Храни с кофеин

Може да се опитвате да намалите кафето, за да избегнете стреса или да възстановите естествената си енергия. Консумиратето храни, пълни с кофеин е вредно, повече отколкото си мислите. Можете да го намерите в храни, в които най-малко очаквате!

Най-консумираното психоактивно лекарство в света може да бъде навсякъде. Но не се притеснявайте, има много алтернативи, които да Ви помогнат да сведете приема на кофеин до минимум. 

 

 

Какво е кофеин

 

Освен че може да го намерите в кафето и газираните напитки, кофеинът е стимулант, който засяга централната нервна система. Той се използва за противодействие на сънливостта и засилване на енергията, за няколко часа. Това води до повишена сърдечна честота, телесна температура и притока на кръв.

Прекалената употреба обаче, има своите недостатъци, тъй като може да предизвика безпокойство, безсъние, увеличение на мазнините по корема, проблеми със сърцето, евентуално пристрастяване и дори смърт. Човек може да погълне 300-400 мг кофеин (около 3 чаши силно кафе) безопасно на ден, но не е препоръчително.

 

 

Кофеинът и умората на надбъбречните жлези

 

Кофеинът често се използва против умората на надбъбречната жлеза, свързан със стресово състояние, случващо се, когато тя функционира под оптималните нива. Тези жлези контролират реакцията на организма върху стреса, като освобождават хормоните адреналин и кортизол.

Проблемът идва от твърде много кофеин, причиняващ свръхстимулация, която отслабва и намалява освобождаването на кортизола. Това причинява усещането, че се нуждаете от кофеин, само за да изкарате деня, създавайки порочен кръг на зависимост. Това, което смятате, че е прост навик, всъщност прави тялото Ви по-слабо и податливо на умора.

Тъй като не се изисква от производителите да изброяват съдържанието на кофеин върху етикетите на храните, това води до скриването му. Ето някои храни, които имат повече кофеин, отколкото си мислите.

 

 

7 храни, пълни с кофейн

 

Протеинови блокчета

Подходящи са за хора, които искат да заситят глада. Обикновено се използват за заменя на хранене, като се разчита на висококалорични и въглехидратни съставки като ядки и сушени плодове. Съдържат доста високи нива на кофеин, за да се увеличи енергийният прием.

 

Безкофеиново кафе

Изисква се 97% от кофеина да бъде премахнат, за да може да се каже, че дадена храна е безкофеинизирана, но зърната все още могат да бъдат силно кофеинови в последните 3%,  като това зависи от сорта кафе. 

 

Безалкохолни напитки

Кен кола може да съдържа 29 мг кофеин, но други напитки като Mountain Dew съдържат 41 мг. Енергийни напитки като Surge могат да съдържат до 69 мг кофеин и освен това имат и високо съдържание на захар!

 

Сладолед и кисело мляко

Ако обичате сладолед с аромат на кафе, трябва да знаете, че съдържа кофеин. Една чаша сладолед може да има до 60mg, а марка като Ben & Jerry Coffee Health Bar Crunch съдържа 40mg. Киселото мляко на Dannon с кафе има 30 мг. Регулирайте приема на кофеин, като потърсите други видове кафе като Java или Mocha.

 

Бонбони

Шоколадът може да бъде с високо съдържание на захар, но кофеинът естествено се среща и в какаовите зърна. Стимулиращото съединение теобромин спомага за добавянето на нервност. Обикновено е със съдържание под 10 mg, но колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече кофеин има в него. Половин чаша полусладък шоколад съдържа около 50 мг кофеин. Белият шоколад не съдържа кофеин, защото не е направен с какао (но идва с други недостатъци като високо рафинирано захарно съдържание).

 

Горещ шоколад

Какао на прах и шоколадов сироп, е шоколад, следователно съдържа кофеин. В зависимост от това къде и какъв вид купувате, една чаша може да има от 20 до 95 mg. Nesquik шоколадов сироп е 99% без кофеин. Горещият шоколад, направен от органичен шоколад (без рафинирана захар), е по-добър вариант. 

 

Приказната вода

Не сте очаквали това, но някои бутилки съдържат кофеин и стимуланти като гуарана, екстракт от бразилско растение с двойно количество кофеин от семената на кафето. Витаминната енергия на водата има 50mg на 20 fl oz и дори 100% естествен Avitae съдържа 125mg кофеин!

 

Пийте обикновена вода!

Когато става на въпрос за съдържание на кофеин, тези храни могат да се натрупат, без да осъзнавате. Чрез използването на алтернативи можете да намалите чувствителността си към кофеина и да улесните възстановяването на естествената енергия.