Гликемичен индекс
Какво е гликемичният индекс и как може да ви помогне да отслабнете?
Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък GI обикновено стимулират по-умерено покачването на кръвната захар, а храните с висок GI предизвикват рязко й повишаване.
Гликемичният индекс ни помага да контролираме нивата на кръвната захар, което от своя страна има редица ползи за здравето: може да ви помогне да избегнете болести на сърцето, инсулинова резистентност, диабет тип 2, някои видове рак, а също така помага за постигане или поддържане на здравословно тегло.
Тези твърдения са подкрепени и от редица научни изследвания. Именно поради тази причина си заслужава да се запознаете с основните принципи на гликемичния индекс и да използвате тези познания при изграждане на хранителния си режим.
Какво точно е гликемичният индекс?
Въглехидратите са основният източник на енергия за нашите тела. Най-простият вид въглехидрат е глюкозата, която е:
- Универсално гориво за повечето органи и тъкани в нашето тяло.
- Единственото гориво за нашия мозък, червените кръвни клетки и развиващия се ембрион.
- Главен източник на енергия за нашите мускули по време на високо интензивни натоварвания.
Повечето от нас си набавят предостатъчно въглехидрати чрез храната, но за съжаление от неправилния вид – не всички въглехидрати могат да се поставят под равен знаменател. Тук идва мястото на гликемичния индекс (GI).
Гликемичният индекс на глюкозата се приема за 100 и спрямо него се определя GI на всички други храни. Трябва да разпознаваме "умните въглехидрати" – храни с нисък гликемичен индекс – и да се стремим да ги включваме повече в нашето меню.
Кои храни имат нисък GI и кои висок?
Храните с нисък гликeмичен индекс (55 или по-малко) не карат нивата на кръвна захар да се дига твърде много и рязко. При тях енергията се освобождава постепенно и равномерно.
Храните с висок гликемичен индекс (70 или повече) карат нивата на кръвната захар да се повишат високо и рязко. Хронично високата кръвна захар може да увреди органите, а също така да доведе до затлъстяване.
Изследвания показват, че ако ядем твърде много храни с висок гликемичен индекс, а не ядем достатъчно с нисък гликемичен индекс, е възможно да развием значителни здравословни проблеми.
Как да приемате храни с нисък GI?
Насочвайте се към въглехидрати, които са в натуралния си вид: зеленчуци, плодове и кореноплодни. Всички те са богати на фибри, витамини и минерали и повечето имат нисък ГИ.
Ограничете въглехидратните храни, разработени в резултат от развитието на земеделието: зърнени храни, бобови растения, нишестени продукти и преработените зърнени продукти, произведени от бяло брашно и рафинирана захар. Всички те имат висок ГИ и са значително по-бедни на хранителни вещества.
Все пак е напълно безопасно в едно хранене за деня да включвате бобови и зърнени култури. Яжте ги заедно с храни с нисък GI, за да балансирате тяхното потенциално въздействие върху нивото на кръвната захар.
Примерна закуска
За закуска може да консумирате овесени ядки. Изберете едри, натурални овесени ядки. Те имат по-нисък GI от фините, защото голяма част от фибрите изчезват поради обработката. Включете и грейпфрут (един от плодовете с най-нисък GI) в овесената каша, сложете няколко ядки или семена (ядките и семената са с изключително нисък GI). Накрая поръсете малко канела. Последните проучвания са установили, че съединенията в канелата могат да стимулират инсулиновите рецептори, чрез което увеличават способността на клетките да абсорбират глюкозата. По този начин можете да намалите GI на вашата овесена каша и да се насладите на подхранваща закуска, която ще ви даде много енергия за цялата сутрин.
Здравословни ползи от храни с нисък гликeмичен индекс
- Помагат да се чувствате заредени с енергия в равномерно през целия ден, без резки пикове и спадове.
- Понижават нивата на инсулин, което спомага изгарянето на мазнини.
- Намаляват триглицеридите, общия и "лошия" холестерол.
- Увеличават нивата на "добрия" холестерол.
