При проблеми с черния дроб

Уважение към черния дроб

Този орган не получава уважението, което заслужава. Ако попитате хората да подредят органите си, черният дроб би бил някъде към края на листа, може би точно след далака. Денем и нощем, дробът ни не спира да разгражда храната, да се бори с инфекции и да филтрира токсините от кръвта ни. Не можем да живеем без него! За щастие, уврежданията на черния дроб могат да бъдат забавени или дори спрени.

 

Как протича проблемът

Много са причините, водещи до увреждане на черния дроб, като с течение на времето, органът се влошава. Без значение причината, обикновено заболяването се развива по един и същ начин. Първо, черният дроб набъбва, след което получава белези (нарича се фиброза). С лечение, органът може да се излекува, но неподложен на такова, с течение на времето, белезите стават постоянни (цироза). Последна е чернодробната недостатъчност, която е животозастрашаваща. Това означава, че черният дроб ще спре да работи, или вече не работи.

 

Симптоми

В началото, не се забелязват проблеми с черния дроб. Първоначално се започва със сърбежи по кожата и по-лесната ѝ ранимост . Очите и кожата започват да придобиват жълтеникав цвят, което лекарите наричат – жълтеница. Коремни болки и загуба на апетит, също са част от симптомите. Понякога, се наблювада подуване в областта на краката, глезените и корема. 

 

Остра чернодробна недостатъчност

Повечето чернодробни заболявания са хронични, което се случва в продължение на години, а понякога идват и бързо. Докато симптомите са едни и същи (жълтеница, болка, разстроен стомах), на острата чернодробна недостатъчност  ѝ отнема от няколко дни, до седмица за да се развие. Ако имате гореспоменантите симптоми, консултирайте се с лекар, защото заболяването е животозастрашаващо.

 

Причини

Някои чернодробни проблеми са свързани с болести, а други с различни здравословни проблеми. Трети имат общо с начина на живот, който водите. Например: колко често консумирате алкохол и в какви количества, дали извършвате физически упражнения и други.

 

Затлъстяване

Тъй като процента на затлъстяване постоянно расте в световен мащаб, заедно с него се увеличава и броя на заболяваемост на черния дроб. Наднорменото тегло увеличава шансовете за неалкохолни и мастни заболявания на черния дроб. През повечето време, това състояние е безвредно, но при някои хора прогресира, като води до цироза и други проблеми.

 

Алкохол

Пиенето е вредно за тялото. Процесът на филтриране на алкохола от кръвта, създава вредни химикали. Пиенето на много алкохол за много дълги периоди от време, уврежда черния дроб. Първият етап на алкохолното чернодробно увреждане е, когато се натрупват допълнителни мазнини (алкохолен мастен черен дроб). Ако продължите да пиете е вероятно да получите алкохолен хепатит, цироза и евентуално – чернодробна недостатъчност.

 

Наркотици и химикали

Медикаментите и добавките, включително някои антибиотици, парацетамол и болкоуспокояващи, понякога могат да причинят и остри чернодробни увреждания. Обикновено това се случва, когато се приемат във високи дози или биват смесвани с алкохол или други лекарства. Уличните наркотици, като хероин и кокаин, също причиняват увреждания на черния дроб. Препарати, използвани в химическото чистене и фабриките, също могат да го увредят.

 

Инфекции

Хепатит (включително А, В и С) и други вируси, могат да причинят остри или хронични увреждания на черния дроб. Шансовете за получаване на хепатит са по-високи, ако се използва една и съща игла, при използване на лекарства; когато имате незащитен полов контакт, или правите секс с много хора; живеете в зони, където храната и водата не са безопасни.

 

Автоимунни състояния

Ако имунната система се пренатовари, може да атакува здрави части на тялото, включително и черния дроб. Това се случва при автоимунен хепатит и първична билиарна цироза. Лечение за ограничаване реакцията на имунната система, може да помогне.

