Храна за вашето сърце

Чесънът е един от най-добрите антибиотици в природата. Освен това, поради високото си съдържание на хранителни вещества и имунни стимулатори, чесънът се класифицира като билка суперхрана. Консумирането на чесън редовно, в идеалния случай - ежедневно, ще е от полза за здравето Ви. Предизвикателство ще бъде включването на чесъна във Вашата диета.

Не се притеснявайте. По-долу е рецепта за печени скилидки чесън, покрити с шоколад. Все пак, се нуждаете от проверка на тези впечатляващи ползи за здравето, които чесънът може да предложи.

 

 

Увеличаване на имунитета

 

Докато чесънът съдържа над 100 биологично активни съединения, високото му съдържание на алицин го прави мощна имуностимулираща суперхрана. Освен това, чесънът е известен със своите антивирусни и противогъбични ефекти.

Според проучване от Медицинския център на Университета в Мериленд, чесънът може да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите при настинка и грип. В проучването хората са приемали чесън, добавки от него, или плацебо за 12 седмици, през студения сезон (ноември - февруари). Тези, които са приемали чесън, са имали по-малко настинки, отколкото тези, приемали плацебо. Ако случайно приемащите чесън се разболеят, симптомите им са по-малко интензивни и кратки.

 

Антиоксидант

Изследването на чесъна доказва, че е най-мощният антиоксидант в света. С това, чесънът има способността да увеличава общите антиоксидантни нива на тялото, намалявайки податливостта Ви към определени видове рак.

Всъщност, едно широкомащабно проучване, наречено „Изследване на женското здраве в Айова“, разглежда колко чесън са яли 41 000 жени на средна възраст. Резултатите са впечатляващи, показвайки, че жените, които редовно ядат чесън, имат 35% по-малък риск от развитие на рак на дебелото черво.

 

Против възпаления

Списанието за изследване и терапия на артрит отдавна изтъква противовъзпалителната сила на чесъна, което го прави перфектната храна при борба със здравословни проблеми, свързани с възпалението, като подути стави. Тайната се крие във високото съдържание на сяра, което предотвратява активирането на възпалителни ензими в организма.

 

Здраво сърце

Чесънът се използва за много състояния, свързани със сърцето и кръвната система. Те включват широк спектър от последици, като високо кръвно налягане, висок холестерол, сърдечни заболявания и сърдечни пристъпи. В действителност, много хора, които имат хипертония са преминали към използване на чесън, за да понижат кръвното си налягане. Това е подкрепено от немско проучване, което доказва, че чесънът може да предотврати сърдечните заболявания, причинени от запушени артерии и образували се плаки.

 

Рецепта за  чесън, покрит с шоколад

Ако обичате чесън, вероятно нямате нужда от убеждение, че печеният чесън е полезен. Но защо да спрете дотук, вдигнете аромата, като го покриете с шоколад. Има многобройни ползи от тъмния шоколад, така че ще повиши ползите от чесъна още повече. Макар да изглежда като странно лечение, то е вкусно  и ще изчезне, преди да се усетите.

 

Съставки

 • 6 глави чесън;
 • няколко супени лъжици масло;
 • 1/4 ч.ч. полусладък шоколад;
 • мед;
 • 1 с.л. несолено масло.
 •  

 

Инструкции

 

Обелете външните слоеве на луковицата на чесъна, като оставите кожата на отделните скилидки непокътнати. С помощта на нож, отрежете 1/4 до 1/2 инча от върха на скилидките, показвайки отделните скилидки чесън.

 1. Поставете всяка глава от чесън във фолио и ги поставете във форма за кекс.
 2. Полейте няколко чаени лъжички масло, върху всяка глава, като използвате пръстите си, за да се уверите, че главата на чесъна е добре покрита.
 3. Полейте всяка глава с мед.
 4. Затворете фолиото на всяка глава.
 5. Печете при 200C в продължение на 30-35 минути, или докато скилидките се почувстват меки, при натискане.
 6. Оставете чесъна да се охлади достатъчно, за да можете да го докоснете, без да се изгорите. Използвайте малък нож, за да режете кожата леко около всяка скилидка. Използвайте вилица или пръстите си, за да извадите чесъна.
 7. Разтопете шоколадът и маслото, в двоен съд или микровълнова фурна.
 8. Потопете всяка скилидка чесън в шоколад.
 9. Поставете чесъна, покрит с шоколад, върху хартия за печене и го оставете в хладилника, за да се охлади.