Риск от деменция

Диетите с високо съдържание на макаронени изделия могат да повишат риска от деменция с 89%

Ако искате да запазите мозъка си здрав и да предотвратите появата на деменция, включително болестта на Алцхаймер, това изследване може да Ви помогне, а именно избягването на захар и въглехидрати, включително и глутен.
Д-р Дейвид Перлмътър, водещ невролог по естествена медицина, представи тема, която разкрива, че диета с високо съдържание на въглехидрати може да навреди на мозъка Ви.

 

 

Високите нива на захар в кръвта са вредни за мозъка 

 

Според последните проучвания, хронично по-високите нива на кръвната захар имат отрицателно влияние върху съзнанието, което е "вероятно посредничество от структурни промени в областите на мозъка, свързани с ученето".

Един от аспектите на проучването е, че тези отрицателни ефекти се появяват и при хора без диабет тип 2, което предполага, че дори и да сте „здрави“, поддържането на ниски нива на кръвната захар, ще е най-добре за мозъка Ви. Изследователите отбелязаха:
"... стратегиите, насочени към понижаване нивата на глюкозата, дори в нормалните граници, могат да окажат благотворно влияние върху познавателната способност на по-възрастното население."

Това не е изненадващо, тъй като отделно изследване е установило, че нарушеният прием на инсулин е свързан с 30% по-висок риск от болестта на Алцхаймер. Общата деменция и когнитивните рискове са свързани с високо серумния инсулин на гладно, инсулиновата резистентност, нарушенията на секрецията на инсулин, и непоносимост към глюкоза.

Някои проучвания сочат, че по-високите нива на кръвна захар могат да бъдат вредни за мозъка, дори ако нямате някое от изброениете.

Този патологичен процес, който води до инсулинова резистентност и диабет тип 2, може да важи и за мозъка Ви. При голяма консумация на захар и зърнени култури, мозъкът се претоварва от постоянно високите нива на инсулин, което води до увреждания на способностите за мислене и запаметяване, като в крайна сметка причинява трайно увреждане на мозъка.

 

 

Диета с високо съдържание на въглехидрати може да увеличи риска от деменция с 89%

 

В едно от най-впечатляващите изследвания на въглехидратите и мозъка, изследователите са открили, че хората, които консумират по-големи количества въглехидрати, са имали повишен риск от деменция. А тези, чиито диети са били с висок прием на мазнини, рисковете им са намалели с 44 процента.

Д-р Перлмутър спеделя:

Въглехидратните калории, които повишават кръвната захар, са по-вредни за човешката физиология и по-специално за човешкото здраве, отколкото калориите, получени от здравословни източници на мазнини.

Диетата, която препоръчвам - с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати - е просто това, което сме консумирали в продължение на милион години. В действителност, това е диетата, която хората консумират сега - не е нова и революционна.

Много тревожно е, че правителствените институции препоръчват консумация на смъртоностно високо въглехидратно съдържание и ниско съдържание на мазнини."

Една от причините, поради които диетата с високо съдържание на въглехидрати е толкова вредна, се дължи на фруктозата. 

Няма съмнение, че редовното консумиране на повече от 25 грама фруктоза на ден значително увеличива риска от деменция и болестта на Алцхаймер. Консумирането на прекалено много фруктоза, неизбежно ще предизвика хаос върху способността на тялото да регулира нивата на инсулин.

Споредн роучвания, плъхове, хранени с фруктозен сироп, показват значително влошаване на техните познавателни способности. Това ги прави по-бавни, а техните мозъци показват спад в синаптичната активност.

 

 

Чувствителността към глутен, може да навреди на мозъка

 

Д-р Перлмутър подчертава, че чувствителността към глутен е включена в повечето хронични заболявания, включително тези, които засягат мозъка, поради факта че глутенът влияе върху имунната система. За съжаление, много хора, включително лекарите, все още вярват, че ако нямате целиакия или храносмилателни симптоми, глутенът е безвреден и можете да бъде консумиран без ограничения.

Пълноцелулозна болест, която е екстремна форма на имунно-медиирана чувствителност към глутен, уврежда предимно тънкото черво, засяга приблизително 1,8% от хората в западните държави. Чувствителността към нецелиакитен глутен може действително да засегне 30 до 40% от всички хора, а според д-р Алесио

Фасано в Масачузетската общинска болница, почти всички хора са засегнати до известна степен.

Това е така, защото всички ние създаваме нещо, наречено зонулин в червата в отговор на глутена. Тези трудни за усвояване протеини, известни като проламини, намиращи се в пшеницата, ечемика и ръжта, правят червата по-пропускливи, което позволява на протеините да влязат в кръвта. 

Според д-р Перлмутър голяма част от заболяването произтича от факта, че ние замърсяваме имунната си система с протеини, на които тя никога не е била излагана. Друг основен фактор е развитието на генетично модифицирани (GE) култури, които са широко разпространени в повечето преработени храни.

