Банани

92
Калории 
1
Протеини 
23
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Бананите произхождат от Далечния изток. Днес обаче се срещат в цял свят, като са селектирани над 200 високопродуктивни сорта.

Въглехидратите в тях дават усещане за ситост. Наличният калий спомага за изхвърлянето на излишните течности и тонизира сърцето. При калиев дефицит клетъчните механизма излизат извън норма и последствията са нервност, умора, мускулни оплаквания, храносмилателни смущения, сърдечни проблеми и др.

Заедно с натрия калият транспортира важни хранителни вещества.

Бананите съдържат витамините А, С, от групата В и най-вече В4 и В6, както и витамин Е.

Магнезият, който се намира в тях, е компонент на много ензими в човешкото тяло. Той се грижи за синхронното взаимодействие на нерви и мускули и възпрепятства обусловени от други причини мускулни спазми.

Съдържат още вода, нишесте, белтъчини, етерични масла, въглехидрати (плодова захар), бета-каротин, минерали, фибри, ферменти и пектин. Също и микроелементите желязо, флуор, мед, които в общ биологичен комплекс имат синергично превантивна функция спрямо рака.

Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата  е много важна за нормалното психично функциониране.

 

 

Лечебни свойства на бананите:

 

Превенция на рак

Бананите съдържат специфичен протеин, който помага за предотвратяване на рак  (тумор, некрозис). Размерът на протеина в зрелите плодове е много по висока. Следователно, ние ви препоръчваме бананите, чиято кора е покрита с тъмни петна или е потъмняла.

 

Борбата с крампи

Минерален дефицит – честа причина за спазми в мускулите на прасеца. При използването на храни, толкова богати на калий и магнезий, каквито са бананите, може да се предотвратят мускулните спазми, и поради тази причина много спортисти ги включват в диетата си.

 

Превенция за заболявания на бъбреците

Храните, съдържащи достатъчно количество калий, помагат да се избегне появата на камъни в бъбреците. Според изследвания, включването на банани в диетата също помага да се намали с 40 % вероятността от злокачествени тумори в бъбреците.

 

Силно сърце

Диета с много калий се препоръчва за тези, които страдат от високо кръвно налягане и са склонни към сърдечно-съдови заболявания. Дневния прием на 1,3 грама от този минерал намалява с 26 % риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. За да се компенсира този процент е необходимо да се ядат от 2 до 3 банана. (в зависимост от телесното тегло).

 

Прочистват кръвоносните съдове

Причината за влошаване на съдовата пропускливост е холестерола, което води до атеросклероза. Фитостеролите в бананите са налице, за да помогнат за намаляне на концентрацията на веществото в организма и да поддържат здравето на съдовата система.

 

Здрав стомах

Бананите се препоръчват за хората с язва на стомаха. Тези плодове съдържат специален ензим, който спомага за отделянето на слуз, която предпазва стомашната стена.

 

Източник на енергия

Изобилието от витамини и минерали, прави бананите отличен източник на енергия.  Простите въглехидрати се усвояват бързо и почти веднага компенсират дефицита на енергийни ресурси в случай на нужда.

 

Добро настроение

Бананите съдържат хормона на щастието (допамин), и няколко витамини, които имат положителен ефект върху нервната система.

 

Грижа за диабета

Тези тропически плодове съдържат специален вид нишесте (резистентни), което помага за подобряване на състоянието на лицето за хора, с диабет тип 2. Трябва да отбележим, че повечето от това вещество се съдържа в зелените банани. За сравнение, средно голям зелен плод съдържа 12,5 грама нишесте, а узрелия – по малко от 5 грама.

 

 

Други лечебни качества на банана

 

 1. Има антибиотично действие и е добър при възпалено гърло.
 2. Действа добре при колити и язви на стомаха и на дуоденума.
 3. Повлиява позитивно при чернодробни и бъбречни заболявания.
 4. Действа добре при детска диспепсия (разбъркан стомах).
 5. Укрепва стомашната лигавица срещу появата на киселини и язви.
 6. Представлява чудесна диетична храна при атеросклероза, а също така при заболяване от дизентерия и холера.
 7. Народната медицина го предписва и като успокояващо средство при хистерия и епилепсия.
 8. Източната народна медицина използва пепел от коренището или стъблото на банановото растение като противохелминтно средство (за лечение на заболявания у човека, причинени от тении и други паразитни червеи).
 9. Отвара от коренището се дава при болести на кръвта, а тази от листата се прилага външно като компрес при изгаряния.
 10. Кардиолозите твърдят, че един банан дневно е достатъчен да предпази от инсулт особено хората от рисковите групи.
 11. Бананите имат противораково действие. Доказано е например, че понижават риска от рак на дебелото черво.
 12. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците поради значителните си диуретични свойства. Още Авицена твърди, че бананите лекуват и импотентност.
 13. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите.
 14. В козметиката се използва самостоятелно или в комбинация с други растения за освежаване и подмладяване на кожата. Попива добре при мазна кожа и подхранва отлично сухата.
 15. В дните, в които има магнитни бури, особено важна е консумацията на банани. Съдържащият се в него калий и другите биологично активни вещества защищават организма от стреса.
 16. Препоръчва се също така изяждането на един банан дневно за смъкване и регулиране на високото кръвно налягане.
 17. Също така отново един банан е достатъчен да повиши нивото на серотонина в човешкия организъм и да предизвика чувство на спокойствие и удоволствие.
 18. Не хвърляйте така лесно банановите кори. Те облекчават болката при слънчево изгаряне, драскотини и ужулвания. Обелките се налагат на засегнатото място и се залепват с лепенки.
 19. По същия начин се действа при отстраняването на брадавици. При ежедневно повтаряне на процедурата брадавицата може да изчезне в рамките на седмица до месец.