Правила за сила и здраве

Ако като малки са Ви казали, че няма да доживеете до след 20-годишна възраст, бихте ли се подчинили на съдбата, или бихте се борили да бъдете колкото е възможно по-здрави и силни за времето, което Ви остава? За този японски инженер и учител по айкидо, отказът никога не е бил вариант и именно тази устойчивост го е довела до някои открития, като всичко това ще промени живота Ви към по-добро.

 

 

Силата на здравната система на Ниши

 

Кацузо Ниши, японски инженер и учител по айкидо, прекарва голяма част от ранния си живот в учене. Освен че е главен технически инженер на първия японски проект за метро, той също така изучава всички форми на здравни и превантивни лекарства по света. Ниши експериментира безкрайно и критикува работата си, за да гарантира, че методите му ще доведат до здравословно и силно тяло.

Според него здравето зависи от четири еднакво важни фактора, които трябва да останат в хармония един с друг:

  • Състоянието на кожата;
  • Качеството на храната;
  • Състоянието на крайниците;
  • Психологическото състояние.

Ниши Шики е основана през 1927 г., но упражненията и здравните практики са от значение за хората по света и до днес.

6-те закона на здравната система на Ниши: Подобрете здравето си с помощта на тези прости упражнения и корекции.

 

Спете на твърдо легло, със закръглена възглавница (кочин)

Извитата поза на гръбнака може да създаде проблеми за вътрешните органи, тъй като много от нас прекарват около една трета от живота си в сън. Важно е да се обръща внимание на позата по време на сън. Кацузо твърди, че спането на твърдо легло, със заоблена възглавница или ролка, ще бъде от полза за храносмилателните органи и кръвоносната система.
Ако решите да преминете към използване на ролка, вместо възглавница, можете да да я увиете в няколко слоя плат, тъй като за някои хора е неудобна. Поетапно, сваляйте слоевете, за да привикнете с ролката. 

 

Упражнението със златните рибки (Kingyo Undo)

Застанете в легнало положение, по гръб, с ръце зад главата. Дръжте краката си опънати, перпендикулярно на пода. След това завъртете бедрата си хоризонтално от страна на страна, подобно на риба, която плува. Правете го в едноминутни интервали.

 

Подобряване на циркулацията (Mokan Undo)

Започнете, като легнете по гръб върху твърда, равна повърхност. Поставете ролка под  3-ти и 4-и шиен прешлен. Вдигнете ръцете и краката си във въздуха и освободете напрежението в тях. Накрая, разклатете ръцете и краката си за интервал от 1 минута.

 

Включете дланите и ходилата (Gassyo-Gasseki)

Легнете по гръб върху твърда и равна повърхност, допрете ръцете и краката си. След това плъзнете ръцете и краката си хоризонтално 10 пъти. Когато сте готови, починете си за около 2 минути, преди да повторите движението.

 

Основни махала (скриване)

Седнете в японски стил (на колене). Завъртете горната част на тялото, центрирайки се върху бедрата, за около 10 минути. Когато сте в наклонено положение, издуйте корема си. Когато сте в изправено положение, свийте корема си.

Кацуко предлага включването на тези упражнения в ежедневието, за да се повиши силата и здравето на тялото. Упражненията, върху които се фокусира Кацуко в здравната система на Ниши, са един аспект от по-голяма практика, която съчетава упражнения, правилна диета, кожа и психологическо състояние. Тази работа показва колко е свързан всеки аспект на тялото и колко е важно да продължим да работим върху всяка част от себе си, за да можем да останем здрави и да живеем по-дълго.