Брюкселско зеле

43
Калории 
3
Протеини 
9
Въглехидрати 
0
Мазнини 

Брюкселското зеле е широко отглеждано в Европа растение, заради неговите ядливи зелени плодове. Тези плодове, които приличат на миниатюрно зеле, обикновено се задушават или варят и след това се добавят към ястия с месо, включително и при традиционните коледни вечери. Не е случайно, че брюкселското зеле, подобно на други кръстоцветни зеленчуци като броколи и кейл, има леко неприятен вкус. Тези зеленчуци са пълни с толкова много антиоксиданти, минерали и витамини, че действието им към вкусовите ни рецептори винаги е било ограничено. Действието им, обаче, към останалата част от тялото ни е значително. Причини да обичаме брюкселско зеле Богато на важни витамини – Една порция брюкселско зеле (половин чаша) ни снабдява с 20 основни витамини, включително 48 милиграма от важния антиоксидант витамин С, много витамини от В групата и 604 международни единици (IU) витамин А.

 

За какво е полезно брюкселското зеле?

За здрави кости

Калцият и витамин К си сътрудничат в името на здравите кости. Витамин К отговаря за усвояването на калция, което според изследванията увеличава костната плътност и намалява риска от остеопороза.

 

Бори се с рака

Изследване, проведено от Oregon State University установява, че кръстоцветните зеленчуци, в частност брюкселското зеле, намалява риска от рак. Редовно консумиращите този зеленчук пациенти имали значително по-нисък потенциален риск от развитие на рак в сравнение с тези, които рядко се сещали за брюкселското зеле или изобщо не го консумирали.

 

Понижава холестерола

Фибрите в брюкселското зеле успокояват раздразнения стомашно-чревен тракт, намаляват жлъчните киселини и помагат на тялото да не натрупва излишни количества холестерол. Това е истинска благодат за сърдечносъдовата система.

 

Доставя полезни протеини

Растителните протеини в брюкселското зеле са много полезни. В него се съдържат още незаменими аминокиселини, отговарящи за много процеси в организма. Препоръчително е брюкселското зеле да се консумира с пълнозърнести храни, за да се абсорбират по-качествено растителните протеини.

 

Помага в отслабването

Понеже брюкселското зеле е много бедно на калории, то е подходящо за различни диети за отслабване. Хубавото при него е, че фибрите в него създават усещане за дълготрайна ситост като едновременно с това не носят излишни калории.