Сол при високо кръвно
Солта е крайъгълен камък за всяко едно ядене. Може да се използва за подобряване вкуса на супата или обикновени ядки, а също така е от съществено значение за предотвратяването на йодния дефицит. Въпреки това, много соли са пълни с вредни агенти и могат да допринесат за високо кръвно налягане и в същото време да бъдат опасни за тези, които вече го имат. За щастие, има начин да направите своя собствена натурална сол от целина, която е здравословна алтернатива на закупената от магазина сол.
Солта и високото кръвно налягане
Големи количества сол могат да бъдат намерени в почти всички често консумирани храни, включително:
- Свинско;
- Пушена риба;
- Сирене;
- Кисели краставички;
- Соев сос;
- Зърнени закуски;
- Пица;
- Сос за спагети.
Повечето хора получават препоръчителното дневно количество сол, само с консумацията на тези храни, но много от нас добавят допълнително сол, което може да повиши дневния прием на сол, над допустимите граници. Това може да причини многобройни здравословни проблеми, като най-очевидният е високото кръвно налягане.
Причината, поради която солта повишава кръвното налягане, се дължи на високото съдържание на натрий в нея, както и ефектът му, върху бъбреците.
Бъбреците отстраняват ненужната течност чрез филтриране на кръвта и изсмукване на излишната течност в пикочния мехур, където се освобождава от тялото под формата на урина. За да направите това, бъбреците изискват деликатен баланс на натрий и калий, за да отстранят излишната вода от кръвта. Когато в кръвния поток има твърде много натрий, това нарушава баланса му с калия и намалява способността на бъбреците да филтрират кръвта. Това означава, че допълнителната течност остава в кръвния поток и повишава кръвното налягане.
Най-опасният аспект на високото кръвно налягане е, че много хора не могат да разберат дали го имат. Въпреки това, ако кръвното Ви налягане е изключително високо, може да се появят някои от следните симптоми:
- Силно главоболие;
- Умора или объркване;
- Проблеми със зрението;
- Болка в гърдите;
- Затруднено дишане;
- Нередовен пулс;
- Кръв в урината;
- Стягане в гърдите, шията или ушите.
Ако изпитвате някой от тези симптоми, се препоръчва да потърсите лекарска помощ, защото ако тези симптоми са причинени от високо кръвно налягане, има голяма вероятност да сте изложени на риск от развитие на инфаркт или инсулт.
Рецепта на домашна сол от целина
Въпреки че повечето от нас трябва да избягват да добавят допълнително сол към храната, важно е да не избягвате напълно солта, тъй като тя е чудесен източник на йод и се смята, че играе роля в предотвратяването на йодния дефицит. Въпреки това е важно да се уверите, че получавате най-естествения и чист източник на сол и ще намерите начин да намалите приема си. Един от начините, по които можете да направите това, е да направите домашна сол от целина.
Когато правите сол от целина, можете да използвате сол по ваш избор. Една отвъзможностите е хималайската розова сол, заради уникалния вкус и високо съдържание на желязо.
Съставки:
- Четвърт чаша сол по ваш избор;
- Четвърт чаша семена от целина.
Инструкции:
- Смесете и двете съставки в кафе машинка или мелница за подправки.
- Смила се до предпочитана консистенция, която може да варира от почти прахообразна до гранулирана.
- Съхранявайте в стъклен буркан и етикет.
Това не само намалява количеството сол, което използвате за хранене, но също така гарантира, че избягвате всички вредни агенти, които обикновено се добавят към търговски произведени соли.