Намаляват риска от развиването на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
Как да изчислите GI на храната?
Гликемичният индекс е в известна степен подвеждащ. Храни, които бихте очаквали да имат висок ГИ, всъщност имат нисък, а други, които бихте очаквали да имат нисък ГИ, в действителност имат високи стойности.
За да получите най-точна представа за това, дали ястията, които обикновено консумирате, имат висок или нисък гликемичен индекс, най-добре да прегледате ГИ списъка с храни по-долу и вижте къде са любимите ви храни. Въпреки това, следните основни принципи може да ви помогнат да изчислите GI:
Храните, които са съдържат рафинирани съставки като бяло брашно и бяла захар обикновено имат по-висок гликемичен индекс.
Храните, богати на фибри като плодове и зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, обикновено имат по-нисък ГИ. Фибрите отнемат повече време за храносмилане и следователно по-бавно повишават нивата на кръвната захар.
Непреработените храни, които все още съдържат първоначалните количества влакна се движат по-бавно през стомашно-чревния тракт от тези, чиито влакна са отстранени.
Тези богати на фибри храни по-пълно ангажират храносмилателния процес, като по този начин забавят освобождаването на захар в кръвта. Това осигурява чувство на ситост, или пълнота, която помага за предотвратяване на преяждането.
Храните, богати на протеин и мазнини, са с ниски резултати по скалата на гликемичния индекс. Отличен избор са ядки, семена, риба и бялото месо. Мазнините не водят до рязко покачване на нивата на глюкоза.
Мононенаситени и омега-3 мазнини осигуряват широк спектър от ползи за здравето. Когато намалите този вид мазнини, а увеличите употребата на храни с висок GI, всъщност увеличавате холестерола и триглицеридите в кръвта и по този начин увеличавате риска от сърдечно-съдови заболявания.
Гликемичен отговор на дадена храна зависи също и от другите храни, консумирани заедно с него, така че когато консумирате храна или закуска, уверете се, че е "сложна". Сложна хранене или закуска е тази, която съдържа сложни въглехидрати (например, цели зърна, зеленчуци и цели пресни плодове), протеини, полезни мазнини и разбира се, много фибри.
Комбинацията на висок GI храни с нисък GI помагa за намаляването на ефекта върху нивата на кръвната захар и намаляване на общия GI на хранене.
Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?
Гликемичният индекс (GI) е стойност, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. В съвременни теории консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е основен елемент от успешната диета. Гликемичният Индекс на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с индекс 100. Съществуа и друга референтна скала, при която като продукт с гликемичен индекс 100 е избран белият хляб. В този случай, гликемичният индекс на глюкозата е от порядъка на 140 единици. Поради тази причина при използване на таблични данни е добре първо да се уверим по каква референтна скала е направена оценката на гликемичния индекс.
Инсулиновият индекс (II) е стойност, използвана за да се определи количествено инсулиновия отговор към различните храни. Инсулиновият индекс е подобен на Гликемичния индекс и Гликемичния товар (за него ще стане дума по-късно), но е базиран не на нивата на кръвната глюкоза, а на нивата на инсулина в кръвта. Инсулиновият индекс в някои случаи е по-подходящ за използване, отколкото Гликемичния индекс и Гликемичния товар, тъй като някои храни (като чистото месо, белтъците, изварата и протеините на прах) предизвикват инсулинов отговор, въпреки че не съдържат въглехидрати! Също така някои храни предизвикват инсулинов отговор, непропорционален на въглехидратното им съдъражние. Такива са сладкарските продукти, богати на мазнини и рафинирана захар.
Накратко: Инсулиновият индекс показва как консумацията на определена храна се отразява върху нивата на инсулин в кръвта, а Гликемичният индекс показва как консумацията на определна храна се отразява върху нивата на глюкозата в кръвта.
Таблицаи с гликемичния индекс на основните храни.
Изключенията според вида им са отбелязани със една, две или три звездички:
* Тези хранителни продукти, въпреки че те имат високи ГИ, чистото съдържание на захар (чиста глюкоза) е доста ниска (около 5%.) Консумирането на тези храни не трябва да оказват съществено влияние върху нивото на кръвната захар.
