Пестициди в чая

Повечето традиционни марки чай като Lipton, Uncle Lee’s, Signal, King Cole, Tetley и Twinings съдържат високи нива на пестициди и потенциално флуорид. Не става дума за калциев флуорид, който е естествен елемент, а за синтетичния флуорид, който е токсичен страничен продукт. Евтините чайове е най-вероятно да имат по-високи нива на флуорид, като по този начин увреждат клетки Ви и цялостното здраве. 

 

 

 

Евтиният чай съдържа флуорид и пестициди

 

Повечето чайове не се измиват преди да бъдат изсушени, така че неорганичните чайове съдържат остатъци от пестициди. В някои марки чай (дори и тези, представени като органични), е открито съдържание на пестициди, които са известни канцерогени.

Канадската радиоразпръсквателна корпорация (CBC) направи проучване през 2014 г. въз основа на информацията, събрана от канадската агенция за инспекция на храните през 2009 и 2011 г. по време на тестове за остатъци от пестициди и други опасни вещества в чая. Информацията разкрива, че нивата на пестицидни остатъци са достигнали над допустимите норми.

 

“CBC News наскоро проведе разследване за нивата на пестициди в някои от най-големите компании за производство на чай. Използвайки доверена лаборатория, изследователите са извършили методи, използвани от Националната агенция за инспекция на храните, за да тестват остатъци от пестициди върху сухи листа чай.

Изследователите установили, че над половината от всички тествани чайове са имали пестицидни остатъци, които надвишават допустимите от закона граници. Няколко химикали бяха намерени в 8 от 10 чая, а една марка чай, съдържала над 22 различни вида пестициди.

Понастоящем голяма част от тези пестициди се забраняват в някои страни поради рисковете за здравето, които представляват и отрицателните ефекти оказващи върху консуматорите.„

 

Информацията, че толкова много чайове са потенциално замърсени, е от голямо значение, защото остатъците могат да причинят по-следващи рискове за здравето. Например, оловото, чието наличие в чайовете е установено, показва, че присъства в достатъчни количества, за да се появи в кръвта на бременни жени, което от своя страна е риск от токсични материали, засягаши както  майката така и плода. Други проучвания са установили наличие на още токсични елементи, присъстващи в чайовете. Бъдете предпазливи, при консумация.

 

 

Какво означава това?

 

Трябва ли да спрете да пиете чай? Разбира се, че не! Чаят може да осигури ползи за организма Ви, както комфорт и умствена стимулация, но е силно препоръчително да се погрижите за избора на марките чай, които консумирате.

  • На първо място, не забравяйте да закупите в насипно състояние листа чай и си ги приготвите. Чаят, който може да изглежда удобен и готов за употреба, често се прави от нискокачествени листа, които със сигурност съдържат повече флуорид.
  • Придържайте се към бял чай. Той има най-малко количество флуорид. 
  • Купувайте органичен чай, защото методите за отглеждане са по-сложни и съзнателни. Може дори да се използва пречистена вода за почвата.