Хранителните разстройства

Днешният свят на човека е изпълнен с много предизвикателства, с които той трябва да се справя. Критериите за по-качествен живот са изключително завишени към всички хора от всяка възраст. По-младите имат предизвикателствата в училище, постиженията към които се стремят, за да им дадат по-добро бъдеще. От своя страна техните родители се стараят не само да запазят своята работа, но и да се издигат, за да получат една по-добра възможност да задоволят нуждите на своите семейства. С критериите растат и потребностите от повече неща в различни сфери на живота, по-добри коли, по-хубави жилища, повече курсове и спортове за развитие на децата.

В това непрекъснато препускащо ежедневие хората забравят своите истински потребности, които са част от тяхната личност и които изпълват техния психичен свят. Когато започнем да подминаваме своите човешки потребности от внимание, грижа, обич и споделяне на мисли и емоции с близките си хора, ние всъщност бавно тръгваме по пътеката на отчуждението от самите себе си и от другите. Човекът е така устроен, че има нужда да споделя, да се радва и да обича. Когато тези нужди започнат да се пренебрегват, се появява и психичният дисбаланс, който отваря пътя на психичните разстройства. Психичните разстройства могат да се развият съвсем неусетно от вас или вашите близки и може да не забележите веднага предупредителните симптоми. Засилената консуматорска същност на нашето общество и неговият акцент върху външността на успешните провокира и развитието на психични разстройства, на които започна да се обръща внимание в последните години и у нас, а именно хранителните разстройства.

Младите хора днес са доста подвластни на социалната представа за красиви и успешни, като слаби, добре облечени, което е равно на красив и важен. От друга страна има и други млади хора, които не знаят как да се справят със своите вътрешни противоречия и се обръщат към храната като успокояваш стимул, която подобрява тяхното чувство за вътрешен комфорт и от своя страна води до наднормено тегло.

По неофициални данни, от хранителни разстройства в България страдат над 60000 души. Беше проведено социологическо изследване чрез попълване на анонимни анкети сред учениците между 13-19 години, което показва 5% от девойките с хранително разстройство /анорексия/. Изследването е представително за гр. София.

Трудно могат да бъдат обхванати тези пациенти, тъй като голяма част от тях крият своето страдание, защото се срамуват. Хранителното разстройство не е срамно. Много важно е обществото, младежите, родителите и възрастните, страдащи от това нарушение да преодолеят стигмата на хранителните разстройства. Защото срамът от заболяването е честа причина за отхвърляне на диагнозата или смущение и нерешителност да се потърси специализирана помощ. Засегнатите често отказват да приемат, че има някакъв проблем, а подценяването му може да се окаже фатално. Всъщност различните видове хранителни нарушения са болести като всяка друга. Те са лечими, стига да се предприемат навременни и адекватни мерки. Щом не се срамуваме да кажем, че сме болни от грип, не би трябвало да се срамуваме и от хранителните разстройства.

Хранително разстройство е общо наименование, под което се крие мигриране между няколко диагнози от анорексия до булимия или друг вид хранително нарушение:

В последно време се регистрира спадането на възрастта, в която може да се появи хранително разстройство.Ако забележите по-необичайно поведение във вашето дете или ваш близък, например, избягване да се храни с вас, затваряне в себе си, промяна на облекло, обикновено широко за да се скрие рязко отслабване, или се храни с вас, но подрежда и реже на малки парчета храната в чинията си, разсеяност, депресивни настроения, хубаво е да се опитате да го предразположите да поговори с вас и да сподели, ако нещо го притеснява. Ако не успеете, му предложете разговор със специалист, който ще го изслуша и ще запази неговата тайна. В никакъв случай не го карайте да се храни насила и не се дръжте с него авторитарно.

Анорексия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, което се характеризира с това, че човек се подлага на гладуване и постига значима загуба на тегло. Основни симптоми са:

 • Неадекватен прием на храна, което води до очевидно твърде ниско тегло.
 • Интензивен страх от покачване на телесното тегло, прекомерна ангажираност с теглото и поведение, което непрекъснато цели да предпази от покачване на телесното тегло. 
 • Самооценка, която е прекалено зависима от това как изглежда тялото.
 • Неспособност да се възприеме сериозността на ситуацията. 
 • Хранително нарушение свързано с пристъпи на преяждане и/или употреба на слабителни средства. 
 • Изтощителни физически упражнения.

Анорексия нервоза показва един от най-високите проценти смъртност спрямо всички останали психично-здравни състояния. Анорексия нервоза обикновено започва в ранно или късно юношество.

Булимия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително нарушение, което се характеризира с цикъл на безконтролно преяждане и компенсаторни поведения като самопредизвикано повръщане, извършено, за да отмени или компенсира ефектите на преяждането. Тя често е свързана със симптоми на депресия и промени в социалното адаптиране.

Основни симптоми са:

 • Чести епизоди на консумиране на много голямо количество храна, последвани от поведения, които предпазват от напълняване, като самопредизвиканото повръщане.
 • Чувството, че нямаш контрол по време на епизодите на преяждане.
 • Самооценка основана предимно върху образа на тялото.
 • Възможностите за възстановяване са по-високи при ранно откриване на булимия нервоза.