** Практически няма разлика в ГИ на пълномаслените млечни продукти и нискомаслените или обезмаслени млечни продукти. Важно е да се има предвид, че млечните продукти, дори ако техния ГИ е нисък, те имат висок гликемичен товар и висок инсулинов индекс, съответно оказват влияние на кръвната захар.
*** Тези храни не съдържат въглехидрати и следователно имат ; = О, освен, ако в рецептата за изготвяне на някои храни или продукти, не се изисква добавяне на нишесте, захар или производни.
Храни с нисък ГИ
Продукт | ГИ |
---|---|
Авокадо |
10 |
Агаве (сироп от кактус) |
15 |
Адзуки / азуки боб (японски боб) |
35 |
Алкохол |
0 |
Артишок |
20 |
Аспержи |
15 |
Бадеми |
15 |
Бадемово брашно |
20 |
Бадемово мляко |
30 |
Бадемово паста / пюре (неподсладено) |
25 |
Бамбук стебла |
20 |
Бирена мая |
35 |
Бланширан ечемик |
25 |
Боб, италиански плосък боб |
15 |
Бор семена |
15 |
Боровинки – черна, червена |
25 |
Брашно от лешници |
20 |
Брашно от нахут |
35 |
Броколи |
15 |
Брюкселско зеле |
15 |
Бял боб, фасул боб |
35 |
Бяла бадемова паста / пюре (неподсладена) |
35 |
Говеждо *** (steack и др.) |
0 |
Годжи бери |
25 |
Грах |
25 |
Грейпфрут, помело |
30 |
Гъби |
15 |
Гъша мас, маргарин, растителни мазнини *** |
0 |
Гъши дроб *** |
0 |
Джинджифил корен |
15 |
Див ориз |
35 |
Дижонска горчица |
35 |
Доматен сок |
35 |
Доматеният сос (естествено, без добавена захар) |
35 |
Домати |
30 |
Дребен боб, зрял |
25 |
Дюла (пресни плодове) |
35 |
Жълта леща |
30 |
Зеле |
15 |
Зелен боб с кръгли шушулки |
15 |
Зелен грах (пресен) |
35 |
Зелен грах (пресни) |
35 |
Зелен фасул обикновен |
30 |
Зелена леща |
25 |
Зрял боб едър |
25 |
Извара ** |
30 |
Индийски череша, Ацерола |
20 |
Кажуле/ месо с боб |
35 |
Кайсии (пресни плодове) |
30 |
Какао на прах (без добавена захар) |
20 |
канела, ванилия и др.) |
5 |
Карфиол |
15 |
Касис |
15 |
Кафе, чай *** |
0 |
Кафява леща |
30 |
Киноа |
35 |
Киселец |
15 |
Кисело зеле |
15 |
Кисело мляко, йогурт ** |
35 |
Китайски макарони / фиде (направени от |
|
Китайски макарони / фиде (твърда пшеница), юфка |
35 |
Кокосов орех |
35 |
Кокосово брашно |
35 |
Копър |
15 |
Краставица |
15 |
Крем ***/** |
0 |
Круши (пресни плодове) |
30 |
Къпини, черница |
25 |
Леблебия, нахут, хумус |
35 |
Лен, сусам (семена) |
35 |
Лешникова паста / пюре (неподсладени) |
25 |
Лешници ядки |
15 |
Лимон |
20 |
Лимонов сок (неподсладен) |
20 |
Лук |
15 |
Лупин |
15 |
люспи от домати |
15 |
Люта чушка |
15 |
Майонеза (домашно приготвена: яйца, масло, горчица) |
0 |
Малина (пресни плодове) |
25 |
Мандарини, тангерини |
30 |
Масла *** |
0 |
Маслини |
15 |
Мая |
35 |
Меса (говеждо, свинско месо, птиче месо, телешко, агнешко и др.) *** |
0 |
Мляко ** (обезмаслено или не) |
30 |
Моркови (сурови) |
