Аншоа
Аншоа (anchovy) представлява малка риба, която принадлежи към семейство Engraulidae. Има 144 вида аншоа, които обитават водите с умерена температура. Аншоата се отличава още по-силно сплесната си глава и голямата уста. Тя е с плоско и издължено тяло, покрито с опадливи люспи, обикновено достигащо размери от два до тридесет сантиметра.
Случва се някои от по-възрастните представители на различните видове да нараснат и повече. Оцветяването на гърба е зеленикаво до синеещо. Коремът пък е обагрен в сребристо.
Теглото на различните риби варира. Средно те тежат около дванадесет грама. Те се срещат в Атлантическия океан, Индийския океан, Тихия океан, Черно море и Средиземно море. Аншоата наред със сьомгата, пъстървата, херингата, сардината, ципурата и други спадат към така наречените мазни риби, които освен белтъчини съдържат и голямо количество мазнини.
Аншоата се храни с планктон и новоизлюпени рибки, като храненето се случва два пъти-сутрин и вечер. С аншоа се хранят редица хищни риби. Тя е привлекателна и за някои видове птици като калифорнийските кафяви пеликани. Рибите от този вид се движат на стадо.
Полезни свойства:
По хранителна стойност филето от хамсия се приравнява на месо и по-точно по количеството, съдържащи се в него белтъчини. Въглехидрати не се съдържат изобщо.
В 100 грама филе от аншоа се съдържат:
- Белтъчини – 20.1 грам;
- Мазнини – 6.1 грам;
Калоричността ѝ, е сравнително висока – около 135 килокалории, като на протеините се падат 80, а на мазнините 55. Както всички морски риби и аншоата е богата на витамини и минерали. Особено голямо е количеството на йод и фосфор във филето.
Филето от хамсия съдържа такива вещества в своя състав като:
- Полиненаситени мастни киселини;
- Витамини;
- Микроелементи;
- Макроелементи.
Източник е на множество витамини, които са необходими на човешкия организъм:
- Витамин А;
- От група В /В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12/;
- Токоферол;
- Витамин К и D.
Макро и микроелементите в състава на филето от аншоа са отлично представени:
- Калий, фосфор, калций, натрий, магнезий;
- Желязо, мед, манган, селен и цинк.
Тази морска риба е добър източник на витамин D, който регулира обмена на калций и фосфор в организма. Витамини от група В и незаменими аминокиселини, съдържащи се във филето от хамсия, са необходими за нормалната функция на нервната и храносмилателната система. Тази риба е ценен източник на специфични антиоксиданти, които регулират кръвните нива на глюкозата.
Свежата и сушената аншоа съдържа омега-3 мастни киселини, които са незаменими за правилната функция на цялата имунна система на човека. Освен това хранителните вещества в състава на тази риба потискат възпалителните процеси и понижават нивата на холестерола.
Аншоата е особено полезна за здравето на следните органи и системи на човека:
- Щитовидната жлеза;
- Кожата;
- Лигавицата;
- Нервната и храносмилателната система.
Редовната консумация на прясна и сушена хамсия е отличен начин за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. По този начин, обобщавайки полезността на тази малка морска риба за човека, могат да се посочат и нейните лечебни свойства.
Ето нейните полезни свойства:
- Понижава нивата на общия и на „лошия“ холестерол в кръвта;
- Предотвратява възникването и развитието на сърдечно-съдови заболявания;
- Повишава мъжката потентност;
- Препятства образуването на тромби;
- Възстановява нормалния сърдечен ритъм;
- Подобрява липидния профил на кръвта;
- Предотвратява образуване на злокачествени тумори.