Последици от храненето

Здравето и целостта на храносмилателния процес са опората за здравето на човека. Знаете ли, че 74% от хората изпитват някаква форма на храносмилателен дистрес? С оптималното храносмилане, което е двигател за здрава имунна система, балансирани настроения, постоянна енергия, стабилни нива на кръвната захар и жизненост, е много тревожна статистика!

 

Така че… преди това:

  • Спрете да ядете глутен;
  • Спрете да ядете млечни продукти;
  • Спрете да ядете големи порции на обяд, защото те Ви правят сънливи;
  • Станете вегетарианец;
  • Започнете да ядете Палео;
  • Започнете да ядете по шест пъти на ден, на малки порции.

Помислете за тези 3 прости храносмилателни навика, които хората с добро храносмилане със сигурност ще практикуват. Има убедителни доказателства, че тези неща могат да повишат храносмилателната сила и да понижат кръвната захар.

Нито глутена, нито млечните продукти са част от здравословното хранене. Промяната на диетата може да Ви помогне да подобрите храносмилателния си дисбаланс, но това вероятно няма да реши проблема с храносмилането.

Нито почивката по време на хранене, нито разходката след това ще помогнат да намалите непоносимостта към глутена, но промените, заедно с билките за възстановяване, са част от начина да запазите храносмилането си здраво.

 

 

3 Лоши навци на хората с проблемно храносмилане

 

Не се хранете, когато сте ядосани

Традиционните култури никога не биха помислили да се хранят пред телевизора, докато шофират или когато са стресирани. Изречения като „По-добре да не ядете въобще, отколкото да ядете докато сте ядосан“ всъщност се основават на науката.

Когато ядете под стрес или в движение, симпатиковата нервна система е ангажирана да се справи със стреса. Тя активира мускулите и значително потиска правилното храносмилане. Когато отделите време да се отпуснете по време на хранене, парасимпатиковата нервна система, се включва. Тази повишена парасимпатична активност, насърчава храносмилането, докато стреса по време на хранене буквално го изключва.

 

Почивка на дясната страна след хранене

Когато отделите няколко минути, за да си починете, след като сте се нахранили или лежите или се облягате на лявата си страна, това позволява на стомаха да прихване храната и след това да се движи заедно и да се изпразва по-спокойно. Ако трябваше да лежите от дясната страна, гравитацията щеше да принуди храната да се изпразни преждевременно от стомаха, което щеше да позволи на несмляната храна да влезе в тънките черва. Изследванията показват, че когато бебетата се хранят и им се позволява да почиват от лявата страна, те се радват на по-добро храносмилане.

 

Да останеш неактивен след всяко хранене

Приемането на 15-минутна разходка след закуска, обяд и вечеря е показало, че намалява нивата на кръвната захар след хранене. В едно проучване на възрастни с диабет, разходките след хранене понижават нивата на кръвната захар средно от 7.1 mmol/L на 6.4 mmol/L. Ако не можете да получите разходката веднага след хранене, по-дълга 45-минутна разходка или в 10:30, или в 16:30 ч. Също е установила, че намалява средната кръвна захар през целия ден. В една култура с епидемични нива на диабетна кръвна захар, обикновена разходка може да помогне на мускулите да използват излишната захар в кръвта, преди да се нанесат щети.

Проучванията показват също, че разходката малко след хранене поддържа здравословна загуба на тегло в сравнение с не ходене или изчакване един час след хранене. Ако трябва да ходиш до и от обедната си почивка, това може да промени всичко!