Орторексия нервоза започва като едно невинно намерение да се яде по-здравословно, но орторексиците стават фиксирани върху качеството и чистотата на храната. Те са погълнати от това какво и колко да ядат и как да се справят с грешките. За спазването на техния ригиден начин на хранене е необходима желязна воля. Всеки ден е една възможност да се яде правилно, да бъдат „добри“, да се издигнат над другите чрез мъжество в спазването на диетата и да се самонакажат ако изкушението победи (обикновено чрез по-стриктно хранене, постене и упражняване). Самооценката се явява обвита в чистотата на орторексичната диета и тези хора понякога се чувстват превъзхождащи другите, особено по отношение на приема на храна. Евентуалните избори на храна стават толкова ограничени по отношение на разнообразие и калоричност, че здравето започва да страда – ироничен обрат за човек, толкова цялостно отдаден на здравословното хранене. В крайна сметка обсебеността от здравословното хранене може да изтласка други дейности и интереси, да навреди на връзките с другите и да стане физически опасна. Орторексията води до социална изолация и строги ограничения, които ограбват техният живот.

Мегарексията е малко известно хранително разстройство, обратното на анорексия и булимия, т.е. склонност към преяждане с цел натрупване на телесна маса. Хората, които страдат от мегарексия, възприемат себе си като слаби, немощни, а всъщност имат проблем със затлъстяването. Както и при други хранителни разстройства, има изкривяване на представата на пациентите по отношение на своите тела. Хората с мегарексия са склонни да се чувстват удовлетворени и горди от техния външен вид с наднормено тегло, като го възприемат като синоним на сила и жизненост. Те залагат на прием на много храни с "празни калории" като консумират предимно големи количества нездравословна храна, като нишесте, хранителни добавки; сладки, хлебни изделия, пържени храни. и др. Наднорменото тегло и, преди всичко, затлъстяването, са рискови фактори, които увеличават значително възможността за множество заболявания, като метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания, апнея, подагра, рак ... Стига се до анемия на пациента, но също може да доведе и до смърт.

В тази посока и е едно от по-малко известните хранителни разстройства Хиперфагията /или полифагия/. То представлява сериозно хранително нарушение, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад. Хората, страдащи от хиперфагия поглъщат безконтролно огромно количество храна, често до степен на тежък дискомфорт и стомашно-чревни болки. Няма определена храна, към която страдащите от хиперфагия развиват предпочитание. Желанието за консумация може да варира от сладко до солено, студена или топла храна и всичко между тях. Обикновено се изяжда всичко, което попадне в полезрението, без конкретно предпочитание.

Страдащите от хиперфагия развиват обсесивно компулсивно поведение към храненето. Те се чувстват принудени да ядат, дори когато са напълно сити Преяждането е последвано от верига неприятни емоции, като чувство на срам, вина и отвращение и последващ обратен завой, отново към храната в отчаян опит за намиране на душевен комфорт. Обикновено тези пациенти полагат усилия да се хранят скришом от близките си. Установена е и генетична предразположеност към системното преяждане. С най-голям дял на предразполагащите фактори са психологическите. Напрежението и безпокойството играят значителна роля при този вид разстройства. Ниската самооценка, самосъжалението, страховете и негативните емоции са отключващи фактори и всички те създават благоприятна психологическа основа, върху която се развиват хранителните разстройства. В тези случай освобождаването от натрупаното психическо напрежение и трудни емоции се осъществява компенсаторно чрез прекалено преяждане.

Последните статистически данни сочат, че шест процента от мъжете, които се занимават с бодибилдинг програми страдат от мегарексия. Те често се чувстват унизени от представата за слаботелесие и нищожни отбранителни възможности. Те стават социално тревожни и се стремят да придобият максимално увеличаване на телесната си маса, внушаваща респект сред останалите хора. В тази връзка те започват да демонстрират враждебност и агресия

В България пациентите с поднормено тегло се лекуват в болница и реално няма все още адекватна доболнична помощ за тези пациенти. Така беше създаден и се осъществи проект за информиране на широката общественост, превенция за риска от хранителни разстройства сред юношите и девойките. Беше изграден дневен център, в който да се лекуват такива пациенти. Нашият екип имаше удоволствието да работи под супервизията на световноизвестния експерт в областта д-р Рикардо Дале Граве. Той е автор на нова за нашата страна високоинтензивна програма за ефективно лечение на тежки хранителни разстройства, базирана на когнитивно-поведенческата психотерапия. Работихме по тази програма със съдействието на норвежките ни партньори от град Осло и град Берген.

Ние работим както с деца и младежи, така и с възрастни по този иновативен метод за България. Нашата работа включва и водене на групи за взаимопомощ, индивидуални консултации и обучения на родители на младежи с хранителни нарушения, терапевтични групи за хора с хранителни нарушения. Предлагаме и група за арт-терапия като възможност на страдащите от хранителни нарушения да изявят своите емоции, което подпомага основната терапия. Предлагаме един път в месеца“Ден на отворени врати“ в МЦ „Невромед“ към ВМА за хора, които имат въпроси относно хранителните нарушения и тяхната възможност за лечение.

Екипът ни се състои от психолози, които са и когнитивно-поведенчески консултанти, обучени да работят с хранителни разстройства, детски и възрастов психиатър. Работим в тясно сътрудничество с диетолог, кардиолог, педиатър, гинеколог и ендокринолог.

 

Психолог, когнитивно-поведенчески консултант: Дафина Йотова

 • Прием на пациенти - МЦ“Невромед“.
 • Адрес: гр. София, ВМА, бул. „Георги Софийски“ №3, кабинет 125
 • тел:0885707776