Аншоа

131
Калории 
20
Протеини 
0
Въглехидрати 
5
Мазнини 

Аншоа (anchovy) представлява малка риба, която принадлежи към семейство Engraulidae. Има 144 вида аншоа, които обитават водите с умерена температура. Аншоата се отличава още по-силно сплесната си глава и голямата уста. Тя е с плоско и издължено тяло, покрито с опадливи люспи, обикновено достигащо размери от два до тридесет сантиметра.

Случва се някои от по-възрастните представители на различните видове да нараснат и повече. Оцветяването на гърба е зеленикаво до синеещо. Коремът пък е обагрен в сребристо.

Теглото на различните риби варира. Средно те тежат около дванадесет грама. Те се срещат в Атлантическия океан, Индийския океан, Тихия океан, Черно море и Средиземно море. Аншоата наред със сьомгата, пъстървата, херингата, сардината, ципурата и други спадат към така наречените мазни риби, които освен белтъчини съдържат и голямо количество мазнини.

Аншоата се храни с планктон и новоизлюпени рибки, като храненето се случва два пъти-сутрин и вечер. С аншоа се хранят редица хищни риби. Тя е привлекателна и за някои видове птици като калифорнийските кафяви пеликани. Рибите от този вид се движат на стадо.

 

 

Полезни свойства:

 

По хранителна стойност филето от хамсия се приравнява на месо и по-точно по количеството, съдържащи се в него белтъчини. Въглехидрати не се съдържат изобщо.

 

В 100 грама филе от аншоа се съдържат:

  • Белтъчини – 20.1 грам; 
  • Мазнини – 6.1 грам; 

Калоричността ѝ, е сравнително висока – около 135 килокалории, като на протеините се падат 80, а на мазнините 55. Както всички морски риби и аншоата е богата на витамини и минерали. Особено голямо е количеството на йод и фосфор във филето. 

 

Филето от хамсия съдържа такива вещества в своя състав като: 

  • Полиненаситени мастни киселини; 
  • Витамини; 
  • Микроелементи; 
  • Макроелементи.

 

Източник е на множество витамини, които са необходими на човешкия организъм: 

  • Витамин А; 
  • От група В /В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12/; 
  • Токоферол; 
  • Витамин К и D.

 

Макро и микроелементите в състава на филето от аншоа са отлично представени:

  • Калий, фосфор, калций, натрий, магнезий; 
  • Желязо, мед, манган, селен и цинк.

 
Тази морска риба е добър източник на витамин D, който регулира обмена на калций и фосфор в организма. Витамини от група В и незаменими аминокиселини, съдържащи се във филето от хамсия, са необходими за нормалната функция на нервната и храносмилателната система. Тази риба е ценен източник на специфични антиоксиданти, които регулират кръвните нива на глюкозата.

Свежата и сушената аншоа съдържа омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилната функция на цялата имунна система на човека. Освен това хранителните вещества в състава на тази риба потискат възпалителните процеси и понижават нивата на холестерола.

 

 
Аншоата е особено полезна за здравето на следните органи и системи на човека:

  • Щитовидната жлеза; 
  • Кожата; 
  • Лигавицата; 
  • Нервната и храносмилателната система. 

 

Редовната консумация на прясна и сушена хамсия е отличен начин за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. По този начин, обобщавайки полезността на тази малка морска риба за човека, могат да се посочат и нейните лечебни свойства.

 

Ето нейните полезни свойства:

  • Понижава нивата на общия и на „лошия“ холестерол в кръвта;
  • Предотвратява възникването и развитието на сърдечно-съдови заболявания; 
  • Повишава мъжката потентност; 
  • Препятства образуването на тромби; 
  • Възстановява нормалния сърдечен ритъм; 
  • Подобрява липидния профил на кръвта; 
  • Предотвратява образуване на злокачествени тумори.