Цвекло всеки ден

От векове хората са използвали рубинено червеното растение, като оцветител за храна, лечебно растение и вкусно допълнение към всяко хранене. 

През Средновековието, хората са използвали цвеклото за лечение на заболявания, свързани с храносмилането и кръвта, както и против лош дъх. Сокът от цвекло също е бил използван за оцветяване на вино, в средата на 1800 г. Знаете ли, какво всъщност прави цвеклото толкова полезно?

 

 

7 причини, поради които трябва да включите цвеклото към Вашата диета

 

Понижава кръвното налягане

При плацебо-контролирано проучване, се изследват ефектите на сока от цвекло, върху кръвното налягане, при възрастни без заболяване. Установява се, че систоличното кръвно налягане (т.е. количеството на налягането в артериите по време на свиването на сърдечния мускул) намалява с 4 до 5 точки след като се изпие чаша сок от цвекло. Изследване като това може да има огромни последици за хората с риск от сърдечни заболявания. Така че, започнете деня си с чаша сок от червено цвекло.

 

Помага в пречистването на кръвта и детоксикацията на органите

Глутатионът е естествено произведено вещество в черния дроб, но може да се намери и в цвеклото. В допълнение за подобряване притока на кръв и намаляване на съсирването при хора с втвърдени артерии, глутатионът работи за почистване на кръвта в тялото и помага на черния дроб да се детоксикира по-ефективно.

Според едно проучване от 2015 г., беталаиновите пигменти (които присъстват по време на процеса на детоксикация в тялото) помагат за предотвратяване уврежданията на черния дроб при плъхове, които са лекувани със сок от цвекло. Тези резултати накараха изследователите да проведат още повече in vivo (човешки) изследвания, за да проучат ползите от консумацията на цвекло.

 

Увеличава издръжливостта

Консумирането на червено цвекло, е чудесно средство за засилване на циркулацията и следователно енергията, производителността и издръжливостта, благодарение на богатото му съдържание на нитрати. Едно проучване в Журнала на Академията за храненето е установило, че цвеклото може да помогне на състезателите да тичат по-бързо.

Друго проучване наблюдава хора, които пият сок от червено цвекло преди тренировка. Изследването, публикувано в "Journal of Applied Physiology", установява, че тези, които са пили сок от цвекло преди тренировка, са по-издръжливи с 16% отколкото тези, които не са.

 

Хранително, богато на антиоксиданти и пълно с фибри

Ако ядете цвекло редовно, съдържанието на фибри може да помогне за почистването на храносмилателния Ви тракт и да възстанови здравословните движения на червата. В допълнение към влакната за почистване на дебелото черво, цвеклото също е пълно с витамин В (по-специално фолиева киселина), витамин С, калий и манган.

Комбинирани, тези витамини и минерали спомагат за засилване на имунитета, подобряват функциите на мускулите и нервите, укрепват и поддържат костите, черния дроб и бъбреците, както и намаляват риска от вродени дефекти.

Цвеклото също е богато на антиоксиданти, които помагат в борбата срещу оксидативните увреждания. В същото проучване от 2015 г., цитирано по-горе, изследователите отбелязват, че бетанинът, открит в цвеклото, най-ефективно потиска оксидативния стрес.

 

Бори се с възпаленията

Цвеклото съдържа бетаин, хранително вещество, известно със защитата на клетките в тялото, протеините и ензимите. Благодарение на защитните свойства на бетаина, започващи на клетъчно ниво, органите са по-малко склонни да страдат от възпаления (и други хронични заболявания).

 

За здравето на мозъка

Положителните ефекти от цвеклото, върху деменцията и болестта на Алцхаймер, все повече и повече нашумяват в медицинските среди. През 2010 г., изследователи публикуват проучване за азотния оксид в списание „Биология и химия“, което изследва ефектите на диетичните нитрати върху четиринадесет възрастни на 70 години и нагоре, за четири дни.

Въпреки че изследователите са използвали само малка част от извадката, участниците в диетата с високо съдържание на нитрати показват повишен приток на кръв към мозъка. Нещо повече, кръвта тече към предните лобове, най-често свързани с мозъчната дегенерация, когато става въпрос за деменция и други невродегенеративни заболявания.

 

Свойства срещу рака

Този зеленчук се признава най-често заради своя пурпурен цвят. Не само, че е рубинено червен, но някои учени предполагат, че той може да помогне за предотвратяването на рака. Едно проучване от 2013 г., установи, че екстрактът от цвекло е спомогнал за намаляване на мултиорганните туморни образувания в различни животински модели.

Как да се наслаждавате на цвеклото и да се възползвате от мощните му ползи за здравето

Както можете да видите, сокът от цвекло е популярен продукт в много от горните изследвания. Можете да се насладите на цвекло по много невероятни начини.

  • Можете да използвате ферментирало цвекло;
  • Превърнете цвеклото си в борш;
  • Печено захаросано цвекло със сладки картофи;
  • Печен сладък, но здравословен червен кадифен хляб.

Така че, ако не искате само сок или варено цвекло, тези предложения може да Ви впечатлят.