Бодливо грозде

41
Калории 
1
Протеини 
10
Въглехидрати 
1
Мазнини 

Цариградското грозде или още наричано бодливо грозде (Ribes Ura-Crispa, сем.Saxjffragacеae), е вкусен и здравословен плод, лечебните свойства, на който се използват при анемия, за лечение на стомашно-чревния тракт и за стимулация при отделянето на жлъчния сок. Съотношението калий и натрий в цариградското грозде е 11:1, което определя неговите противооточни свойства.

Важна особеност на цариградското (бодливо) грозде е пригодността на плодовете му да се използват в различна степен на зрелост. Полузрелите - за конфитюр, а зрелите - за консумация в прясно състояние. Разнообразната окраска на плодовете - бяло, жълто, червено, белезникавозелено, розово - позволява по-широка употреба на бодливото грозде.

Цариградското грозде съдържа захар (14%), органични киселини, пектини, дъбилни вещества, мед, желязо, фосфор, витамини В, С, Р, каротин. Благодарение на богатото си съдържание, цариградско грозде се използва широко в народната медицина за лечение на много заболявания.

 

 

Полезни вещества в бодливото грозде:

 

 • серотонин (предотвратява някои видове рак, нормализира налягането, възстановява нормалното функциониране на нервната система);
 • богат балансиран минерален комплекс (с изключение на желязо, плодове съдържат рекордно количество мед, много много магнезий, а също и калций, цинк, фосфор и молибден);
 • витамини В1 и В2, А, е, РР, каротин и фолиева киселина;
 • биологично активни вещества - флаван и антоциани;
 • пектин, който извежда от организма стронций и други соли на тежки метали (не случайно се счита, че нараства в двора на буш зрели къпини е в състояние да спаси от радиация).

 

Плодовете му са в състояние да поддържат нормалния киселинно-алкален баланс в организма. Молибденът, който се съдържа в плода, предоставя аминокиселинна обмяна и спомага за изработването на хемоглобина, което предпазва от недостиг на витамин и позволява запазване на чистата мускулна маса.

Аскорбинова киселина, съдържаща се в цариградско грозде, прави плодове мощно лекарство срещу настинки, вирусни атаки. За сметка на невероятни антиоксидантни свойства, е в състояние да даде красота и да забави процесите на стареене. Витамин РР предпазва от вътрешни кръвоизливи, укрепва кръвоносните съдове, а фолиевата киселина е незаменима за хората, страдащи от загуба на кръв и анемията.

Противопоказания ние цариградско грозде при това е изключително малко, за разлика от средства на официалната медицина. Плодовете се консумират сурови или се използват за приготвяне на мармалад, желе или вино, сок, желе, конфитюр, мармалад, различни десерти, торти, кисело мляко.

 

 

Полезни свойства на цариградското грозде

 

Цариградското грозде, помага да се лекуват най-различни заболявания. По-горе бе споменато за това, че плодовете на  бодливите храсти, много добре влияят на кръвоносната система, затова са полезни при анемия.

 

Списък на заболявания, при които е добре да включите в диетата си кисело-сладки шарени плодове:

 • благоприятно въздейства върху работата на червата, предпазва от хроничен запек;
 • полезен е при гастроентероколит, заболявания на бъбреците и на пикочния мехур;
 • холеретично действие, стимулира билиарна екскреция, помага за изчистване на черния дроб и кръвта, спомага по-бързото разграждане на мазнините;
 • предотвратява развитието на ракови тумори;
 • укрепва крехките стени на кръвоносните съдове;
 • нормализира обмяната на веществата, полезен е при затлъстяване.

 

Полезни свойства на цариградско грозде при редовно приложение - влияе върху възстановяването на нормалната работа на целия организъм. Добре е, да се приема в чист вид, за да излекува авитаминози, анемия, възстановяване на метаболитните процеси.  

Добри са отвари или пюре със захар и плодове. Само за два месеца, можете да приведете тялото си в ред, да укрепите на имунната система, да се отървете от упорити отоци и да загубите  няколко килограма наднормено тегло.

Цариградско грозде има прекрасни диуретични свойства; може да предотврати образуването на камъни в бъбреците. При наличието на пясък, подобно на сок от диня или краставици, способства отделянето му от пикочо-половата система.

Цариградско грозде задължително трябва да включва в приема на храна на тези, които са претърпели химиотерапия или постоеративно, след тежка болест. Полезно е сладкото от цариградско грозде през зимата, тъй като в него се съхраняват витамини и други полезни вещества.

Ако консумирате сурово цариградско грозде, за предпочитане е, плодовете да са тъмни. В тях съдържанието на аскорбинова киселина почти наполовина повече, отколкото в зелените плодове.