Батат
Сладките картофи, известни още като батати, са не само по-диетични, но и по-здравословни от обикновените картофи. Те могат да се превърнат в съставка на вкусен десерт или пък да се готвят като обикновен зеленчук – всичко зависи от индивидуалните предпочитания на човек.
Ако вие самите все още не сте включили сладките картофи в своето меню, то време е да го направите. Те са богати на витамин А, витамин В5, витамин В6, тиамин, ниацин, рибофлавин и каротиноиди (заради техния оранжев цвят).
Освен това в този зеленчук няма да откриете мазнини, а съдържанието на натрий е сравнително ниско. Калориите в сладките картофи са по-малко, отколкото в обикновените, но пък захарта е повече.
Лечебсни свойства
Те са полезни за очите
Сладките картофи са пълни с бета-каротин – вещество, което може да се намери също в морковите и тиквата. Проучванията показват, че бета-каротинът може да помогне за предотвратяване и забавяне на прогресията на катарактата (замъглено виждане, срещащо се най-често при възрастните хора).
Те са добри за сърцето
Сладките картофи са богати на магнезий, който е от съществено значение за производството на енергия, идваща от храната. Освен това магнезият е необходим за добрата функция на артериите, кръвта, костите, сърцето и мускулите.
Те помагат за намаляване на стреса
Сладките картофи са сложни въглехидрати, което означава, че задействат отделянето на хормона серотонин в мозъка. Това предизвиква приятни чувства, което пък довежда до намаляването на стреса.
Те подпомагат отслабването
Вече стана ясно, че този зеленчук е „беден“ на мазнини и калории. В него обаче могат да се намери голямо количество фибри, които както знаем – засищат за по-дълго време и помагат на човек да приема по-малко количество храна.
Те дават енергия
Отново, заради факта, че сладките картофи са сложни въглехидрати, те са чудесен източник на енергия. Хубавото е, че тази енергия няма да продължи само няколко часа (както при кофеина, например), а през целия ден.
Те се отразяват добре на кожата и косата
Витамин А може да помогне за предпазване от вредното въздействие на слънцето, сочат проучвания. Витамините С и Е пък са добре известни със своите козметични ползи. Те насърчават здравето на кожата и растежа на косата.
Други лечебни свойства
Предотвратяване на рака
Подобрява храносмилането
Влакното, съдържащо се в сладкия картоф, възстановява и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт и осигурява предотвратяване на запек. Природен природен пребиотици инулин и фруктоза симулира растежа на полезни бактерии в червата, помага на храносмилателната sisteme.Spetsialisty на Naturopathy препоръчваме хранене суровини грудки без добавяне на подправки за намаляване на секрецията на стомашна киселина.
Предотвратяване на респираторни заболявания
Ако включите сладки картофи в ежедневната си диета, можете да увеличите имунитета и да избегнете настинки или грип. Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на клубените от този корен ефективно се използват при лечението на бронхиална астма.
Подкрепя имунитета
Общо 100 г сладък картоф съдържа около 40% от дневната норма на витамин С, което тялото се нуждае за нормалното функциониране на имунната система. Аскорбиновата киселина стимулира производството на бели кръвни клетки и помага на организма успешно да се бори с бактериални, вирусни, гъбични или патогенни инфекции.
Нормализира работата на сърдечно-съдовата система
Калият, който е част от сладкия картоф, има свойството да разширява кръвоносните съдове и да понижава кръвното налягане, като по този начин намалява тежестта върху сърдечно-съдовата система. Също така, калият поддържа баланса на течностите в организма, а витамин B6 укрепва стените на кръвоносните съдове и артериите, предотвратявайки развитието на опасни заболявания.
Намалява холестерола
Витамин С се бори със свободните радикали, защита на стените на кръвоносните съдове, и растителни влакна стимулиране на червата, което помага освободи тялото на излишния холестерол и значително намалява риска от атеросклеротични плаки.
Подобрява хемопоезата
Полезно за мозъка
Витамин В6 е от съществено значение за нормалната мозъчна функция и запазването на паметта, така сладки картофи е полезно за деца, юноши, научни работници, и особено - в напреднала възраст. В допълнение, витамин В6 участва в метаболизма на макроелементи, разцепване и транспорт на полезни аминокиселини, както в синтеза на хемоглобин, серотонин, адреналин, липиди, и други жизнени процеси в организма, подобряване на работата на различните органи.
Съдържа комплекс от антиоксиданти
Манган, витамин А и С се конкурира с атакуват клетките от свободните радикали, защитни клетъчна ДНК увреждане, и също допринесе за ускоряване на оздравителния процес при bolezni.Nedostatok витамин С може да доведе до появата на орална кандидоза. Консумирането на сладки картофи в храната, както и изплакването на устната кухина със сока бързо ще облекчат това неприятно заболяване.
Укрепва костите
Yam грудки богата на елементи като магнезий, манган, мед, желязо, чието съдържание в тялото засяга костната минерална плътност. Добавянето на този корен към диетата допринася за нормалния растеж на костната тъкан и лечението на съществуващи лезии, което е отлична профилактика на остеопорозата.
Контрол на теглото
Енергийната стойност на сладкия картоф е само 61 ккал на 100 грама, така че той е отличен като продукт за отслабване. Изпълнен с фибри и хранителни вещества, сладки картофи естествено намалява желанието да преяждат, нормализира храносмилането, и сладък вкус да замени висококалорични десерти. Можете да го използвате като самостоятелна закуска
Здрава кожа
Високото съдържание на витамин С и други антиоксиданти, както и за обработка на наранени свойства го правят възможно да се приложи успешно преждата в борбата срещу несъвършенства на кожата, като възпаление, акне, възрастови петна, както и следи от тях. В допълнение към яденето на клубени за храна, можете да ги използвате като основа или съставка на козметични маски, лосиони, парфюми и кремове. Лосиони от пресни сладки картофи превъзхождат кръвонасядане и синини.
Източник на фитоестрогени
След петдесет години, жените са изправени пред редица предизвикателства: увеличаване на бръчки, крехки кости и намален имунитет, както и яйчникова недостатъчност. Сладките картофи, които се съдържат в естествени фитоестрогени позволяват дами в подкрепа на хормоналния баланс, подобряване на емоционалното състояние по време на менопаузата или недостатъчност на яйчниците, изглежда свежа и дълго да остане привлекателна.
Подходящ за диабетици
Диетичните фибри, съдържащи се в клубените, предотвратяват бързото усвояване на глюкозата, което ви позволява да наблюдавате кръвната захар при пациенти с диабет. Също така, сладкият картоф е източник на естествени пробиотични вещества, инулин и олигофруктоза, които са инертни въглехидрати, без да стават прости захари по време на храносмилането. Естествените подсладители и нискокалоричните продукти правят сладките картофи незаменим продукт за тези, които страдат от диабет.
Ефективен при лечението на хемороиди
Растителните влакна, присъстващи в сладки картофи, подобряват храносмилането и улесняват движението на изпражненията, облекчавайки прекомерното изчерпване по време на дефекацията. За да се отървете от хемороидите, народната медицина препоръчва всяка сутрин да пиете малко количество сок от кърпа на празен стомах.