Тези генетично модифицирани култури създават протеини, които никога не са срещани в никакви естествени зърнени култури или храни, така че натоварват имунната система. Ясно е, че хранителните алергии са един от най-забележимите странични ефекти от диетата с генетично модифицирани култури. Д-р Перлмутър обяснява ролята на глутена в здравето на мозъка: 

„По отношение консумацията на глутен, ние изминахме дълъг път от разбирането, че съществува целиакия и сега осъзнаваме, че според най-добрите изследователи съществува и нецелиакална глутенова чувствителност, която може да засегне 30% от човечеството. Мариос Хадживасилиу е казал, че чувствителността към глутен може да бъде чисто неврологично заболяване и не е необходимо да имаме чревни проблеми за да сме чувствителни към глутен. Литература, която ясно показва значението на чувствителността към глутена, като виновник в различни неврологични проблеми, включително депресия, когнитивна дисфункция, гърчове и дори главоболие. "

 

 

Мозък Ви се нуждае от здравословни мазнини

 

Високовъглехидратните диети имат още един минус и това е ниското им съдържание на полезни мазнини. Според доктор Перлмутър, настоящата ни хранително-мазнинна фобия „е основата на най-често срещаните дегенеративни заболявания, включително и Алцхаймер.“ Защо? Когато диетичните мазнини се премахнат, протеинът се запазва, а празнините ще бъдат запълнени с вредни за здравето въглехидрати, предимно от зърнените храни.

Мазнини, благоприятстващи здравето, от които Вашето тяло и по-специално мозъкът Ви, се нуждаят за оптимална функция, включват биологично масло от сурово мляко, избистрено масло, наречено биологично сурово масло, зехтин, натурално маслиново масло и кокосово масло. Д-р Рон Роседейл съветва за значението на инсулиновата резистентност и умерената протеинова диета. 

Диетата с високо съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати е много по-различна от диетата с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, което е основен източник на объркване от страна на обществеността и изследователите, когато провеждат проучвания и публикуват заключения. Д-р Роседейл вярва, че средното количество протеини, препоръчвано за повечето възрастни, е около един грам протеин на килограм телесна маса. Накратко, повечето хора консумират твърде много нискокачествени протеини и въглехидрати и не достатъчно полезни мазнини. Ключът е да се консумират повече висококачествени естествени мазнини. Д-р Перлмутър споделя:

„… Качеството на мазнината, която консумираме, е абсолютно фундаментална. Когато говорим за диета с високо съдържание на мазнини, ние не говорим за приготвени храни в магазините за хранителни стоки, които съдържат модифицирани транс-мазнини. Те са голям риск за мозъчни нарушения, сърдечни заболявания, диабет и др. Говорим за тези красиви, естествени мазнини, които консумираме повече от два милиона години. "

 

 

За по-здрав мозък, следете кантара

 

Болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, е шестата водеща причина за смърт в САЩ. Това фатално и прогресивно състояние унищожава мозъчните клетки, като води до загуба на паметта и поведенчески проблеми (агресия, заблуди и халюцинации), които пречат на ежедневието и дейностите.

Това е една от най-страшните болести, защото понастоящем няма лек, но има стъпки, които можете да предприемете за превенция. Вашият мозък не е „програмиран” да се свие, когато остареете. Знае се, че всяка дейност, с която се занимавате - било то упражнение, храната, която ядете, добавките, които приемате, са от огромно значение.

Вашите лични взаимоотношения, Вашето емоционално състояние, - всички тези фактори драстично влияят на генетичния израз в различни моменти , а това от своя страна влияе върху цялостното здраве и риска от заболяване, включително и в мозъка Ви.

Стратегиите за начин на живот, които насърчават неврогенезата и възстановяването на мозъчните клетки, включват следното. Всички тези стратегии са насочени към специфичен генетичен път, наречен BDNF или мозъчен невротрофичен фактор, който насърчава растежа на мозъчните клетки и свързаността. Ако търсите най-лесния начин да намалите риска от деменция, включително болестта на Алцхаймер, това е планът, който трябва да следвате. Както ще забележите, голяма част от плана включва промяна на Вашата диета (намаляване на нездравословните въглехидрати и увеличаване на здравословните мазнини):

  • Намалете консумацията на въглехидрати (без зеленчуци), включително захари и зърнени култури.
  • Увеличете здравословното потребление на мазнини.
  • Увеличете приема на омега-3 мазнини и намалете консумацията на увредени омега-6 мазнини. За да балансирате съотношението омега-3 и омега-6, предпочително е маслото от крил пред рибено масло, тъй като маслото от крил съдържа също астаксантин, който е особено полезен за здравето на мозъка. 
  • Упражнявайте се. Физическата активност произвежда биохимични промени, които укрепват и обновяват не само тялото, но и мозъка - особено области, свързани с паметта и учението.
  • Намалете общата консумация на калории. Възможен е и фастинг (периодично гладуване).