Балсамов оцет

88
Калории 
0
Протеини 
17
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Използването на оцет в различни ястия, освен това за почистване и дезинфекциране, е добре познато на българите. Но в повечето случаи се използва винен оцет и се пренебрегват останалите видове, а на пазара има голямо разнообразие, в зависимост от суровината, която е използвана за производството му, и начина на приготвяне.

Балсамовият оцет e напълно натурален продукт с висока хранителна стойност и минимално съдържание на калории. На вид представлява тъмна и гъста течност с леко сладникав и, като цяло, много богат вкус.  В него се съдържат мощни антиоксиданти за човешкия организъм, а в допълнение той придава и уникален вкус на храната. Нарича се балсамов, защото в древни времена е бил използван като балсам за много заболявания.Традиционно се произвежда в Италия от определен вид грозде, което се вари до получаването на консистенция близка до сиропа и след това се съхранява в специални дървени бъчви, за да ферментира и узрее. Колкото по-стар е, толкова по-скъп и ценен е. Използва се за пикантни ястия и десерти. Последните изследвания, извършени от оторизираната лаборатория “BRUNSWICK” в Америка, доказват, че балсамовият оцет показва многократно по-високо съдържание на антиоксиданти, в сравнение с други продукти, които също са популярни с антиоксидантното си действие, като например зелен чай, какао, плодове, зеленчуци и др.

 

Ето някои ползи от употребата на популярния балсамов оцет.

 

  • Повишава имунната защита на организма, защото съдържа полифеноли и биофлавоноиди.
  • Намалява опасността от сърдечносъдови заболявания
  • Влияе положително върху естетичния вид на кожата.
  • Намалява опасността от остеопороза.
  • Допринася за регулирането на артериалното налягане.
  • Действа антиканцерогенно.
  • Намалява опасността от мозъчен инфаркт.
  • Понижава  риска от поява на болестта на Алцхаймер.
  • Проявява антиалергично действие.
  • Има антисептично и антимикробно действие.

Съществена полза при употребата на балсамов оцет е, че улеснява загубата на тегло. Явява се съюзник в борбата с излишните килограми - без мазнини и с малко калории.Балсамовият оцет може да се използва при диетите за отслабване.Полифенолите на балсамовия оцет подпомагат загубата на тегло посредством двоен механизъм, който подобрява инсулиновата чувствителност, възпрепятствайки същевременно липогенезата. Идеален е за децата - вкусът на балсамовия оцет е особено приятен за тях и ги подтиква да консумират зеленчуци и да търсят салатите, които го съдържат.

 

При употребата на балсамовия оцет трябва да знаем:

 

  • При термична обработка сладостта му се увеличава за сметка на неговата киселинност.
  • Ако добавите няколко капки върху плодове със захар, това ще направи плодовете още по-сладки и ще изостри вкусовите им качества.
  • Не се използва при правене на туршии, но при салатите е равностоен на винения оцет.
  • При употреба на балсамов оцет, не го слагайте в съд от алуминий.
  • По-различен е от винения оцет – има по-лек и по-малко кисел вкус.