Уроци за живота

Загубих баща си на крехката възраст от 19 години. Спомням си, че седях на погребението му, все още в шок, чудейки се защо е напуснал живота ми толкова рано. Баща ми беше алкохолик, който на 40 г. беше повяхнал и изтощен от ефектите на алкохола и цирозата. Имаше тялото и духът на човек, който бе смазан от живота. В този ден си обещах да почитам баща си, като живея пълноценно живота си.

Когато навърших 40-годишна възраст, животът започна да ме разкъсва. Не бях тръгнала по пътя на алкохолизма, както баща ми, а по-скоро избрах пътя на дисфункционалния живот. Току-що започвах връзка с мъжа, който щеше бъде моят трети емоционално оскърбителен съпруг. Не знаех, че по средата на четвъртото десетилетие от живота ми ще има ред от събития, които ще променят всичко за мен.

31 януари 2013 г. беше денят, в който животът се преобърна, принуждавайки ме да преоценя и преосмисля живота си. Дясното ми коляно претърпя инцидент, което ме промени повече, отколкото можех да си представя. В работата си, като кардиохирургична медицинска сестра в Кеноша, Уисконсин, по време на процедура на повикване, се подхлъзнах и усуках коляното си. Следващите 2 години бяха прекарани във възстановяване от неуспешни операции, справяне с трайни увреждания на нервите и посещения на терапии. Бях вкъщи, нещастна и се молех за чудо.

Моето чудо дойде през януари 2015 г., когато ми предложиха възможност да започна на чисто в Сан Диего, Калифорния. Бяха ми предложили работа и реших да приема, за да изградя живота си наново. Напуснах Уисконсин на 7 април 2015 г. и се посветих на пътуването, основано на вярата в себе си. Ето уроците, които научих, които ме подкрепят, за да почитам баща си и да живея пълноценно.

 

Забави темпото и се наслаждавай на живота

Престанете да живеете, за да работите, а започнете да работите, за да живеете. Работила съм твърде много в живота си. Изпуснах много ценни моменти с дъщеря си, докато тя растеше, защото живеех извън възможностите си и бях принудена да работя извънредно, а понякога и на няколко работни места, за да свържа двата края.

Няма нищо по-важно от времето. Винаги можете да печелите повече пари, но никога няма да получите повече време. Ценете моментите, спомените и значимите преживявания. Те са наследството, което ще оставите.

 

Живей в настоящето

Колко често пропускате малките неща в живота, защото сте заети да проверявате социалните медии? Не бъдете роб на телефона, лаптопа или телевизора. Отделете време да гледате залеза, да играете с децата или внуците си, да се насладите на вкусната храна, защото тя може да Ви е последната.

Ако сте стресирани или имате високо кръвно налягане, не изпускайте възможност да оставите телефона си настрана, да се насладите на тишината и да се отпуснете. Стресът се създава, когато се тревожите за миналото или мислите постянно за бъдещето. Да живееш в настоящето е дарът, който даваш на себе си и на другите.

 

Танцувай, сякаш никой не те гледа

Доказано е, че танцуването подобрява мозъчната функция, също така е забавна форма на физическа активност. Когато пристигнах в Сан Диего, ученето в Country Two Step и Line Dance бяха в моя списък. Започнах да се занимавам с уроци по танци чрез групата „Запознай се“ и в крайна сметка започнах да преподавам в един от местните барове за танци. Това ме насърчи да създавам нови приятелства и да съм във форма!

 

Почистване и след това ново почистване

Казвали ли са ти, че "не можеш да го вземеш със себе си". Правя редовно почистване на вещите си. Удивително е колко бързо събираме неща, от които наистина не се нуждаем или няма да използваме. Отделете време поне веднъж или два пъти годишно, за да изчистите ненужните неща от живота си.

Това е чувство на освобождаване, когато оставите нещата да си отидат. Освен това, ако дарите ненужните Ви неща за благотворителност, така помагате на някой в нужда. Много по-добре е да се дадеш, отколкото да получиш.

 

Заживейте на ново място

Родена съм и израснала в Южен Уисконсин, но през по-голямата част от живота си, никога не се чувствах като у дома. Копнеех да живея на друго място. Когато ме поканиха в Калифорния, слушах и отговорих. Преместих се няколко пъти, но накрая се озовах на правилното място, което чувствам като свой дом.

 

Обичайте силно и прощавайте често

Сърцата ни са предназначени за любов. Едно от най-големите качества, които имаме, е способността да обичаме и да прощаваме. Никога не се притеснявайте, защото негативната енергия ви изяжда, вместо това, прощавайте и използвайте сърцата си, за да обичате толкова, колкото можете. Да обичаш и да бъдеш обичан, всъщност стимулира мозъчната Ви функция и намалява нивата на стрес.

 

Излезте от черупката си

Излезте от пословичната си черупка, опитайте нови неща и се почувствайте комфотно.  Излизането от зоната на комфорта,  ще Ви помогне да се справите с промяната. Всеки път, когато имате преход в живота си, навлизате в ново ниво, с нов начин на мислене!

 

Позволете си отново да мечтаете

Мечтите включват визия за по-добър живот, успех и изобилие. Пътуването може да бъде предизвикателство с пречки и неуспехи по пътя, въпреки че си заслужава. Когато сте постигнали голяма цел, знаете колко е вярно това.

 

Продължавай да се учиш

Учете се от живота постоянно. Никога не мислете, че няма какво ново да научите. Когато спреш да учиш, животът спира. Винаги ще бъда в състояние да уча и да се развивам. Ще насърчавам хората около мен да правят същото.

 

Не се интересувай от мнението на хората

Мненията на другите не са от значение, когато става въпрос за вашия живот. Когато живеете живот, основаващ се на почтеност и подчинен на целта си, няма значение какво мислят другите. Важното е влиянието, което оказвате върху хората около Вас. Съсредоточете се върху постигането на промяна.

Вашето наследство е създадено от това как сте избрали да живеете живота си и влиянието, което правите в живота на хората около Вас! Без значение каква е Вашата възраст, моят съвет ще бъде същият - всеки ден отделяйте време, за да се наслаждавате на живота, обичайте, живейте пълноценно и извлечете максимума от живота.