Формата на тялото и здравето Ви

 

Парче от пъзела

Формата на тялото Ви, може да каже много за Вашето здраве. Важно е да не се забравя, че това е само един фактор. Хората от всички форми и размери могат да бъдат здрави, или изложени на рискове като сърдечни заболявания или диабет. Трябва да посещавате Вашия лекар за редовни прегледи, за да проверите кръвното си налягане, холестерола и други фактори на здравето Ви.

 

Ектоморф

Една система, която разделя тялото на „соматотипи“. Ектоморфният тип има по-тънки кости и по-малки стави, като може да бъде по-плътен в гърдите и седалището. Помислете за типисното изграждане на бегач на дълги разстояния, модел или балерина. Въпреки че може да изглеждате слаби, да имате повече телесни мазнини, отколкото си мислите, особено с възрастта. Това е така, защото тялото Ви често преработва храната бързо, което затруднява изграждането на мускули.

 

Ендоморф

Този соматотип обикновено има повече телесни мазнини и мускули, по-малки рамене, по-къси крайници и по-голяма костна структура. Може по-лесно да натрупате килограми, особено в долната част на корема и бедрата. Това може да се дължи на факта, че тялото Ви съхранява храни с високо съдържание на въглехидрати и мазнини, вместо да ги изгаря.

 

Мезоморф

Соматотипът има атлетична, силна конструкция с широки рамене, тясна талия и ниско количество телесна мазнина. Помислете за типичното изграждане на спринтьори и футболисти. Тъй като сте естествено силни и лесно можете да качите и загубите тегло, тялото Ви е подходящо за дейности за изграждане на мускули, като културизъм.

 

Крушовидна форма

Съчетание на по-слаба горна част на тялото с едноморф. Хората с тази форма имат допълнителни мазнини в областта на ханша и бедрата. По-често се среща при жените и може да е причината, поради която жените живеят по-дълго от мъжете. Може да се дължи на факта, че коремната мазнина, по-често срещана при мъжете, е свързана с повече здравословни проблеми. Проучване е установило, че в някои случаи мазнините в бедрата и ханша са свързани с по-ниски коефициенти за някои заболявания.

 

Ябълковидна форма

Още наричана „бирен корем“, това означава, че имате повече мазнини, съхранявани около стомаха, докато долната част на тялото си остава слаба. По-често срещана при мъжете, ябълковидната форма, е по-лоша за здравето Ви, от крушовидната. Това е така, защото коремните мазнини често за знак за повече мазнини около вътрешните органи. Този тим форма на тялото е по-предразположен към сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и висок холестерол.

 

Индекс на телесната маса (BMI)

Лекарите не разчитата само на формата на тялото, за да устаноят Вашето здрави. Използват няколко инструмента, за да измерят колко телесни мазнини имате, и BMI  е един от тях. Това е число, изчислено от височината и теглото Ви. Резултат от 25 или повече точки показва, че сте с наднормено тегло; 30 или повече точки говорят за затлъстяване. BMI не измерва директно телесните мазнини и не Ви показва, къде в тялото ги имате в повече.

 

Размер на талията

Това е прост начин да се измери, колко мазнини имате в корема, което може да покаже коефициента за здравословни проблеми, като сърдечни заболявания  и диабет тип 2. За да проверите вашият размер, вземете сантиметър и го увийте около талията си, на височината на пъпа. ( Не гълтайте корема, когато измервате.) Ако жените са с 35 инча или повече, а мъжете с над 40,  това е признак за много мазнини по корема. Тези цифри могат да се различават леко, ако сте с голям размер на тялото.

 

Съотношение на талията към бедрата

Това е един начин да се измерят мазнините в средната част на тялото. Измерете талията си, точно над пъпа и го разделете по мярката на бедрата в най-широката има точка. Всичко, което е по-голямо от 0,85 за жени и 0,9 за мъже, Ви поставя в опасната за здравословни проблеми зона. Дали това е по-добра стойност, отколкото размера на талията? Изследванията не са ясни, но много проучвания показват, че и двете измервания вършат добра работа в прогнозирането на здравните рискове.

 

По-големи бедра, по-добро здраве

За повече от 12 години, учени са изследвали около 3000 възрастни и са открили, че тези, чиито бедра са под 24 ½ инча, са по-склонни да имат сърдечни заболявания и други здравословни проблеми. Проучването обаче не проследява дали бедрата на хората са по-големи вследствие на мазнини, мускули или и двете, така че е трудно да се каже, защо са били по-добре.

 

Ръцете

Когато лекарите проследяват 4000 мъже на възраст между 60 и 79 години, за да размерят състава на тялото им, откриват, че заедно с по-тънките талии, по-големите ръце са предвиждали по-дълъг живот и по-добро здраве. Тези, които са имали по-големи измервания на средния мускул, живеят по-дълго. Може би, големината на ръцете отразява по-здравословен начин на живот, но самият мускул, също може да играе важна роля.

 

Поддържайте тялото си във форма

Често формата на Вашето тяло е нещо, с което сте родени. Както и да изглеждаде, има много начини, за да бъдете здрави. Упраженията могат да Ви помогнат, за да се отървете от мазнините и да изградите мускули, дори и ако теглото си остане същото. Ако отслабнете, редовните тренировки могат да помогнат да поддържате форма. Опитайте с минимум 30 минути умерени упражнения, на ден, колкото се може повече дни в седмицата. Изграждането на мускули с йога или тежести, също може да помогне.

 

Хранете се здравословно

Транс мазнините и подсладените храни и напитки увеличават мазнините в коремната област. Фоокусирайте хранителния си режим върху зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Приемайте белтъчини, като пиле (без кожа), риба, яйца, боб и нискомаслени млечни продукти.