30 |
Морски дарове*** (октоподи, скариди, миди и др.) |
0 |
Нар (пресни плодове) |
35 |
Нахут, леблебия |
30 |
Нектарини (пресни плодове) |
35 |
Овесено мляко (не варено) |
30 |
Орехи |
15 |
От житни кълнове (соя или бобови кълнове и др.) |
15 |
Оцет |
5 |
Палмови стебла |
20 |
Папая, маракуя |
30 |
Патладжан, патладжан |
20 |
Песто |
15 |
Подправки (магданоз, босилек, риган, пипер, |
|
Покълнали семена |
15 |
Портокали (пресни плодове) |
35 |
Праз, лук стар |
15 |
Праскови (пресни плодове) |
35 |
Пресен лук, чесън |
15 |
Просо, семена |
35 |
Птиче *** (пилешко, пуешко и др.) |
0 |
Пшеничен зародиш |
15 |
Пълнозърнест криспи сухар (Wasa ™ fiber crispy 24%) |
35 |
Ракообразни |
5 |
Рататуй /френско ястие от зеленчуци/ |
20 |
Ревен |
15 |
Репички, ряпа |
15 |
Риба (сьомга, tunafish и др.) *** |
0 |
Рожков на прах |
15 |
Ряпа бяла, черна (сурова) |
30 |
Салата, маруля |
15 |
Семки от тиква |
25 |
Сирене (моцарела, извара, чедър и др.) ** |
0 |
Сладки пиперки (червен, зелен), червен пипер |
15 |
Сладолед с фруктоза |
35 |
Сливи, сини сливи (пресни плодове) |
35 |
Слънчогледови семки |
35 |
Смокини (пресни плодове) |
35 |
Соев "крем" |
20 |
Соев сос (неподсладени) |
0 |
Соево брашно |
25 |
Соево мляко |
30 |
Соево мляко (неовкусено) |
20 |
Соя |
15 |
соя или боб мунг) |
30 |
Соята кисело мляко (плодово) |
35 |
Спанак |
15 |
Спанакът цвекло, спанак на вечен |
15 |
Сухо / прясно мляко ** |
30 |
Сушени домати |
35 |
Сушени кайсии |
35 |
Сушени ябълки |
35 |
Тамари сос (неподсладен) |
20 |
Темпе (соев продукт) |
15 |
Тиквички |
15 |
Тофу, соевa извара |
15 |
Трици (овес, пшеница, ръж и др.) |
15 |
Фалафел (нахут) |
35 |
Френско грозде |
25 |
Фруктоза, плодова захар |
20 |
Фъстъци |
15 |
Фъстъчено паста / пюре (неподсладена) |
25 |
Хляб от покълнали зърнени култури |
35 |
Хумус |
25 |
Царевица |
35 |
Цариградско грозде |
25 |
Цариградско грозде Кабо, китайски фенер, |
|
Цвекло (сурово) |
30 |
Целина |
15 |
Целина с едри глави, корени целина (сурови) |
35 |
Цикория |
30 |
Цикория, градинска жлъчка |
15 |
Червено вино, бяло вино, шампанско *** |
0 |
Черен боб |
35 |
Черен шоколад (над 70% съдържание на какао) |
25 |
Череши |
25 |
Чесън |
30 |
Шарен / червен боб, римски боб |
35 |
Шарен боб |
35 |
Шоколад, натурален (> 85% на какао) |
20 |
Шунка, наденица, колбаси *** |
0 |
Ябълки (пресни плодове) |
35 |
Ябълков сок непрецеден (нектар) |
35 |
Ягоди (пресни плодове) |
25 |
Ядки кашу |
15 |
Яйца *** |
0 |
Храни със среден ГИ
Продукт | ГИ |
---|---|
Ананас (пресни плодове) |
45 |
Банани за готвене (сурови) |
45 |
Бананите зелени |
45 |
Бисквити пълнозърнести (без захар) |
50 |
Боровинков сок (неподсладен) |
50 |
Булгур |
45 |
Булгур, пшеница (цял, варен) |
45 |
Всички видове трици от зърнени култури |
