Пилешко месо с арсен

Ядете ли пилешко? Помислите си отново. С години този проблем е беше скрит. Хранително-вкусовата промишленост си затваряше очите, докато хората консумират пилешко, без да знаят, че може да е вредно за тях. Най-накрая истината излезе на яве.

 

 

Пилешкото месо съдържа арсен

 

Конвенционалното пилешко месо, продавано в магазините за хранителни стоки, може да бъде опасно за Вашето здраве. То може да съдържа арсен, причиняващ рак. Във високи дози, може да бъде фатален, дори при по-ниски дози е токсичен и вреден за организма.

Още по-обезпокойтелно е, че това не е случайно. Арсеникът се прибавя към фуража на пилетата, по предназначение. Птиците консумират токсичните химикали, чрез храната си, като по този начин се озовава в месото, което хората консумират. Това не е нова практика. Хората консумират конвенционално пилешко месо, съдържащо арсен, през последните шестдесет години.

Имало е твърдения, че арсенът излиза от организма на пилетата, чрез изпражненията, като по този начин, до крайният консуматор достига чисто месо, без арсен. Според направени изследвания, това не е така. 

Някои от производителите на фуражи за пилета, са преустановили производството.

Премахването на токсичните храни звучи като обещаващ ход. Проблемът е, че не всички страни имат силни разпоредби и токсичните продукти могат да бъдат предлагани в други държави.

Въпреки че, агенцията по храните и лекарствата в САЩ признава, за съдържанието на арсен в пилешкото месо, продължават да твърдят, че в малки количества, арсенът не е вреден да човешкия организъм.

Тревожно е, като се има предвид, че арсенът е канцероген, който може да увеличи риска от рак. Повечето хора вероятно биха се съгласили, че ракът не си струва дори и най-малкия риск. 

 

 

Какво да направите?

 

Станете Веган или Вегетарианец

Не е лесно да станете вегетарианец, само за да избегнете потенциална вреда от пилешкото или друго месо. Веганството е най-добрият начин да се елиминират всички рискове и вреди, които потенциално идват от животнските източници на храна, като пилешко месо.

 

Спрете пилешко

Ако единственото Ви притеснение е арсенът в пилешкото, но другите месни и животински продукти не Ви притесняват, най-добре спрете консумацията на пилешко.

 

Ограничете консумацията на пилешко

Ако не сте готови да спрете напълно пилешкото или други хранителни продукти, от животински произход, намаляването на консумацията им е добро начало. Яжте пилешко само при специални случаи. Дори въвеждането на „Ден без месо“ е огромна стъпка, която можете да направите за здравето си.

 

Купувайте органични продукти

Проблемът с пилешкото е в повечето марки, които срещате в хранителни магазини и повечето ресторанти. Ако искате да консумирате пилешко и други животински продукти, купувайте само от частни търговци и ферми. Разпитайте в магазина за здравословни храни и се свържете директно с производителя. Направете проучване, за да можете да вземате правилните решения. Ако хапвате навън, изберете нещо друго, различно от пиле. Придържайте се към ресторанти, които предлагат органична и натурална храна.

 

 

Какво ще ям сега?

 

Ако планирате да преустановите или намалите пилешкото, може би се чудите какво можете да ядете. Вашите възможности са безкрайни. Вместо да се пренасочите към други форми на месо и животински продукти, добре е да разгледате алтернативите на растителна основа.

Има чудесни алтернативи на месото, като тофу, темпе, боб, ядки и други подобни, с които лесно да посрещнете нуждите си от протеини.

Във всички случаи, за да сте здрави, трябва да се фокусирате върху зеленчуци, плодове, ядки, семена, боб и бобови растения. Когато купувате и ядете разумно, можете да поемете грижата за Вашето здраве и благополучие . Ако влагате парите си в органични, безопасни, истински храни, гласувате за света, в който искате да живеете и допринасяте за промяната му.