Ползите от ходенето

 

Ходенето укрепва сърцето

Ако вървите редовно пеша ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Със средно бързо до бързо темпо вие ще направите кардио тренировка и ще намалите нивата на LDL (лошия) холестерол, докато повишавате нивата на HDL (добрия) холестерол. Научно доказано е, че 30-минутна разходка всеки ден предотвратява покачването на кръвното налягане и по този начин намалява риска от инсулт с до 27%.

 

Намалява риска от заболявания като диабет и рак

Ако имате навик редовно да се придвижвате пеша вероятността да се разболеете от коварни заболявания като диабет тип 2 намалява с до 60% , а с 20% намалява риска от рак на дебелото черво. При бърз ритъм на ходене се подпомага перисталтиката на червата и така от тялото се изхвърлят вредни разлагащи се вещества.

 

Ходенето ви помага да отслабнете

Без съмнение темпото, с което вървите има значение за изгарянето на калориите. Така например, ако за 30 минути изминете 3 км ще изгорите 75 калории. Ако за същия период от време – 30 минути изминете пеша 4.5 км калориите са около 100. При бързо темпо и изминати 6.5 км калориите са над 150. Ако тези калории ви се струват малко, тогава ги умножете по броя на дните месечно и ще разберете защо без диета излишните ви килограми могат много бавно, но сигурно да започват да се топят, макар и само с половин килограм на седмица.

Разбери какви са ползите от ходенето пеша за здравето от efrea - български производител на дамски дрехи  

 

Ходенето предпазва от деменция

Възрастнитехора, които ходят пеша по 10-тина километра или повече за цяла седмица имат по-голям шанс да се предпазят от загуба на краткосрочната памет и нарушена концентрация .Тъй като това заболяване при възрастните хора засяга 1/ 14 души на възраст над 65 и 1/6 възрастни над 80 години смятаме, че е добре още от сега да се погрижим за здравето си.

 

 Ходенето пеша оформя специфични части от тялото

Ако все не намирате време или мотивация за спорт  в забързаното ежедневие – ходенето пеша прекрасно се справя с това. Ако се движите с правилна стойка, то спомага за оформяне на задната част на бедрата. Не следете само за загуба на килограми, а обърнете внимание на обиколката на талията и ханша си. Без съмнение вървенето ще ви подпомогне мускулния тонус на цялото тяло и заради по-изправената стойка на тялото ще се чувствате по-високи ... и по-слаби.

 

Подпомага получаването на вит. D и се бори с остеопорозата

Известно е, че витамин D се получава от слънцето и храната и спомага за усвояването на калция. Освен това този мастноразтворим витамин понижава риска от трудно зарастващи фрактури при възрастни, артрит, хипертония, диабет. С напредване на възрастта и поради настъпили хормонални промени доста от жените губят от плътността на костите си. Научно доказано е, че жени, които са физически активни 5 пъти седмично страдат от тази болест в пъти по-рядко. Именно затова ходенето пеша навън е толкова полезно и това дава отговор на въпроса дали е същото, ако тренирате вкъщи на бягаща пътека.

 

Ходенето пеша ще ви накара да се чувствате пълни с енергия.

Движението на толкова много мускули ще повиши силата на кръвообращението ви и това ще достави ценни вещества равномерно в цялото тяло. Ако вървите по-бързо това ще ви кара да вдишвате и издишвате по-бързо и нивата на кислород в кръвта ще се вдигнат.

 

Профилактика срещу разширени вени

Наясно сте, че разширените вени и хемороидите не са само козметичен дефект, а заболяване на съдовете. Вените, които нямат собствен тонус и зависят от съкращението на мускулите могат да бъдат стимулирани да изпращат кръвта да циркулира с помощта на ходене пеша.

 

Почувствайте се здрави и щастливи

Научно доказано е, че ходенето пеша отключва образуването на редица хормони в мозъка като ендорфини, които се борят с лека до средна депресия. Нивото на стрес и тревожност намаляват. Отделно достигането на определена цел, преминаването през различни райони и не на последно място възможността да срещнеш познати ще повдигне настроението ви.

 

Подобрете качеството на съня

Ако сте се раздвижили добре през деня през нощта ще можете да се отдадете на спокойна и заслужена почивка – ще заспите по-бързо, няма да се будите прекалено рано сутринта или да се стряскате. Добрият сън ще повиши усещането за сила и тонус през целия ден.