50 |
Горчица (с добавена захар) |
55 |
Грис пълнозърнеста |
45 |
Грозде бяло и червено (пресни плодове) |
45 |
Гроздов сок (неподсладен) |
55 |
Грухана пшеница |
40 |
Доматеният сос (със захар) |
45 |
Дюли (желе без захар) |
40 |
Египетски пшеница камут |
40 |
Елда, булгур, грахам |
40 |
Житни блокчета, енергийни (без захар) |
50 |
Зелен грах консервиран |
45 |
Йерусалимски артишок |
50 |
Камут брашно (пълнозърнесто) |
45 |
Капелини , много тънка нишковидна паста |
45 |
Кафяв ориз Басмати |
45 |
Кафяв ориз, неполиран |
50 |
Кетчуп |
55 |
Киви, маймунска праскова * |
50 |
Киноа брашно |
40 |
Китайска слива, японска мушмула, пипа |
55 |
Кокосово мляко |
40 |
Конфитюр, сладко (без захар,добавена фруктова захар) |
45 |
Корени от маниока, юка |
55 |
Лактоза |
40 |
Лимец пълнозърнесто брашно |
45 |
Лимец сорт пшеница - зърна |
45 |
Личи (пресни плодове) |
50 |
Манго (пресни плодове) |
50 |
Манго сок (неподсладен) |
55 |
Маслени бисквитки, сладкиш от маслено тесто, |
|
Моркови сурови |
50 |
Мюсли (неподсладено) |
50 |
Мюсли пълнозърнести |
45 |
Овес |
40 |
Овесени люспи, трици (сурови) |
40 |
Папая (пресни плодове) |
55 |
Пепино Дълси, пъпешова круша |
40 |
Пипинола,Чо-чо, круша скуош(мексиканска круша) |
50 |
Портокаловият сок (прясно изцедени и неподсладен) |
45 |
Праскови (компот, сок) |
55 |
Препечен пълнозърнест хляб |
45 |
Пшеница Камут (сорт QK-77 - древен сорт) |
45 |
Пшеничен булгур (варен) |
55 |
Пълнозърнест ръжен хляб с трици |
40 |
Пълнозърнесто брашно с триците |
45 |
Райска ябълка |
50 |
Рулца от раци, сурими |
50 |
Ръж |
50 |
Ръж (пълнозърнест - брашно, хляб) |
45 |
Сайдер (сух) |
40 |
Сладки картофи |
50 |
Сок от ананас (неподсладен) |
50 |
Сок от моркови (неподсладен) |
40 |
Сок от цикория |
55 |
Сокът от грейпфрут (неподсладен) |
45 |
Спагети (добре сварени) |
55 |
Сусамов тахан |
40 |
Сушени сливи / сушени сини сливи |
40 |
Сушени смокини |
40 |
Суши |
55 |
Талиатели (добре сварени) |
55 |
Твърди пълнозърнести спагети, паста (ал денте) |
40 |
Тестени изделия пълнозърнести (без захар) |
45 |
Фава боб, бакла, конски боб |
40 |
Фалафел |
40 |
Фъстъчено масло (без захар) |
40 |
Хляб от киноа (около 65% от киноа) |
50 |
Хляб, 100% грахам от цели зърна |
40 |
Цикория |
40 |
Червен ориз, императорски ориз |
55 |
Червена боровинка |
45 |
Шарен боб |
40 |
Шербет (неподсладен) |
40 |
шприц бисквити |
55 |
Ябълков сок (неподсладен) |
50 |
Храни с висок ГИ
Продукт | ГИ |
---|---|
Амарант (зърно) |
70 |
Ананас (компот, консерва) |
65 |
Арабски питки, безквасен хляб (бяло брашно) |
70 |
Банани за готвене |
70 |
Бананите (зрели) |
60 |
Белени варени картофи |
70 |
Бисквити |
70 |
Брашно бяло |
60 |
Брашно с добавени фибри |
65 |
Бялата захар (захароза) |
70 |
