Проблеми с щитовидната жлеза

Януари е месец на осведоменост за щитовидната жлеза! 

Щитовидната жлеза се счита за двигател на тялото, защото за правилната ѝ функция, се изисква работа в синхрон на различни химикали и вещества.

В тази статия ще откриете важната роля на четири хранителни вещества (йод, селен, цинк и желязо), за здравето на щитовидната жлеза и как можете да поддържате здравословните им нива.

 

4 Важни хранителни вещества за здравето на щитовидната жлеза:

 

Йод

Йодът е един от двата градивни елемента на тироидните хормони. Вашата щитовидна жлеза превръща тирозина (другия градивен елемент) в тироглобулин и се свързва между един и четири йодни атома, за да създаде съответно Т1, Т2, Т3 и Т4. Без достатъчно йод, щитовидната жлеза не може да произвежда хормони.

Нормалните нива на йод могат да се поддържат чрез ядене на морски дарове, като морски водорасли и соленоводни риби, както и чрез приемане на дневна йодна добавка. 

Много е важно да се поддържат достатъчни нива на йод, за да се намали рискът от изместване на йода, където други химикали със сходни структури (а именно флуор, хлор и бром) се абсорбират и съхраняват от щитовидната жлеза на негово място.

 

Селен

Ензимът, който превръща Т4 (неактивната форма на тиреоиден хормон) в Т3 (активната форма) е селен - зависим ензим, така че без достатъчно от него, хормоните на щитовидната жлеза се преобразуват в неактивно състояние, причинявайки симптоми на хипотиреоидизъм.

Достатъчните нива на селен също помагат за предотвратяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Когато тялото преобразува йодид (под формата на йод, който поглъщате, като например готварска сол, която е натриев йодид) в йод, процесът произвежда водороден пероксид. Водородният пероксид е окислител и уврежда щитовидните клетки, което може да предизвика автоимунен отговор.

Селенът действа за неутрализиране на водородния пероксид и изследванията показват, че повишаването на нивата му при пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза намалява нивото на антителата на тироидната пероксидаза (TPOAb).

Много храни са естествено богати на селен, най-вече бразилските ядки. 

За щастие, месото, рибата и ракообразните също са богати на селен, така че имате много възможности за прием на достатъчно количество на селен в диетата си. За да сте сигурни, че поддържате достатъчни нива на селен, е препоръчително да приемате най-малко 200 mcg селен.

 

Цинк

Подобно на селена, цинкът играе важна роля в ензима необходим за превръщането на Т4 в Т3. Той също е необходим, за да се задействат рецепторите на хипоталамуса, което означава, че без достатъчно цинк хипоталамусът не може да определи точно нивата на хормоните на щитовидната жлеза, за да увеличи производството, когато нивата са ниски. Поради тези два фактора, проучванията свързват дефицита на цинк с намаленото производство на щитовидната жлеза и хипотиреоидизма.

Говеждото месо е добър източник на цинк и както при йода и селена, се препоръчва да се приема цинкова добавка или висококачествен мултивитамин с най-малко 25 mg цинк. Цинкът може да намали нивата на медта в тялото, така че е препоръчително да свържете цинковата добавка с медната добавка.

 

Желязо

Желязото допринася с две ключови стъпки за производството на тироиден хормон. Първо, ензимът, който превръща йодида в йод (така че той може да се комбинира с тирозин, за да стане хормон на щитовидната жлеза), зависи от желязото. Второ, както селена и цинка, желязото е нужно за превръщане на Т4 в Т3.

Повечето жени имат дефицит на желязо, по-специално феритин (протеинът, който съхранява желязото). Особено често се среща при жени след вегетарианска или веганска диета, но често се среща и при тези, които прилагат палео диета.

Телешки или пилешки черен дроб, миди, стриди и спанак са отлични източници на желязо. Можете да си набавяте желязо, както с храната, така и с добавка желязо.

 

 

Тестване на Вашите нива на йод, селен, цинк и желязо

 

За измерване на нивата на йод се използват два различни теста:

 

Кожен тест

При първият, върху кожата се прилага йодна тинктура (оранжевата течност, която се използва, при взимане на кръв) и в продължение на 24 часа се наблюдава колко бързо кожата я абсорбира.

 

Тест за зареждане с йод

Вторият е тест за зареждане с йод, при който пациентите приемат доза от 50 mg йод и след това те събират урината си за 24 часа, за да се измери количеството йод. Предполага се, че Вашето тяло абсорбира повече йод, отколкото изхвърля.

 

 

Заключение на тестовете

 

Проблемът с тези тестове е, че всеки организъм абсорбира хранителни вещества с различна скорост и тестовете не отчитат индивидуалната химия на тялото. Вместо това, се препоръчва да поддържате хранителния си режим и да приемате йод, между 150 и 450 mcg дневно, както и да следите функцията на щитовидната жлеза за симптоми на хипотиреоидизъм, които могат да показват дефицит.

Нивата на селен и цинк се определят, като част от много обширен набор от тестове, който е наречен ION® (Individual Optimal Nutrition) панел. Панелът анализира урината и кръвните проби за измерване нивата на ключови витамини, минерали, антиоксиданти, органични и мастни аминокиселини.

Той предоставя пълната картина на хранителния статус на пациента, като предлага много указания, каква може да е причината за тяхното здравословно състояние. 

Когато проверявате за недостиг на желязо, не забравяйте да помолите Вашия лекар да тества нивата на феритин, а не стандартните тестове за желязо, които измерват нивата на хемоглобина и хематокрита.

Нивата на хемоглобина и хематокрита ще се регистрират като ниски, само ако имате недостиг на желязо, докато феритинът е протеин за съхранение на желязо и по-добра индикация за действителното количество желязо, което се съдържа в тялото. 

Ако установите, че имате недостиг на някое от тези четири хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, се препоръчва да се храните с храна, богата на хранителни вещества и да приемате добавки, когато е необходимо.