 

Блокиране на бъбречната тръба

Първичен склерозиращ холангит причинява белези в каналите, които свързват жлъчката и черния дроб, към червата. С течение на времето, може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб. Същото се случва и при редкия синдром Бъд-Чиари, при който вените в черния дроб биват блокирани. Жлъчни камъни, блокиращи жлучните пътища, могат да причинят жълтеница и други проблеми. Вероятността за жлъчни камъни е по-висока, при наличието на чернодробно заболяване.

 

Рак

Различните видове рак могат да засегнат черния Ви дроб, въпреки че най-често се разпространяват от други части на тялото. Шансове да получите рак на черния дроб - видът, който започва в черния дроб - са по-високи, когато вече имате чернодробно заболяване, цироза, хепатит, чернодробна недостатъчност или други състояния. Ако имате такова заболяване, Вашият лекар може да Ви предложи да се проверявате редовно за рак.

 

Генетични проблеми

Някои хора се раждат с редки състояния, които могат да причинят чернодробно заболяване. Симптомите могат да се появят в детска възраст или най-късно до 40 - 50 годинишна възраст. Алфа-1 антитрипсинов дефицит (A1AD) означава, че тялото Ви не произвежда достатъчно специален протеин, който да предпазва от увреждания на черния дроб. Хемохроматозата позволява натрупване на много желязо в черния дроб. По същия начин, някой с болест на Уилсън ще има твърде много мед в черния си дроб.

 

Диагноза

Вашият лекар ще започне с кръвни изследвания, за да види колко добре функционира черният Ви дроб. Те могат да използват ултразвук, КТ и МРТ, за да проверят за щети. Някои хора се нуждаят от биопсия. В този случай лекарят използва игла, за да вземе малка проба от черния дроб и след това да я тества.

 

Лечение

В ранните стадии на чернодробно заболяване, промените в начина на живот често могат напълно да подобрят чернодробните проблеми. Дори и при напреднало заболяване, те често могат да ограничат щетите. Медикаменти като стероиди, хирургични намеси и други лечения също могат да спомогнат за забавяне или спиране на чернодробното заболяване.

 

Спиране на алкохола

Независимо дали заболяването Ви е леко или тежко, Вашият черен дроб ще бъде по-добре, ако спрете алкохола. Не можете да го направите сами? Говорете. Посъветвайте се с Вашия лекар за помощ при постъпване в програма за лечение. За да предотвратите заболяване на черния дроб, ограничете се до не повече от едно питие на ден при жените и по две за мъжете.

 

Яжте добре и спортувайте

Ако сте с надномерно тегло, опитайте се да свалите излишните килограми. Това може да подобри здравето на черния Ви дроб и дори да излекува някои видове ранно чернодробно заболяване. Редовните упражнения са полезни, независимо дали сте с надномерно тегло. Спазвайте балансирана диета, с повече зърнени храни, плодове, зеленчуци и протеини. Изберете храни с високо съдържание на фибри и ограничете високо съдържание на мазнини, като пържени храни, както и солта.

 

Трансплантации

Сериозни проблеми, като чернодробна недостатъчност, могат да бъдат животозастрашаващи. Хирургът ще отстрани болния черен дроб и ще го замени със здрав. Трансплантацията не е задължително да бъде на цял черен дроб. Понякога лекарят може да използва само част от черния дроб от жив човек. С времето ще нарасне до пълния си размер, а донорът също ще се възстанови.

 

Четете етикетите на лекарствата

Следвайте инструкциите за каквото и да е лекарство или продукт, който използвате. Не вземайте повече от препоръчителната доза. И никога не смесвайте лекарствата с алкохол, освен ако Вашият лекар или фармацевт не Ви е уведомил, че е безопасно. Ако имате чернодробни проблеми, трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете да приемете нови лекарства, добавки или витамини.

 

Грижите се за здравето си

Редовно правете прегледи, така че Вашият лекар да може да следи състоянието Ви. Следвайте препоръчваното лечение при състояния,като високо кръвно налягане и диабет, които могат да влошат състоянието на Вашия черен дроб. Консултирайте се с Вашия лекар за ваксини срещу хепатит, за да защитите черния дроб от увреждане.