Храни съдържащи сол

Прекомерната консумация на сол е свързана със сърдечни заболявания, рак и остеопороза. Тези открития доведоха до огромен брой хора, намалили приема на сол, за да защитят здравето си. Отминаха дните, когато солта се „разпръскваше“ върху всяко ястие, а осъзнаването на опасностите от нездравословната храна е много по-осезаемо.

Въпреки това дори премахването на очевидните солени виновници може да не е достатъчно. Много от храните, които ядем, са пълни със сол, въпреки че нямате представа! 

 

 

Ето 12 от най-изненадващите храни с твърде много сол:

 

Зърнени закуски

Зърнените храни са основната храна за закуска - най-важното хранене за деня. Зърнените заукски, трябва да са здравословен начин да заредите тялото си с енергия за деня. Въпреки това, много марки зърнени закуски са пълни със сол. Някои съдържат до 300 mg на порция, което се равнява на 12% от препоръчителната дневна доза.

 

Извара

С почти 450 мг сол на всяка половин чаша, изварата съдържа прекалено много сол. Цифрата представлява близо 20% от препоръчания прием, в сравнително малка порция!

 

Гевреци

Без никакви топинги, геврека съдържа около 450 мг сол. Въпреки това, геврека не се яде без кремообразно сирене или допълнителна гарнитура. Добавянето на леко покритие от крема сирене, увеличава съвържанието на солта до почти 600 мг!

 

Вегетариански бургери

Биологичните и прясно приготвени вегетариански бургери са освободени от този списък, но замразените закуски, които са лесно достъпни в магазините, имат твърде много сол. Без хлебче (което е с високо съдържание на сол) или сосове, може да има до 500 мг на бургер!

 

Подправки

Много хора, които искат да намалят приема на сол, се опитват да премахнат очевидните нарушители, като ги заместят с алтернативи без вкус, като след това продължават да ги отрупват с подправки. Това отменя усилията за премахването на явно солената храна на първо място. Кетчупът има 167 мг на супена лъжица, което за някои хора е далеч от нормалното.

 

Горещ шоколад

Горещият шоколад отдавна се възприема като приятел на диетите, заради ниските му калории и приятен вкус. Не се заблуждавайте! Всяка чаша може да има до 100 мг сол.

 

Палачинки

Палачинките от магазина могат да съдържат до 500 мг сол на палачинка - и кога за последен път някой е ял само една палачинка? Правенето на домашни палачинки е много по-здравословен вариант да избегнете ненужното потребление на сол.

 

Сандвичи

Хляб, месни деликатеси и сирена, са с високо съдържание на сол и следователно не са достатъчно безвредни, с над 1000 мг сол.

 

Пилешки гърди

Когато сте в магазин за хранителни стоки и гледате „прясно“ пиле, това,  което често търсите, е пиле, което е било инжектирано с богат на сол ароматизатор, за да подобри вкуса. Най-добре е да избегнете големите хранителни магазини и да закупите местно биологично пиле.

 

Консервирани зеленчуци

Консервираните зеленчуци се появяват, за да бъдат полезни. Можете просто да ги загреете бързо и те не се развалят. Цената, която плащате за това, е изключително високо ниво на солта. Консервираните моркови могат да имат почти 400 мг сол, цифра, която бледнее в сравнение с нарязания на кубчета домат, който достига до близо 550 мг. Най-добре си купете пресни зеленчуци!

 

Сосове за Паста

Друга храна в този списък, която показва, че е по-лесното, определено не е полезно! Чаша макаронен сос има над 1000 мг сол. Като се има предвид, че повечето сосове за макаронени изделия са предимно вегетариански, този брой е астрономически висок. Има пасти, без добавена сол, които са по-добри за Вас, но домашно приготвените сосове, винаги ще бъдат най-добри.

 

Растителни сокове

Растителните коктейли са фантастична идея, но на теория, предварително приготвените зеленчукови коктейли са пълни със сол. Средно, една чаша, може да съдържа 450 мг сол, и не е толкова здравословна, колкото си мислите!

Мониторингът на приема на сол е съществена част от всеки здравен план. Чрез проверка на етикетите на всичко, което консумирате, ще разберете, какво точно се случва в тялото Ви. За да намалите приема на сол до здравословни нива, заместете приема на обработени храни с домашно приготвена, така ще се намали риска от сърдечни заболявания и рак. Вярно, ще Ви отнеме малко повече време в приготвянето на храната, но го правите за Вашето здраве.