Царевичният сироп е опасен

„Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги.“ – Хари Труман

Медийният дебат за ползите (или липсата на вреда) от високо фруктозния царевичен сироп (HFCS) в нашата диета пропуска очевидното. Средният американец е увеличил консумацията на HFCS (най-вече от подсладени напитки и преработени храни) от нула до над 27 килограма  на човек годишно.

През този период, степента на затлъстяване се е увеличила с повече от три пъти, а честотата на заболелите с диабет е нараснала с повече от седем пъти. Това е факт, който не може да бъде пренебрегнат.

Съмнението и объркването са валутата на измамата и те сеят семената на самодоволството. Използват се умело, чрез масивни рекламни кампании, според Асоциацията за пречистване на царевица, да се разсее „мита“ за вредата от HFCS, чрез мнението на „експерти по медицина и хранене“, че не се различава от тръстиковата захар. Това е „естествен“ продукт, който е здравословна част от нашата диета, когато се използва в умерени количества.

Освен че има един проблем. Когато се използва в умерени количества, HFCS е основна причина за сърдечни заболявания, затлъстяване, рак, деменция, чернодробна недостатъчност, кариес и др.

Защо царевичната промишленост харчи милиони за дезинформационни кампании, за да убеди потребителите и здравните специалисти в безопасността на техния продукт? Възможно ли е хранително-вкусовата промишленост да представлява 17% от нашата икономика?

 

Докъде ще се разпространи царевичната индустрия

Целта на царевичната промишленост е да поставя под въпрос всяка претенция за вреда от консумирането на високо фруктозен царевичен сироп и да обърка и отклони, като нарече своя продукт натурална „царевична захар“. Това е като да наречем тютюнът в цигарите „натурална билкова медицина“.