Ползи от ментата

Какво е мента

Тази билка (peppermint) е кръстоска между два вида мента: градинска мента и водна мента. Вкусът и миризмата, които познавате от неща като бонбони и сапуни, идват от концентрираното масло (етерично масло) в растението.

 

История на билката

Древните гърци, римляни и египтяни са използвали различни видове мента, като лекарства, преди хиляди години. Но ментата (peppermint) е призната като отделен подвид в края на 17-ти век.

 

Как се използва

Можете да приемате ментови листа, под формата на чай, капсули или екстракт. Маслото от мента идва в капсули или като течност. Може да се нанесе върху кожата или да се приема през устата. Поради силната си концентрация, препоръчително е да се приема само разредена или няколко капки наведнъж. Може да бъде токсична, ако се вземе в по-големи количества на един път.

 

Успокойте разстроения стомах

Ментата има съединения, които отпускат тъканите в стомашно-чревния тракт. Няколко проучвания показват, че мента и други билкови лекарства могат да успокоят болката в стомаха при децата, но са нужни повече доказателства, преди лекарите да го препоръчат. Други изследвания показват, че това може да помогне за облекчаване на гаденето и повръщането при химиотерапия.

 

Облекчават симптомите на IBS

Проучванията показват, че капсулите с масло от мента могат да облекчат страничните ефекти от синдрома на раздразнените черва като газове, стомашни болки, запек и диария.

 

При главоболие

Активната съставка в ментата е ментол. Някои проучвания показват, че може да намали болката при мигрена. Той може също да намали други симптоми като светлинна чувствителност, гадене и повръщане. Няколко проучвания показват, че прилагането на разтвор от ментово масло на челото и слепоочията може да помогне да се облекчи и главоболието.

 

Унищава микроорганизмите

Не само ароматът на мента освежава дъха Ви, но неговите антибактериални свойства могат също да помогнат да се отървете от източника на миризмата: микробите. Смята се, че ментолът не позволява на бактериите да образуват плака върху зъбите, което спомага за поддържането на Вашите зъби бели и здрави

 

Облекчете запушените синуси

Антимикробните сили на ментата могат да Ви помогнат за облекчаване на настинката и да се отървете от събраната в синузите слуз. Ментолът може да Ви накара да почувствате, облекчение по време на дишане.

 

Увеличете енергията

Ако искате да се чувствате по-свежи през деня, маслото от мента може да помогне. Експертите не са съвсем сигурни какво се случва в тялото Ви, когато усетите аромата на метна, но това може да помогне за успокояване на сънливоста, когато сте будни.

 

Облекчете менструалните спазми

Изглежда, че това не влияе върху количеството на загубената кръв, но ментолът може да облекчи интензивността и да скъси продължителността на болката, при някои жени.

 

Борба с хранителните бактерии

Учените са тествали маслото от мента върху бактерии като Е. coli, листерия и салмонела. Открили, че маслото може да спре растежа и на трите бактерии. Също така да убие Staphylococcus aureus, бактерия, която причинява кожни инфекции, пневмония, менингит и др.

 

Овладейте апетита си

Проучванията продължават, но някои изследвания показват, че маслото от мента може да Ви накара да се чувствате по-малко гладни. Това може да помогне да ядете по-малко и вероятно да доведе до загуба на тегло.

 

Успокоява сезонната алергия

Ментата може да Ви помогне да се наслаждавате на откритите пространства, по време на сезонните алергии. Има съединение, наречено розмаринова киселина, което може да понижи хистаминовата реакция на тялото. Това може да означава по-малко симптоми като раздразнен, запушен нос, кихане и зачервени, сърбящи очи.

 

Фокусирайте се

В малко проучване, е доказано че капсули от ментово масло помагат на хората да обработват информация  по-дълго, без да се уморяват психически. Острата миризма на билката може също да повиши паметта Ви и да запазите концентрация.