или хигиенисти, получават тази алергия най-често. Може да имате алергична реакция в рамките на няколко часа или за по-дълъг период от време, тъй като химичното вещество износва горния защитен слой на кожата. Уведомете Вашия лекар за симптомите, а лечението зависи от причината.