Последствия от бързането

Видовете и качеството на храната, която консумирате, имат по-голямо влияние върху теглото, отколкото си мислите. Храната влияе върху метаболизма, производството на инсулин, освобождаването на лептин и безбройните други хормонални и химични баланси.

Учените изследват начина, по който гладуването влияе върху клетъчната и митохондриалната функция, както и дълголетието.

Установили са, че клетките в тялото реагират на глад по същия начин, по който при упражнения. С други думи, когато се постави под стрес - било то упражнение или глад – реакцията създава промени на клетъчно ниво, което спомага за удължаването на живота.

Гладът насочва тялото да използва глюкозата като основно гориво към мазнините, а ефикасното изгаряне на мазнините е от полза за здравето.

Голяма част от изследванията са на гладно или периодично гладуване, новият термин се нарича TRF (Time Restricted Feeding), който насърчава храненето в тесен период от време, обикновено 6-8 часа.

 

 

Ефективното изгаряне на мазнини, допринася за здравето

 

Мазнините са по-чисто гориво от въглехидратите и генерират по-малко свободни радикали,

Глюкозата е „мръсно” гориво, тъй като генерира много по-реактивни кислородни видове (ROS) от мазнините. За да изгарят мазнините, клетки Ви трябва да са здрави. Раковите клетки, например, не могат да изгарят мазнините и затова здравословната диета с високо съдържание на мазнини изглежда ефективна стратегия за борба с рака.

Започваме да осъзнаваме, че митохондриалната дисфункция е в основата на почти всички болести, а хранителната намеса - не само, какво ядете, но кога и колко често - е от ключово значение.

За да обобщим, митохондриалното здраве се насърчава чрез хранене с истинска храна; избягване приема на храна поне 3 часа преди лягане; и периодично гладуване.

 

 

Какво се случва, когато гладуваме?

 

Гладуването е биологичен стресор с няколко невероятни ползи за здравето, включително нормализиране на чувствителността към инсулин и лептин, насърчаване производството на човешкия хормон на растежа (HGH), намаляване на оксидативния стрес и понижаване нивата на триглицеридите.

Екип от изследователи от Университета на Южна Калифорния вярват, че са открили още една полза: Регенерация на стволови клетки.

По време на първите 14-16 часа, от гладуването, тялото Ви изгаря почти всичките въглехидрати (гликоген) в мускулите и черния дроб. След като тези запаси от гликоген са изчерпани, тялото се превръща в мастни депа за енергия. Прекъсващото гладуване учи тяло на ефективно изгаряне на мазнините за гориво.

 

 

Постоянното гладуване може да помогне за възстановяване на цялата имунна система

 

При възрастните недиференцираните стволови клетки, намиращи се в тъканите и органите, се използват от организма за обновяване. Основната роля на тези клетки е да поддържат и поправят тъканите.

Друг ефект на гладуването е аутофагията. Когато този жизненоважен процес настъпи в митохондриите, той се нарича митофагия. Това е, когато тялото започва да се храни в подреден модел, за да премахне увредените части от тялото Ви.

Може да звучи като нещо, което не бихте искали да пробвате, но този процес е здравословен и помага на тялото да прочисти организма. Според Колин Шам, дипломиран лекар и сертифициран радиационен онколог в Медицинския център на Университета в Питсбърг:

„Мислете за това като за вродена програма за рециклиране на нашето тяло. Самоизяждането ни прави по-ефективни машини, за да се отървем от дефектни части, да спрем ракови образувания и да спрем метаболитните дисфункции като затлъстяване и диабет. "

Митофагите се случват на клетъчно ниво, където мембраните се разграждат и тялото рециклира онова, което е здраво и използва останалата част за енергия, или за създаване на нови части. Този процес може да играе роля в контролиране на възпаленията в тялото.

