Броколи

28
Калории 
3
Протеини 
5
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Обичани от едни и мразени от други… Броколите са зелени и с формата на „дърво“, от семейството на кръстоцветните зеленчуци, част от които е и зелето.
Те растат в изобилие, а тъмнозеленият им цвят определено привлича вниманието. В същото време, дебелото му стъбло не се яде.
В тази статия ще ви разкажем повече за богатите на хранителни вещества броколи, които са страхотни съюзници в борбата за по-добро здраве.

 

Какво ни дават броколите?

Броколите са растителен вид, който се развива в хладни климати и цъфти през горещото лято. Обикновено се приготвят на пара (въпреки, че все повече и повече хора ги предпочитат и сурови). Нещо повече, вкусът им наподобява много този на карфиола.
Основните производители на броколи са Китай, Индия, САЩ, Испания и Италия.
Освен, че са вкусни, броколите са и изключително хранителни. В техния състав можем да открием различни вещества, които са от с широко разпространение за здравето: витамин С, калций, магнезий, фосфор и калий.
Също така те притежават богати дози фибри, селен и лутеин, както и фолиева киселина, желязо и витамин А.

 

Броколите: Хранителното лекарство

Вече знаем, че много плодове и зеленчуци се използват като домашни средства за лечение, благодарение на хранителния си състав.
В този случаи броколите изпъкват чрез множеството си свойства, както и затова, че можем да извлечем максимум ползи от тях докато ги консумираме.
Благодарение на фитохимикалите можем да потвърдим, че броколите служат за:

 

Предотвратяването на рак

Глюкозинолатите са отговорни за за спирането на развитието при раковите клетки. Синегринът е друга съставка на броколите, която убива туморите. Синегринът „стимулира“ естествената смърт на предраковите туморни клетки в стомаха и червата.
Глюкозинолатите служат също като противодействие на рака на:

 

 • Гърлото
 • Белите дробове или устата при пушачит
 • Гърдата при жените
 • Простатата при мъжете

И ако това не е достатъчно, тази зеления предпазва и от рак на черния дроб.

 

Увеличават сърдечното здраве

Намиращата се в броколите фолиева киселина е от съществено значение, тъй като позволява на тялото да усвоява максимално желязото и не позволява малоформацията на фетуси, но също така предотвратява сърдечните заболявания.
Чрез редуциране нивата на хомоцистеина, фолиевата киселина в броколите подпомага избягването сърдечен инфаркт, аритмия и артеросклероза. Препоръчителна е и за хора с хипертония.

 

Редуцират анемията

Броколите са от храните, които ни доставят най-много желязо и затова са идеални за пациентите с анемия.
Те имат ефект и като превантивна мярка, затова са препоръчителни за хората, които са с повишен риск от анемия:

 

 • Бременните жени
 • Жените с интензивен месечен цикъл
 • Хората, които страдат от хронично кървене от носа
 • Кърмещите майки

 

Помощ при храносмилането

Витамините В-комплекс, които се съдържат в броколите спомагат за производството на ензими. Един пример за тези ензими е пепсинът, който помага при разграждането на храна.
Ако страдате от газове или имате проблеми с чревната флора, ви препоръчваме да консумирате тези богати на хранителни съставки зеленчуци поне веднъж седмично.
Благодарение на фибрите в броколите се подпомага движението на червата като се елиминират токсините в тях, чрез изхвърлянето на излишните отпадъци, като същевременно оставят чувство на ситост.
Затова са перфектни за хората, които се тревожат за храненето си, и които се опитват да свалят килограми.
Лекуват депресията и нервите
Когато се храним с броколи, не само се засищаме, но се радваме и на добро настроение и сме изпълнени с щастие. Това е в следствие на подпомагането на броколите в производството на допамин. В замяна, това понижава нервността, стреса и депресията.

 

От своя страна магнезия и калция в този зеленчук:

 

 • Регулират цикличността на съня като предпазват от безсъние
 • Успокояват нервите и мускулите
 • Регулират сърдечния ритъм
 • Увеличават цялостната енергия

Консумацията на броколи е синоним на здраве и щастие.
Предотвратяват задържането на течности
Това се случва благодарение на калия, който противодейства на акумулираната сол в кръвта чрез прекомерната консумация на натрий. Затова ако страдате от отоци, хипертония и затлъстяване, не се колебайте да добавите броколи към диетата си.

 

Намалят болката в ставите

Благодарение на калия и глутатиона в състава си, броколите могат да елиминират серозата в ставите. Те са перфектната храна за хора с артрит и артроза.
Подпомагат физическото представяне
Антиоксидантните свойства на този кръстоцветен зеленчук помагат за детоксикацията на организма, който изглежда по-млад и здрав.
Броколите притежават свойството да стимулират функцията на черния дроб и да пречистват кръвта (което се отразява и на по-добрият вид на кожата). Броколите предотвратяват косопада и редуцират кожните проблеми (акне, сухота, петна, бръчки).

 

Регулират щитовидната жлеза

Всички кръстоцветни зеленчуци, в това число и броколите могат да намалят производството на хормони от щитовидната жлеза. Поради тази причина са полезни за хора с хипертиреоидизъм.
Трябва и да се има предвид, че докато все още не е настъпило увеличение при потенциалните пациенти, този зеленчук може да снижи нивата на тези хормони прекалено, така че да се появят усложнения.
За да се насладите на ползите от броколите, можете да ги сготвите за от 3 до 5 минути на пара, така че да не изгубят фитохимикалите и хранителните си вещества (много от тях изчезват от високата температура при варенето). След това ги овкусете със зехтин и чесън.
По този начин ще получите много вкусно и здравословно ядене!