Плодове и зеленчуци

Не е тайна, че ежедневната консумация на цветни плодове и зеленчуци е жизненоважна за доброто здраве. Не само, че пресните продукти осигуряват основни витамини и хранителни вещества, които поддържат оптимална работата на организма, но също така е и начин за предотвратяване на хронични заболявания.

Ако търсите начин да увеличите съдържанието на хранителни вещества безплатно, като същевременно намалите отпадъците в кухнята, може би ще искате да оставите белачката настрана. Външните слоеве на много плодове и зеленчуци са пълни с различни антиоксиданти, но приготвянето на тези храни по традиционния начин често означава, че обелките им се изхвърлят.

 

 

10 Плодове и зеленчуци с невероятни ползи за здравето

 

Вместо да изхвърлите полезните хранителни вещества, прочетете тази статия, за да откриете невероятните им ползи за здравето, когато ги консумирате с кората!

 

Картофи

Удобна храна, която често се възприема като чиния пълна с въглехидрати. Картофите обикновенно се поднасят пържени или обработени, обляни със сос, сирене, сметана, бекон и други вкусни (но нездравословни) топинги. И все пак пресните картофи, без мазнини, са доста здравословни.

Те са с ниско съдържание на калории (средно картофите съдържат само 168 калории) и са отличен източник на витамини С и В6, фосфор, ниацин, магнезий, калий, фибри и цинк. Те също са обезмаслени.

Когато белите картофите, губите всички допълнителни хранителни вещества, които се намират в самата кожа. Не обеленият картоф е с по-високо съдържание на фибри, калций, желязо, калий, фосфор, рибофлавин, фолиева киселина и витамини А и К, отколкото месестата част на картофите.

Има много начини за приготвяне на картофи, като печенето се смята за най-добрия от тях, при който може да запазите всички тези антиоксиданти, каротеноиди и флавоноиди. Варените картофи, например, имат ефект на извличане на хранителните вещества във водата, но един от начините да се предотврати това е да се запази кожата!

 

Моркови

Изобилстващи с бета-каротин, морковите са препоръчвани от лекари, зъболекари и оптометристи, благодарение на ползите за очите, устата и цялостното физическо здраве. Когато се погълне, бета-каротинът става витамин А, антиоксидант, който укрепва имунната система, предпазва от свободните радикали и намалява риска от сърдечни заболявания.

Докато бета-каротинът се среща в този зеленчук, кожата му е уникална с това, че съдържа няколко нехранителни фитохимикала, а именно каротеноиди, терпени и полифеноли.

Тези растителни съединения предпазват от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет тип 2, невродегенеративни заболявания, възпаления и други хронични заболявания. Наличието на полиацетилени, открити точно под кожата, е показало обещаващи резултати в клиничните проучвания за неговия противораков, противогъбичен, антибактериален, противовъзпалителен ефект, както и способността му, естествено да повишава нивата на серотонин.

 

Краставици

Като член на семейството тиквови, краставиците са богати на калий и фибри, с ниско съдържание на калории и силно хидратиращи, тъй като представляват около 95% вода. Обогатени с фитохимикали, краставиците съдържат флавоноиди, лигнани и тритерпени, всички от които предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и възпаления.

Ако искате да постигнете тези ползи изцяло, оставете кората на краставицата - по-голямата част от хранителните вещества е концентрирана в нея(както и в семената). Купувайте органични продукти, за да избегнете синтетичните пестициди, които обикновено се срещат при традиционно отглежданите краставици.

 

Ябълки

Месестата част на ябълката е добър източник на фибри и витамин С, ако предпочитате да ядете ябълки без кори, пропускате някои основни хранителни вещества.

Кората е отговорна за съдържанието на пектин в ябълката, както и за набор от фитохимикали (кверцетин, тритерпеноиди, фенолна киселина и полифеноли), които спомагат за регулирането на кръвната захар, за подобряване на дишането и функцията на белите дробове, както и за подобряване на сърдечно-съдовата система. ,

Предварителните проучвания на тези фитохимикали показват, че могат да инхибират рака, да предпазват мозъка от увреждане на когнитивността и да помогнат за предотвратяване на затлъстяването.

 

Патладжан

Яденето на плодове и зеленчуци със сини, червени и лилави кожи съдържа вид флавоноиди, наречени антоцианини. Мощните антиоксидантни съединения, чрез различни изследвания са доказани,  че действат за намаляване на кръвното налягане, подобряване на зрението и инхибиране на раковите клетки.

