Бразилски орех

612
Калории 
57
Протеини 
12
Въглехидрати 
67
Мазнини 

Бразилският орех (Bertholletia excelsa) е най-добрия и ефикасен естествен източник на селен. Тази уникална ядка се среща само в горите на Амазонка, където дървото ѝ е диворастящо и дори не се култивира.

Бразилски орех не вирее никъде другаде по света. Ядката се характеризира се с голяма елипсовидна форма (3 пъти по-голяма от бадема), с леко заострени краища и е изключително полезна и хранителна, стига да не се прекалява с количествата.

Бразилският орех е южноамерикански дървесен вид от семейството на Lecythidaceae. За родина на бразилския орех се считат Бразилия, но се среща още в Парагвай, Боливия, Перу и Венецуела. Богатите на селен, протеини и мазнини ядки, освен доста полезни, са и много вкусни, напомнящи вкуса на кедровите ядки.

Славата на бразилски орех в Европа идва след откриването на Новия свят. Легендата разказва как един испански офицер решил да даде на своите изгладнели и изтощени подчинени бразилски орехи. След известно време войниците възвърнали животворните си сили, в резултат на което испанците донесли непознатата тогава ядка на Стария континент.

 

В 100 г бразилски орех се съдържат:

  • 656 ккал
  • 14.32 г белтъчини;
  • 12.27 г въглехидрати;
  • 66.43 г мазнини;
  • 1917 мг селен;
  • 2.43 мг желязо;
  • 5.73 мг витамин Е;
  • 725 мг фосфор;
  • 376 мг магнезий;
  • 180 мг калции;
  • 4.2 мг цинк.

 

 

Ползи от Бразилския орех: 

 

Рак

Важна роля в борбата с рака играят антиоксидантите и Омега-6 мастните киселини, които този вид орех съдържа, защото подкиселяването на организма може да провокира развитието на различни тежки заболявания, включително и рак.
Затова е добре да включите бразилския орех във вашето ежедневно меню, като една отлична профилактика, с цел предпазване от тежко заболяване.

 

Имунитет

Селенът, който се съдържа в бразилският орех участва в образуването на ензими, които убиват чуждите клетки. По този начин се укрепва нашата имунна система и се предотвратява развитието на различни инфекции.

 

Хормони

Важна роля за поддържането на нормални нива и хормонален баланс в човешкото тяло играе ензимът Йодитиринин-5’дейодиназа.Той се произвежда от бъбреците и черния дроб. Неговото образуване е невъзможно без селен, който лесно можем да набавим в нашия организъм, като консумираме бразилски орех.

Тъй като стимулира образуването на хормона на растежа, е добре полезните ядки да бъдат включени в ежедневното меню на децата и подрастващите.

 

За мъже

Бразилският орех стимулира половата функция на мъжете. Използва се като афродизиак и подобрява интимния им живот.
Изяждането само на две ядки от него е достатъчно, за да ускори чувствително сперматогенезата при мъжа.

 

За жени

Съдържащият се в бразилският орех селен, играе важна роля за правилното развитие на плода в утробата на майката, като предпазва от бъдещи патологични изменения на бебето.
Регулира правилният хормонален баланс в женския организъм и предпазва щитовидната жлеза.
Селенът също така е мощно средство за разкрасяване и забавяне процесите на стареене.

 

Сърдечно-съдови проблеми

Съдържанието на естествени мастни киселини като Омега-киселините намалява лошия холестерол в кръвта и така, редовната консумация на ядки бразилски орех в много малки дози, може да намали риска от сърдечно-съдови проблеми.

 

Бременност и кърмене

Селенът участва в правилното узряване на яйцеклетките и предотвратява клетъчни мутации. Това помага за развиването на здрав човешки ембрион (без дефекти и вродени аномалии).
Също така този химичен елемент, съдържащ се в бразилския орех, поддържа нормален хормонален баланс в организма, което допринася за правилното образуване на човешкото мляко в млечните жлези на майката.

 

Изчистване на токсини

Можем да изчистим токсините от нашия организъм, като консумираме бразилски орех, тъй като съдържа на селен, който участва в образуването на важния Селенопротеин Р. Той се произвежда от главния мозък и е мощен антиоксидант, който ни предпазва от стрес и от разрушаващото действие на тежките метали.
Бразилският орех помага за правилното функциониране на чревната перисталтика и прочистването на червата.

 

За мускули

Още една причина да консумираме полезните ядки, е заради съдържанието на селен, е че чрез него в мускулите се произвежда важният ензим: Селенопротеин W. Той е отговорен за тяхната работа. Липсата на този протеин води до преждевременно стареене, отпуснати телесни мускули, неправилно изгаряне на калори и затлъстяване.

 

За отслабване

Благодарение на съдържанието на полезни химични вещества, които влияят на понижаване нивата на лошия холестерол и поддържане на добър хормонален баланс, бразилският орех може да повлеяе за нормализиране на телесното тегло и дори отслабване.
Освен това, в ядката на бразилският орех, се съдържат фибри и протеини, които засищат по-бързо организма и убиват апетита, така можем да отслабнем по-лесно.

 

Приложение в козметиката

Една чаена лъжичка сметана с няколко капки масло от бразилски орех правят чудеса за предотвратяване образуването на бръчки.
Маслото може да бъде добавяно към всякакви домашни маски за кожата и косата.

 

За кожа, коса, нокти

Бразилският орех съдържа 60% мазнини. От тях се извлича Витамин Е. Той прави косата блестяща и еластична, а ноктите здрави.
Втрито в косата, маслото от този орех подхранва корените, стимулира растежа и придава блясък на косата.
Същото може да се направи и за ноктите Ви на ръцете и краката.

 

Калории

Трябва да се внимава с количеството на дневният прием на бразилският орех, защото той е доста калоричен. Съдържа цели 682 калории за сто грама. Така че, не се препоръчва да се консумира прекалено от хора с тегло над нормата, както и от такива, които желаят да отслабнат. Но приет в подходящото количество той е безценна храна, дава сила и енергия особено на хора с тежки физически или психически увреждания.

 

Очи

Уникалният бразилски орех е полезен и за предотвратяване на катаракта и общо за здравето на очите. Наличието на витамин Е, В, селен и растителни мазнини, го правят подходящ за споменатите ползи. В комбинация с други храни, той е полезен за допълване на витамините и помага за усвояване на мастноразтворимите от тях. Така например, ако в храната има витамини А и Д, които са такива, то бразилският орех помага за усвояването им.