Варен ориз |
70 |
Вафли (със захар) |
75 |
Гевреци |
70 |
Грис от ечемик |
60 |
Десерти Марс, Сникърс, Туикс и др . |
65 |
Диня * |
75 |
Дългозърнест ориз |
60 |
Дюли (желе, конфитюр със захар) |
65 |
Експандиран ориз, оризон |
85 |
Зърнени храни (с добавена захар) |
70 |
Кайсии (компот,нектар) |
60 |
Картофен чипс |
70 |
Картофено пюре |
80 |
Кафяв хляб (с квас) |
65 |
Кафява захар |
70 |
Каша пшеничена |
70 |
Кестен брашно |
65 |
Кестени варени |
60 |
Китайски макарони / фиде (оризови) |
65 |
Кленов сироп |
65 |
Козунак |
70 |
Кока-Кола, безалкохолни напитки, газирани напитки |
70 |
Крекери пшеничени |
80 |
Кроасани |
65 |
Кус-кус, грис |
65 |
Лазаня (пшеница) |
75 |
Лазаня (твърда пшеница) |
60 |
Лимец, ейнкорн |
65 |
Майонеза (подсладена) |
60 |
Мармалад (със захар) |
65 |
Мед |
60 |
Меласа |
70 |
Мляко прясно |
60 |
Мюсли (със захар, мед) |
65 |
Небелени варени / задушени картофи |
65 |
Небелени варени / задушени картофи |
65 |
Овесена каша |
60 |
Оризов хляб |
70 |
Оризово брашно |
75 |
Оризово мляко (със захар) |
75 |
Парфюмиран ориз (жасмин) |
60 |
Пелмени |
70 |
Пица |
60 |
Понички, донътс |
75 |
Прах шоколад (със захар) |
60 |
Просо, сорго |
70 |
Пшеничен Сухар |
70 |
Пъпеши (в пъпеш, медена роса и др.) * |
60 |
Равиоли |
70 |
Равиоли (твърда пшеница) |
60 |
Ризото |
70 |
Ръжен хляб (30% от ръж) |
65 |
Ситно царевично брашно |
70 |
Сладка царевица |
65 |
Сладолед (с добавена захар) |
60 |
Слако, конфитюр (с добавена захар) |
65 |
Сок от захарна тръстика |
65 |
Спортни напитки, енергийни |
75 |
Стафиди (червени и златни) |
65 |
Сушени фурми |
70 |
Такос |
70 |
Твърд пшеница грис |
60 |
Тестени закуски, кифли, милинки |
70 |
Тиква, тикви * |
75 |
Тиквички (различни) * |
75 |
Тропически сладък картоф |
65 |
Франзела бял хляб |
70 |
Хамбургери |
85 |
Хлебно дърво |
65 |
Хляб пълнозърнест |
65 |
Царевичен качамак, полента |
70 |
Цвекло, червено цвекло (варено) * |
65 |
Шербет (с добавена захар) |
65 |
Шоколад (с добавена захар) |
70 |
Юфка (пшеница) |
70 |
Пуканки, експандиранацаревица (без захар) |
85 |
Царевично нишесте |
85 |
Бяло пшенично брашно |
85 |
Бял хляб, добруджа |
85 |
Полуфабрикати - сварен ориз |
85 |
Оризов пудинг |
85 |
Ряпа (сготвена) * |
85 |
целина (варена) * |
85 |
Тапиока (нишесте от маниока) |
85 |
Пащърнак * |
85 |
Корнфлейкс |
85 |
Моркови (варени) * |
85 |
Нишесте от арарут |
85 |
Безглутенов бял хляб |
90 |
Картофено брашно |
90 |
Лепкав ориз |
90 |
Оризово брашно |
95 |
Картофено нишесте |
95 |
Картофи, варени фурна |
95 |
Пържени картофи, печени картофи |
95 |
Малтодекстрин |
95 |
Модифицирано нишесте |
100 |
Глюкоза (декстроза) |
100 |
Глюкозен сироп |
100 |
Сироп от пшеница, оризов сироп |
100 |
Бира * |
110 |
Царевичен сироп |
115 |