Лилавият патладжан не е изключение. Кожата му е обогатена с антоцианини, заедно с друго хранително вещество, наречено насунин. Намиращ се само в кожата, насунинът демонстрира способността да предпазва от свободни радикали и клетъчни увреждания.

Кожата на патладжана изобилства от хлорогенната киселина, която помага за понижаване нивата на кръвната захар, като същевременно намалява риска от развитие на диабет тип 2 и дори може да предизвика загуба на тегло, да облекчи болката и да подобри настроението.

Въпреки че месото на патладжана е отличен източник на фибри, витамини В1 и В6, калий, фолиева киселина, мед, манган и ниацин, ще искате да консумирате плода с кожата. Като общо правило, колкото по-стар е патладжанът, толкова по-здрава е кожата, така че се опитвайте да избирате по-млади (и по-малки) плодове, с които да готвите.

 

Киви

Зареден с повече витамин С от портокала, кивито също е добър източник на фибри, витамини Е и К, мед, калий, манган и фолиева киселина.

Въпреки, че традиционният начин да се яде този плод е внимателно да се обели или среже на половина, като вътрешността се изважда с лъжица. Може с изненада да научите, че кората на кивито е ядлива. Подобно на круша Бош, неясната кафява външност може да бъде почистена, чрез триене с хладка вода.

Добавяйки малко текстура към тази закуска, коричката на кивито увеличава хранителната му стойност, като дава три пъти повече фибри и значително увеличава съдържанието на витамини и минерали.

 

Манго

Има много внушителни причини да се яде манго, тъй като пулпата на този сладък тропически плод е пълна с антиоксиданти - полифеноли, каротеноиди и аскорбинова киселина - особено сорта Уба.

Въпреки че има много ползи от консумацията на пулпа, последните проучвания на манговите кори показват, че те имат по-голямо количество флавоноиди, каротеноиди, антоцианини и полифеноли, отколкото месестата част и тези антиоксиданти са ефективни срещу няколко вида почистващи свободни радикали. Само и единствено кората съдържа съединение, подобно на ресвератрол, което е доказано ефективно за намаляване на телесните мазнини и предотвратяване на затлъстяването.

Някои хора ядат манго, подобно на ябълка. В зависимост от сорта манго, кората може да е твърда и донякъде горчива. Ако не харесвате вкуса и текстурата, нарежете мангото и го сложете заедно с други плодове в блендера, за да направите смути. Кората на мангото може да бъде маринована или настъргана за дресинг в салати и десерти.

Външният слой на мангото съдържа малки количества урусиолово масло, същото химично вещество, което причинява нежелани реакции след докосване на отровния бръшлян и дъб. Докато повечето хора не са засегнати, тези, които имат чувствителност към урушиола, ще искат да избягват манговите кори. 

 

Цитрусови плодове

Изследванията на химическия състав на цитрусовите плодове - лимон, портокал, грейпфрут и други - показват, че тяхната дебела кора е обогатена с мощни антиоксиданти. Допълнителни изследвания показват, че екстрактите от цитрусови кори подобряват инсулиновата резистентност и спомагат за понижаването на холестерола.

Въпреки че никой не би препоръчал яденето на цитрусови кори директно, все още можете да ги включите в храни и напитки, за да постигнете тези невероятни ползи за здравето. Цитрусовите чайове, екстрактите и зърната са начините, по които можете да използвате цитрусови кори в диетата си.

 

Банани

Може би вече имате план, да изхвърлите тези бананови кори, но намирането на начин да ги изядете ще осигури значителни хранителни ползи. Подобно на много други плодове, банановите кори са пълни с антиоксиданти. Те също съдържат лутеин (който е добър за кожата и очите), както и химически триптофан, който повишава настроението.

 

Диня

Мекото, сочно розово месо на динята обикновено привлича цялото внимание, но не пренебрегвайте силата на кората! Често изхвърляна, твърдата, предимно бяла част от динята е наистина вкусна, а яденето ѝ ще увеличи приема на витамини С и В6.

Корите от диня са естествен източник на цитрулин, аминокиселина, която има антиоксидантни свойства. Проучванията върху цитрулина показват, че той може да бъде полезен като средство за лечение на еректилна дисфункция и хипертония, като същевременно спомага за намаляване на теглото и понижаване на LDL холестерола.

Тя може да бъде пържена, маринована, захаросана или приготвена в газпачо, лютеница и пай. Сложете кората директно в сокоизстисквачка, за да направите дълбоко подхранваща напитка.