Бамя

33
Калории 
2
Протеини 
8
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Ботаническо име: Abelmoschus esculentus или Hibiscus esculentus

 

Много хора не оценяват достатъчно бамята поради нейната слузеста тъкан. Бамята обаче, е известна със своята богата хранителна структура и по-специално, с нейното съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Този зеленчук произхожда от семейства тревисти растения с мъхести стебла, розови или лилави цветчета и плод, наподобяващ диск. Той е сроден с памук, хибискус и ружа.
Това шушулчесто семенно растение е достъпно през цялата година и по-специално през лятото. То вирее най-добре в топъл климат и е естествено зелено, но някои разновидности имат и червен цвят. Някои видове имат гладка повърхност, докато при други е по-груба. Тъй като бамята е трудна за дъвчене, тя обикновено се задушава или вари преди да се яде.
Бамята е широко използвана навсякъде по света и е позната под няколко имена. В някои части на света тя се нарича „дамски пръсти“ поради удължената си форма. На други места е позната като „гъмбо“ (“gumbo”), което се предполага, че идва от думата „кингомбо“ (quingombo), което е португалско изопачаване на думата „килобо“ (quillobo). Последната дума е оригиналното име на бамята в Африкански страни като Конго и Ангола. Във Франция, тя е позната като „гомбо“ (gombo), докато в Испания е наречена „киймбомбо“ (quimbombo). В Индия я наричат „бинди“ (bhindi), а в източно Средиземноморските и Арабските страни „бамиес“ (bamies).

 

 

Ползи за здравето

Бамята е ниско калорична. Една порция от 100 грама бамя съдържа само 30 калории и е без всякакви наситени мазнини и холестерол. В същото време обаче, тя има високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Фибрите в бамята са били свързани с много ползи за здравето като например, оптимална храносмилателна функция, ниски нива на холестерол, намален риск от сърдечни болести и контролиране на теглото. Тъй като храните богати на фибри представляват по-голямо предизвикателство за храносмилането, ще се чувствате по-заситени когато се храните с тях.
В същото време, бамята e богата на хранителни вещества. Едно от тях е Витамин С – около 36% от дневната препоръчителна доза. Увеличаването на приема на храни богати на Витамин С може да помогне за поддържане на вашия имунитет, за предотвратяване на вредното въздействие на свободните радикали в организма ви и за регулиране на кръвното ви налягане.
Бамята е също много добър източник на В витамини, като например витамин В6 (Пироксидин). Това хранително вещество помага за метаболизма на мазнини, въглехидрати и амино-киселини, подпомага  здравето на вашите лимфни възли и може да допринесе за регулирането на нивата на кръвната захар. Бамята е също добър източник и на други В витамини като ниацин, тиамин и пантотенова киселина (Витамин В5).
Високи стойности на Витамин А и флавоноиди като бета каротин, ксантин и лутеин също могат да бъдат намерени в бамята. Тези хранителни вещества са свързани с доброто зрение, здравата кожа и лигавици, и дори със засилена защита срещу образуването на рак.
Бамята също предоставя витамин К и фолиева кисилина. Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване, а заедно с витамин D и калций, поддържа здравето на вашите кости. Фолиевата киселина е полезна при бременните жени, тъй като помага за развитието на плода. Други минерали, които също се намират в този зеленчук са желязо, калций, манган и магнезий.

 

 

Хранителна Информация за Бамята

За 100 грама бамя

  • Въглехидрати - 7 гр    
  • Диетични Фибри - 3 гр    
  • Протеин - 2 гр    
  • Захар - 1 гр    
  • Натрий - 8 мг 

 

Изследвания направени върху бамята

Според едно изследване публикувано през 2005 година в Медицинския Журнал „Jilin”,1 бамята показала положителен ефект при нефропатия, или заболяване на бъбреците. Участниците били разделени на две групи – едната  била лекувана само чрез традиционно лечение, докато на другата група било проведено традиционно лечение и диета включваща бамя. Проучването, което продължило 6 месеца, показало понижение на белтък и пикочна киселина в урината на участниците които приемали освен традиционното лечение и бамя, докато в резултатите на другата група (само на традиционно лечение), нямало никакви изменения.
Друго изследване публикувано в Саудитски Фармацевтичен Журнал (Saudi Pharmaceutical Journal)2 изтъкнало защитната функция на бамята против чернодробни заболявания. Открито било, че екстракт от бамя има защитен ефект при изкуствено причинено увреждане на черния дроб, което се дължи на неговата високо антиоксидантна дейност. При това, защитните и антиоксодантни качества на бамята са сравними с тези на белия трън или още познат като силимарин (silymarin).
Екстракт от бамя може също да предостави растителни хранителни вещества (фитонутриенти) и защитна дейност срещу диабет, както показва проучване, поместено в „Журнал на Фармацията и Биосъюзническите Науки“ (Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences).3 Този резултат бе получен при употребата на екстракт от бамя даден на плъхове, които имали диабет. В следствие, се наблюдавало снижаване на нивата на кръвната захар и нормализиране липидния профил на плъховете.