Бакла

72
Калории 
6
Протеини 
12
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Баклата е зеленчук, който съдържа много полезни вещества. Тя има в състава си витамини, ензими, микроелементи и е полезна при различни заболявания.

Семената на това чудно растение имат витамин А, витамини от групата В (витамин В1, В2 и В6), витамин С и витамин К. В баклата се съдържа и фолиева киселина, позната с редица ползи за организма.

Също така, в растението има високо съдържание на желязо, магнезий, калий, фосфор, селен, фосфор и калций. Друго много полезно вещество е сярата. Тя помага при проблеми с бронхите, ревматизъм, чревни инфекции и много други състояния.

Баклата съдържа белтъчини и протеини, които много лесно се усвояват от организма. Затова е много добър заместител на месото.

 

 

Полезни свойства на баклата:

 

Баклата е лек срещу кашлица, пази от болести на сърцето, черния дроб и бъбреците

С целебно предназначение са цветове, бобовите шушулки и разбира се семената. Цветовете се събират през пролетта, а семената и шушулките – в края на лятото. Бобчетата са забележителни с мощното си противовъзпалително и диуретично действие. Настойката и отварата от шушулките на баклата е полезна при захарен диабет,благодарение на молибдена, който има свойството да понижава нивото на захар в кръвта.

От баклата се прави брашно, което е лек срещу кашлица. Бобовете се използват за профилактично средство срещу заболявания на сърдечносъдовата система,черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт. За тази цел може да се използват и стрити на каша сварени зърна, които се консумират в тези случаи като храна.

А ако се приемат системно, понижават нивото на холестерина в кръвта. Правят се компреси при гнойни абсцеси и възпаления по кожата, за успокояване и заздравяване, като бобовете се варят в мляко, а след това добре се намачкват.
Народните лечители съветват при сърбежи и възпаления по лицето то да се облива с отвара или настойка от цветовете на растението. Семената съдържат много манган, който е естествена маска за косата (сгъстява я и придава блясък).

 

Лечебни свойства:

 

Семената, шушулките и цветчетата на това чудно растение – бакла имат лечебни свойства. Бобчетата имат противовъзпалително действие. При диабет, може да си направите отвара от шушулките ѝ.

Ако имате проблеми с кожата, различни възпалителни процеси или абсцеси, можете да сварите бобчетата в мляко и да ги намачкате. С получената смес правете компреси. С настойка от цветовете на баклата, можете да лекувате възпаления по лицето и да си правите маски за косата с цел сгъстяване и блясък.

 

Баклата е естествен заместител на кафето, дава енергия

Експерти препоръчват баклата като естествен заместител на кафето и енергийните напитки. Благодарение на ценната аминокисилина в нея, която се намира само в ограничен брой продукти. Нарича се тирамин и стимулира отделянето на норадреналин в мозъка. Така организмът се сдобива с енергия. Добавите ли бакла към менюто си, няма да чувствате умора. По принцип, растениято, не е особено подходящо за хранене на деца.