 

 

Три стратегии, които насърчават митофагията и клетъчната регенерация

 

Има три начина за повишаване способността на тялото да унищожава износените клетки и да регенерира нови. Първото е упражнение, което натоварва тялото, като му помага да възстанови новата тъкан.

Много ефективен начин за стимулиране на митофагите е периодичното гладуване. Някои проучвания показват, че периодичното гладуване може да подобри когнитивната функция, структурата на мозъка и да помогне да се учите по-лесно. Тези проучвания са извършени върху плъхове и не е съвсем ясно дали ползите са резултат от аутофагия.

Друг начин да се имитира митофагията е, като се използва диета с високо съдържание на мазнини, състояща се главно от висококачествени здравословни мазнини с умерено количество висококачествени протеини и минимални количества въглехидрати без фибри, до степен, че тялото няма друг избор, освен да изгаря мазнините за енергия.

Изследванията показват, че тази диета ще помогне на тялото да се бори с рака, да намали риска от диабет, да се бори с някои мозъчни нарушения и да намали активността на припадъците при 50% от децата на диета с най-малко 50%.

Трябва да знаете, че наблюдението на приема на протеини е също толкова важно, колкото и премахването на не-растителните въглехидрати. Ако ядете повече протеини, отколкото се нуждаете, ще предотвратите активирането на пътища, свързани с регенерирането на стволови клетки и имунната система. Това включва пътищата на mTOR, PKA и IGF

 

 

Времето за хранене може да намали радикалните щети

 

Има доказателства, че когато клетките се снабдяват с енергия, когато не е необходима, изпускат електрони, които реагират с кислорода, произвеждайки свободни радикали. Свободните радикали са отговорни за увреждането на Вашите клетки, ДНК и са свързани с повишен потенциал за заболяване.

Най-добрият начин да намалите увреждането от свободните радикали, е да сте сигурни, че изгаряте чистата енергия, като мазнини, а не въглехидратите. Когато приемът на калории е по-голям от необходимото, когато имате ниски енергийни нужди, като например, когато спите, това увеличава броя на произведените свободни радикали.

Проучванията показват връзката между свободните радикали и увреждането на митохондриалната ДНК, което е отговорно за увреждания, които могат да доведат до рак. 

Препоръчително е да не се яде поне 3 часа преди лягане. Тялото Ви използва най-малко калории, когато спи, така че то най-малко се нуждае от излишно гориво, тъй като то ще генерира прекомерни свободни радикали, които могат да увредят тъканите, да ускорят стареенето и да допринесат за хронично заболяване.

 

 

Как да поддържаме периодичното гладуване

 

Периодичното гладуване е здравословно за повечето хора. Въпреки това, ако страдате от диабет, хипогликемия, хроничен надбъбречен стрес или кортизолно нарушение, трябва да вземете специални предпазни мерки и да се консултирате с Вашия лекар и диетолог, за да осигурите здравословен баланс на храненето и гладуването. Бременните и кърмещите майки не трябва да бързат, тъй като техните бебета се нуждаят от храна, за да растат и да се развиват по подходящ начин.

Започнете гладуването, като използвате график, който смятате, че можете да поддържате. Не се обезсърчавайте, ако ядете повече, отколкото сте планирали. Пийте много вода и чай, за да се почувствате сити и удовлетворени през деня.

Нужна е подкрепа от приятели или роднини. Стартирането на програма с някой друг, особено в същата къща, ще Ви даде партньор за отчетност, с който можете да споделяте съвети, които работят при Вас. Когато знаете, че някой друг разчита на Вас в това начинание, е по-малко вероятно е да ядете повече, отколкото сте планирали.

За да обобщим всичко това, гладуването подобрява имунната система и митохондриалната функция, намалява възпалителния процес и количеството на свободните радикали в тялото. Също така драстично помага да се забави процеса на стареене. С други думи, периодичното гладуване няма да Ви убие - напротив, това може да е начин за по-дълъг и по-здравословен живот.