Почивка за по-дълъг живот

Времето между ваканциите може да се превърне в доста дълъг перион за всеки работещ човек. Живота става все по-натоварен, сметките трябва да се плащат и е трудно да се отдели време за „забавление“, при толкова много отговорности. Може да е пагубно за здравето Ви, когато работите прекалено много и не отделяте време за почивка. Скорошни проучвания разкриха връзката между хората ходещи по-често на почика и продължителноста на живота!

 

 

Дълголетие чрез редовни почивки

 

Проучване, проведено от изследователи на Департамента по медицина в Университета в Хелзинки, проследява живота на 1222 мъже, които са родени между 1919 и 1934 г. Тези мъже имат обща връзка: всички са изградили кариери като ръководители на компании и всички са имали поне един рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване. Тези фактори варират от наднормено тегло, тютюнопушене, проблеми с холестерола или кръвното налягане.

Половина от групата – около 612 участници, са получавали редони здравни оценки и медицински съвети през целия период на изследването (1974-2004г). Тези съвети са били свързани с техните уникални предварително съществуващи рискови условия, както препоръки за диета или упражнения, инструкции за отказване от тютюнопушенето и медикаменти за понижаване на кръвното налягане и липидите. Другата половина от групата не са получили допълнителни медицински консултации или съвети.

Резултатите от това проучване са доста интересни. Групата, която не е получила медицинска консултация, не е имала никакви положителни или отрицателни промени в риска от ранна смъртност, поради техните сърдено-съдови фактори. Другата половина от 612 човека, които са получили консултации, са показали интересни резултати: тези, който са използвали по-малко от 3 седмици годишно за почивка, имат 37% по-голяма вероятност за по-ранна смъртност в сравнение с тези, които са отделили повече време за почивка.

"По-кратките ваканции и по-дългото работно време са свързани с вредни ефекти за здравето, дори могат да доведат повишен риск от предварителна смърт", заключава д-р Страндберг, един от главните професори на проучването. Въпреки това, той допълва: "Причините и ефектите не могат да бъдат установени, но контролираните опити са трудни за изпълнение."

 

 

Как стресът влияе на сърцето?

 

Когато си стресиран, адреналинът ускорява дишането и сърдечната честота. Това причинява временно повишаване на кръвното налягане.

Когато стресът е постоянен, тялото остава в това състояние, на повишен адреналин и високо кръвно налягане, за по-дълго време. Когато стреса продължи по-дълго време, хората се обръщат към решения  за справяне с този проблем, като алкохол, цигари, преяждане и физическа неактивност. Това са навици, които могат да доведат до повишаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, повишаване на теглото и дори увреждане на артериите. Всичко това увеличава риска от сърдечни заболявания.

Звучи ли Ви познато? Този списък на страничните ефекти от стреса е свързан с рисковите фактори, които характеризират тестовата група в проучването на д-р Страндберг.

 

 

Заключение

 

Д-р Страндберг обобщава резултатите от своите изследвания, както бихте предположили:

„В проучването мъжете с по-кратки ваканции са работили повече и са спали по-малко от тези, които за отделили повече време за почивка. Този стресиращ начин на живот, може да е отхвърлил всяка полза от интервенцията.“ В заключение, стресът в живота на изследваната група е увеличил отрицателните ефекти на техните физически рискови фактори, като това увеличава вероятността за ранна смъртност. На въпроса „ Защо само групата, която е получила медицинска консултация, е имала увеличение на смъртността, а не групата, която не е получила?“ Д-р Сандберг също има отговор на това.

„Смятаме, че самата намеса може да е оказала вреден психологически ефект върху тези мъже, като добави стрес в живота им.” Допълнителният натиск от опитите за активно променяне начина им на живот (повече упражнения, промяна на диетата, спиране на пушенето и т.н.) може в действителност да повлияе на положителния ефект и на здравето им.

Финландия, където е проведено проучването, е класирана от Bloomberg на 68 от 74 позиция за най-стресираните страни в света. С 14,9 точки от 100 на средната скала за национален стрес. Съединените щати се нареждат много по-високо място (54-то, с общ резултат от 25,7 от 100 за национален стрес). Имайки това предвид, и ако сърдечните заболявания са причината за смъртта номер едно в САЩ, можем само да си представим, че нашата зряла  работна сила може да бъде изправена пред още по-висок риск от смъртност, свързана със стреса! Дори ако правим всичко възможно да живеем здравословно, може да не е достатъчно, ако не намерим подходящи начини за де-стрес. Ако правим всичко възможно да живеем здравословно, може би не е достатъчно, ако не открием начин да овладеем стреса.