Плодове с най-много захар

Манго

Плодовете са полезни за вас. Те съдържат фибри и други хранителни вещества, от които се нуждаем. Но също така съдържат и естествени захари, а някои имат повече от други. Например: едно манго има 45 гр. захар – не е най-добрият избор ако опитвате да следите теглото си или колко захари приемате. Може да хапнете няколко парченца и да оставите остатъка за по-късно.

 

Грозде

Купичка грозде съдържа около 23 гр. захар. Това е много за нещо, което е толкова лесно за похапване. Може да ядете гроздето по-бавно и да го режете на 2 и го сложите във фризера. Така то ще се превърне в летен десерт, който се яде по-бавно.

 

Череши

Те са сладки и имат нужното количество захар, за да го докажат: Купичка череши има около 18 гр. Ако си вземете по-голяма купа, лесно може да загубите сметката, колко точно сте изяли. Преценете количеството преди да започнете.

 

Круши

Една средна круша има 17 гр. захар. Ако се стараете да ограничавате захарта, просто си отрежете няколко парчета и ги сложете в нискомасленото си мляко или за разкош в салатата.

 

Диня

Един среден резен диня съдържа 17 гр. захар. Както името предполага (на английски watermelon), тя съдържа много вода и има специални минерали наречени електролити, които са точно това, от което вашето тяло се нуждае, за да се възстанови след излагане на слънце. Придържайте се към резен или два.

 

Смокини

Две средно големи смокини съдържат 16 гр. захар. Ако се опитвате да внимавате, колко захар поемате, може да ги разполовите на две и да добавите малко козе сирене, за да добавите протеин към това хранене. Може също да ги ползвате като добавка за към сос за месо, например пиле.

 

Банани

Един среден банан има 14 гр. захар. Това е не малко количество, затова може да добавите половин банан към закуската си от овесени ядки или пък да добавите няколко резенчета към сандвича с фъстъчено масло. Цяло авокадо (да, то е плод) съдържа половин гр. захар. Сложете го в салата, намажете го на филия или си направете гуакамоле. Въпреки че съдържа малко захари, авокадото има много калории, затова може би не е добра идея да го хапвате ежедневно.  

 

Гуава

Всеки плод съдържа 5 гр. захар и около 3 гр. фибри, повече отколкото ще получите от купичка кафяв ориз или филия пълнозърнест хляб. Ще получите дори още повече фибри, ако добавите гуава с обелката към вашето смути.

 

По-малко захар: Малини

Малините съдържат 8 гр. фибри и само 5 гр. захар. Фибрите са полезни за храносмилането и могат да помогнат да се чувстваме сити с по-малко калории. Те са идеални на размер, за да хапваме една на една хапка.  

 

По-малко захар: Пъпеш

Някак невероятно е, колко вкусен може да е резен пъпеш, а той съдържа около 5 гр. захар и 23 калории. Опитайте с малко прясно сирене и щипка сол.

 

По-малко захар: Папая

Ето нещо добро, което да добавите към списъка за пазар: Половината на една малка папая има около 6 гр. захар. Дори малките са доста големи, така че половин е достатъчна за едно хранене. Може да поръсите със сок от лайм и щипка морска сол или пък да добавите малко замразен йогурт, за да си направите тропически десерт.

 

По-малко захар: Ягоди

Цяла купичка ягоди съдържа само 7 гр. захар. Добавете ги към салата за цвят и лятно настроение.